TBMM (AA) – HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "Meclis işlevsizleştirildi ve iktidarın politikalarını yasama yoluyla noterleyen bir büroya dönüştü." dedi.
HDP milletvekilleri, TBMM, Adalet Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının 2023 bütçelerinin Genel Kuruldaki görüşmelerinde söz aldı.
Mahmut Toğrul, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile parlamentonun bütçe yapma hakkının tamamen elinden alındığını iddia ederek, merkezi bütçenin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlandığını, Meclisin de bütçenin virgülünü dahi değiştirmediğini ve demokrasi oyunu sergilediğini öne sürdü.
Meclisin denetim ve yasama yetkilerinden mahrum bırakıldığını savunan Toğrul, "Tek adam rejimi orantısız ve denetimsiz bir şekilde güçlenirken Meclis gün geçtikçe işlevsizleştirildi. Deyim yerindeyse tek adam rejimi TBMM'nin yasama yetkisini gasbetti. Farkında mısınız, sarayın istediği yasalar dışında Meclisten hiçbir yasa geçmiyor. Meclis işlevsizleştirildi ve iktidarın politikalarını yasama yoluyla noterleyen bir büroya dönüştü. 27'nci dönemde yaklaşık 270 kanun teklifi kabul edilmiş, sadece bir kanun teklifinde muhalefetle ortaklaşılmış." diye konuştu.
Mahmut Toğrul, Meclis Başkanlığının da tarafsızlıktan çıkıp siyasi partilerin mücadelesinde taraf haline geldiğini ifade etti.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, tutukluluk sürelerinin hüküm gibi olduğunu belirterek "Bu ülkede her iktidar kendine uygun yargı sistemini kurmaya çalışır çünkü bu ülkede herkesin rövanşları var. Bu ülkede eğer yargı siyasetin aparatı olmasaydı; örneğin, Gültan Kışanak 12 Eylül'de yaşadıklarından sonra bugün baş tacı yapılır, devlet özür dilerdi ama heyhat, aynı siyaset, aynı yargı, kitap yine aynı bu kırmızı kitap." değerlendirmesinde bulundu.
Bu bütçenin iktidarın son bütçesi, 12 Eylül Anayasası'nın da son demi olacağını savunan Kerestecioğlu, "Sivil, özgürlükçü, eşit yurttaşlığı esas alan yeni bir anayasayla ülkeyi hep birlikte demokratikleştireceğiz. Bu anayasa sadece parlamentoya sıkışmış ve yurttaşlardan sadece oy kullanmasını bekleyen bir siyasetle değil, özgür bir ülkede yaşamak isteyen gençlerin ve kadınların kararıyla gelecek." diye konuştu.
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, konuşmasını Kürtçe yapmak isteyince TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Taşcıer'i uyardı. Taşçıer'in konuşmasında ısrar etmesi ve Akar'ın uyarısını dikkate almaması üzerine mikrofonu kapatıldı.
HDP milletvekillerinin tepki gösterdiği Akar, resmi dilin Türkçe olduğunu vurgulayarak Taşçıer'in konuşmasını Türkçe yapmaması halinde söz vermeyeceğini açıkladı. Tekrar söz verilen HDP'li Taşçıer'in konuşmasına Kürtçe devam etmesi üzerine Akar oturuma ara verdi ve aradan sonra Taşçıer'e söz vermedi.
HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyledi. İktidarın cezaevi sayısıyla beraber tutuklu ve hükümlü sayısını da artırdığını öne süren Kurtulan, "İnsanları hukuksuzca hapsetmeyi bir kamu hizmeti olarak sunuyorsunuz." dedi.
– Gergerlioğlu'nun konuşmasında "iffet" gerginliği
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bazı tutuklu ve hükümlülerden çıplak arama yapıldığına geldiğini iddia ettiği mektupları gösterdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile bu konuda önceki Grup Başkanvekilliği döneminde çok tartıştıklarını anlatan Gergerlioğlu, "Ben kendisine Uşak Emniyet Müdürlüğündeki çıplak arama olaylarını anlattığımda bana demişti ki 'İffetli bir kadın çıplak aramayı söylemek için bir yıl beklemez.' Çok kısa bir süre sonra o öğrenciler suç duyurusunda bulunmuştu. Bakın, az evvel size Nagehan Yüksel'i gösterdim değil mi? Kendisi iffetli bir kadın ama çıplak aramayı duyurduğu için ceza aldı. Ben şimdi soruyorum: Bu kadın mı iffetsiz, sizin partiniz ve bakanlığınız mı iffetsiz? Hadi bakalım, bunun cevabını verin." sözlerini sarf etti.
Gergerlioğlu'nun bu ifadelerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da yerinden söz alarak "Hatibimizin kullandığı 'iffet' kavramının içinde olduğu cümleyi reddediyoruz. Kendisi de düzeltecektir, başkasına ait olduğunu söylüyor." dedi.
Bunun üzerine Gergerlioğlu, Özlem Zengin'in bir cümlesini hatırlattığını ifade ederek, bu sözün bakanlık ve iktidar tarafından nasıl karşılandığını sorduğunu ileri sürdü.
Meclis Başkanvekili Haydar Akar'ın da AK Parti Grubunu itham ettiğini ve özür dileyip dilemeyeceğini sorduğu Gergerlioğlu, kimseyi iffetsizlikle suçlamadığını savundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bu yanlış bir dil. İffetle ilgili söylediği tüm iğrenç iddiayı reddediyoruz. Bu ifade bu Meclisin ifadesi değil." diye konuştu.
Gergerlioğlu'nun özür dilemesini isteyen Turan, ayrıca İçtüzüğün uygulanmasını istedi.
Tartışmanın uzaması üzerine Akar, birleşime ara verdi.
– 3 milletvekiline ceza
TBMM Başkanvekili Akar, aranın ardından, İçtüzüğe göre Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, kullandığı ifadelerden dolayı kınama cezasıyla cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Akar'ın teklifi üzerine Gergerlioğlu'na kınama cezası verilmesi kabul edildi.
Ayrıca, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün yaralandığı kavgada, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık'ın yaptığı hareketin İçtüzüğün "fiili saldırıda bulunmak" hükmü kapsamında olduğundan Meclisten geçici olarak çıkarma cezası gerektiğini belirten Akar, Genel Kurul'a Işık'ın Meclis'ten geçici olarak 2 birleşim çıkarma cezası verilmesini teklif etti.
Yapılan oylamada, Işık'a 2 birleşim çıkarma cezası verilmesi kabul edildi.
Akar, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş'un da bugünkü bir oturum sırasında yaptığı hareketin, İçtüzüğün "Meclis'te gürültü ve kavgaya sebep olma" hükmü kapsamında kınama cezası gerektirdiğini kaydetti.
Yokuş'a da yapılan oylama sonucu kınama cezası verildi.