TUNUS (AA) – YUSRA VENNAS/MEHMET AKİF TURAN – Tunus’un güneydoğusunda yer alan Cerbe Adası, 19-20 Kasım'da 18. Frankofon Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.
Frankofon Zirvesi, 1986'dan bu yana prensipte iki yılda bir düzenleniyor. Zirve, Fransızca konuşan ve Uluslararası Frankofon Örgütüne bağlı ülkelerin devlet başkanları veya başbakanlarını bir araya getiriyor.
Tunus'un ev sahipliğini üstlendiği bu seneki zirve, "Farklılık İçinde İletişim: Frakofon bölgesi kalkınma ve dayanışma aracı olarak dijital teknoloji" temasıyla düzenleniyor.
Aslında Cerbe Adası'ndaki zirvenin Aralık 2020’de yapılması planlanıyordu. Ancak zirve, Kovid-19 nedeniyle önce Kasım 2021’e, salgının devam etmesi üzerine de bu seneye ertelendi.
– Zirveye 89 ülke ve uluslararası kuruluştan katılım sağlanacak
Tunus'taki zirveye Uluslararası Frankofon Örgütüne üye ülke ve uluslararası kuruluşlardan 89 heyetin katılması bekleniyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 14 Kasım’da Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi ile yaptığı görüşmede, zirvenin başarıyla düzenlenmesi için gerekli tüm koşulların sağlanması gerektiğini vurguladı.
Zirvenin medya koordinatörü Muhammed Trabelsi ise 15 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında, "31 devlet ve hükümet başkanı, 5 başbakan yardımcısı, çok sayıda dışişleri bakanı, Frankofon bölgesinden sorumlu bakanlar, farklı görevlerde çok sayıda bakan, büyükelçiler ve 7 uluslararası örgütün genel sekreterinin yer aldığı 89 heyet zirveye katılacağını deklare etti." dedi.
– Tunus'un zirveden beklentileri
Bir süredir siyasi ve ekonomik kriz içindeki Tunus, Frankofon Zirvesi ile uluslararası kazanımlar elde etmeyi hedefliyor.
Zirveyi AA muhabirine değerlendiren Tunuslu eski diplomat Abdullah el-Ubeydi, "Bu zirve, Rusya-Ukrayna savaşının ardından baş gösteren enerji ve gıda krizi gibi bugünlerde dünyanın yaşadığı başlıca sorunların bölgesel olarak ele alınmasına vesile olacak. Zirve, en üst düzeyde yapılacak görüşmeler ekonomi ve kültürel alanlarda karşılıklı deneyim alışverişine zemin hazırlaması bakımında da önem arz eden bir organizasyon." dedi.
Ubeydi, Tunus’un Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kredi anlaşması dahil olmak üzere birçok uluslararası projede desteğe ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.
Tunuslu eski diplomat, "Ciddi ekonomik buhran içindeki Tunus’un ekonomiye destek olacak limanlara ve deniz suyunu tuzdan arındırma tesislerine ihtiyacı var. Zirve, bu tesislerin hayata geçirilebilmesi için Tunus'un uluslararası yatırımcılara ulaşmasına yardımcı olacaktır. Frankofon ülkelerden gelen heyetlerdeki uzmanlar ile iş insanları arasındaki ikili görüşmelerin Tunus’ta planlanan bir dizi projenin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
– Uluslararası Frankofon Örgütü
Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Frankofon Örgütü, Fransızca konuşulan 21 ülke arasında kültür, eğitim ve araştırma alanlarında iş birliğini teşvik etmek amacıyla yapılan anlaşmanın ardından "Kültür, Eğitim, Bilimsel Araştırmalar Alanında İş Birliği Ajansı" adıyla 20 Mart 1970'de Nijer'de kuruldu.
Dönemin Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, Senegal Cumhurbaşkanı Leopard Sedar Senghor, Nijerya Cumhurbaşkanı Hamani Diori ve Kamboçya Başbakanı Norodom Sihanuk’un girişimleri örgütün kuruluşunda etkili oldu.
1998'de "Frankofon Hükümetler Ajansı" olarak değiştirilen kuruluş, 2007'de Uluslararası Frankofon Örgütü adını aldı.
2014'e kadar 57’si üye, 23’ü gözlemci üye olmak üzere 80 ülkeden oluşan örgüt, şu anda 54 tam üye, 7 kısmi üye ve 27 gözlemci üye olmak üzere 88 ülkeden oluşuyor.
Temel görevleri Fransız dilinin tanıtımı, kültürel ve dilsel çeşitlilik, barış, demokrasi, insan hakları ve eğitime destek olarak açıklanan örgütün, dünya genelinde 6 bölge ofisi ve 4 daimi temsilciliği bulunuyor.