TAHRAN (AA) – İran’ın başkenti Tahran’da Üniversite Öğrenci Günü kapsamında şehrin sokak ve caddeleri ile üniversitelerde gösteriler düzenlendi.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, 5-7 Aralık için yapılan "genel grev ve boykot" çağrılarına katılan Tahranlılar akşam saatlerinde sokak ve caddelere çıkarak eylem yaptı.
Başkentte gösterilerin en yoğun olduğu Azadi Meydanı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri göstericilerin bir araya gelmesini engellemek için göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.
Yapılan müdahaleye rağmen Şerif Üniversitesi tarafından Azadi Meydanı’na yürüyen göstericiler yönetim karşıtı slogan atarak özgürlük talebinde bulundu.
Protestocular ayrıca, şehrin İnkılap Caddesi ve Yusuf Abad semtinde sloganlar eşliğinde yürüyüş yaparken Şehir Tiyatrosu Metro İstasyonu’nda bir grup göstericinin yönetim karşıtı slogan attığı görüldü.
Tahran’daki sokak gösterilerinin yanı sıra Tahran, Emir Kebir, Şerif Teknoloji, Şehit Beheşti, Allame Tebatebayi ve Terbiyet Müderris üniversitelerinde de öğrenciler çeşitli protestolar düzenledi.
– Mahsa Emini gösterileri
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.
Ülke geneline yayılan gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi ise gözaltına alınmıştı.
– İran'da Üniversite Öğrenci Günü
İran'da petrolün millileştirilmesi hareketine önderlik eden Başbakan Muhammed Musaddık'ın 1953'te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından tertip edilen darbeyle devrilmesinden yaklaşık 4 ay sonra, 7 Aralık 1953’te, dönemin ABD Başkanı Dwight Eisenhower’in yardımcısı Richard Nixon, ülkesinin Muhammed Rıza Şah’a desteğini göstermek üzere Tahran'ı ziyaret etmişti.
Bu ziyareti protesto eden Tahran Üniversitesi öğrencilerinden 3'ü emniyet güçleri tarafından öldürülmüştü.
Bu olaydan hareketle İran'da her yıl 7 Aralık Üniversite Öğrenci Günü olarak anılıyor.