DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sri Lanka'da 1000'den fazla protestocu, gözaltındaki öğrencilerin salıverilmesini istedi

ABONE OL
Kasım 2, 2022 23:30
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KOLOMBO (AA) – Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da 1000'den fazla kişi, ekonomik kriz nedeniyle düzenlenen protestolarda gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi.

Kolombo'da aralarında muhalif milletvekilleri ve aktivistlerin de bulunduğu en az 1000 gösterici, hükûmetin ülkedeki ekonomik darboğazı protesto edenlere uyguladığı kısıtlamaları hedef aldı.

Göstericiler, Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF) organizatörlerinden Wasantha Mudalige ve Galwewa Siridhamma'nın yaklaşık 3 aydır terörle mücadele yasaları kapsamında gözaltında olduğunu anımsattı.

Mudalige ve Galwewa Siridhamma'nın serbest bırakılmasını isteyen göstericiler, tren istasyonunda toplanma amacıyla kentin ana caddelerinde yürüdü.

Ancak yüzlerce polis yolları kapatarak göstericilerin istasyona ulaşmasını engelledi.

Gösteriye katılanlardan milletvekili Eran Wickremerantne, hükûmeti, halkın demokratik haklarına saygı göstermediği için protesto ettiklerini söyledi.

Diğer yandan, hükûmetten göstericilerin talebine ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Polis, ağustosta Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF) öncülüğünde yapılan ve yüzlerce öğrencinin katıldığı gösterilere biber gazı ve copla müdahale etmişti.

Gösterilerde, aralarında IUSF liderinin de olduğu 20 kişi gözaltına alınmıştı.

Sri Lanka'nın toplam dış borcu 51 milyar doları aşarken bu yıl vadesi dolan yaklaşık 7 milyar dolarlık borcunu ise geçici olarak temerrüde düşürmüştü.

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka, IMF ile yürüttüğü görüşmeler sonucu 2,9 milyar dolarlık kredi ön anlaşmasına varmıştı.

– Sri Lanka'daki olaylar

Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali duruma ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını mart sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükûmet, protestolarda kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Ekonomik krizdeki Sri Lanka'da protestocular 9 Temmuz'da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti.

Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Bunun ardından 20 Temmuz'da Sri Lanka Meclisinde yapılan oylamada, Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe ülkenin yeni devlet başkanı seçilmişti.

En az 10 karakter gerekli