TBMM (AA) – AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, "Artık katma değerli üretim öncülüğünde, yerli ve milli adımlarla küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, kritik teknolojilerde başlattığımız atılımlara devam edeceğiz." dedi.
Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçesi üzerinde söz aldı.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, bir yılda sanayide kullanılan elektriğe yüzde 400 zam yapıldığını söyledi.
Sanayicinin ham madde ve girdi maliyetleri altında ezildiğini ileri süren Tarhan, bütçede sanayiyi geliştirmeye ayrılan payın binde 7 olduğunu, OSB'lerden zorla bağış toplandığını iddia etti.
Tarhan, 29 Ekim'de "şovla" açılan fabrikada üretilen bir araç olmadığını öne sürerek, "İtalya'dan hazır gelen arabalarla şov yapıyorsunuz. Sizleri tebrik etmek lazım." ifadesini kullandı.
Hiçbir CHP'linin, yerli ve milli araç üretimine karşı çıkmayacağını savunan Tarhan, asgari ücret 5 bin 500 lirayken vatandaşın bu aracı nasıl alacağını sordu.
-"Dünyanın kıskandığı mega projelere imza attı"
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Türkiye'nin, son yıllarda sanayi alanında büyük hamleler yaptığını ve muhalefet ne kadar eleştirse de dünyanın kıskandığı mega projelere imza attığını söyledi.
İHA'lardan, SİHA'lardan kimlerin rahatsız olduğunu çok iyi bildiklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Bunların ne amaçla da bu rahatsızlıklarını burada dile getirdiklerini de anlayabiliyoruz. Osmanlı, sanayi devrimini yapamadı. Bunun sebeplerini herkes biliyor; iç ayaklanmalar, dış saldırılar, Haçlı Seferleri, bölüp parçalamak ve yutmak isteyenler yüzünden Osmanlı, sanayi devrimini yapamadı. Elbette başka eksiklikler, hatalar da vardır. Yalnız, bugün Türkiye'nin dünyanın en önemli İHA, SİHA üreticilerinden biri olması belli çevreleri rahatsız etmektedir."
Ülke güvenliği yoksa yapılan hiçbir yatırımın anlamı bulunmadığını ifade eden Şimşek, Türkiye'de üretim yapan başka markalara sahip çıkılırken Togg'a sahip çıkıldığında, yerli ve milli olunmadığı şeklindeki eleştirileri hayretle karşıladığını bildirdi.
Yatırımlara devam edilmesi gerektiğini anlatan Şimşek, "Türkiye yüksek teknolojik ürünlerle ilgili de mutlaka daha büyük hamleler yapmalıdır ve bu ürünleri Türk milletinin hizmetine sunmalıdır." dedi.
Şimşek, OSB'ler içerisinde de endüstri meslek liselerinin sayısının artırılmasını istedi.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, dünyanın "dördüncü sanayi devrimi" diye de adlandırılan bir devrim sürecine girdiğini, Türkiye'nin ise hala birinci süreci yaşadığını ileri sürdü.
Sanayinin tümüyle ucuz iş gücüne dayalı bir üretim amaçladığını öne süren Kenanoğlu, iki yıldır yüksek teknoloji ürünlerindeki ihracatın azaldığını iddia etti.
Kenanoğlu, bu ürünlerin ihracatının azalmasının nedeninin beyin göçü olduğunu, gençlerin gitmesinin sebebinin iktidarın yanlış politikalarından kaynaklandığını savundu.
– "Mühendis yetiştiren kuluçka yerleri olmaktan çıkarılmalı"
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Togg projesinin önemine işaret ederek, böylesi yatırımları devlet insanlarının sahiplenmesine karşı olmadığını söyledi. Cinisli, ancak bu sahiplenmenin abartılı yapılmasını ve propaganda aracı haline getirilmesini doğru bulmadığını dile getirdi.
TEKNOFEST veya TEKNOPARK'ların da yurt dışına mühendis yetiştiren "kuluçka" yerleri olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getiren Cinisli, "Şu anda, bizim TEKNOPARK'larımız maalesef yurt dışına çok kıymetli mühendisler yetiştiren, kuluçka yuvaları halindeler. Bundan da üzüntü duyuyorum." diye konuştu.
Cinisli, bakanlığın bütçesinin 36 milyar lira olduğunu ve bunu çok düşük bulduklarını belirterek, "Bugün Türkiye'nin çok çok büyük bir yatırımı İstanbul ve çevresinde, halbuki bizim İstanbul'u Anadolu'ya paylaştırmamız lazım ve Anadolu'da sektörlerle anılan marka şehirler üretmemiz lazım. Sektörleri Anadolu'nun farklı farklı şehirlerinde paylaştırmamız lazım." ifadelerini kullandı.
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, AK Parti'nin, iktidara geldiği 2002'den beri ülkeyi geliştirmenin, kalkındırmanın, ileriye götürmenin çabası içinde bulunduğuna işaret etti. Erim, bu çerçevede eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye, tarımdan sanayiye, sosyal güvenlikten çevreye kadar her alanda tarihi reformlar hayata geçirdiğini anımsattı.
Demokraside ve ekonomide, 20 yılda gerçekleştirdikleri atılımlar sonucunda ilerleme yarışına dahil olarak kısa sürede büyük başarılara imza attıklarını vurgulayan Erim, "Artık katma değerli üretim öncülüğünde, yerli ve milli adımlarla küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, kritik teknolojilerde başlattığımız atılımlara devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.