TUNUS/KERKENAH (AA) – MEHMET AKİF TURAN – Tunus'un güneydoğu kıyılarında yer alan Kerkene Adası'ndaki balıkçılar, geleneksel yöntemlerin bırakılıp denize zarar veren avlanma yöntemlerinin kullanılmasından şikayetçi.
Başkent Tunus'a 300 kilometre mesafede bulunan 160 kilometrekare yüz ölçüme sahip Kerkene Adası'nda halkın en önemli geçim kaynağı balıkçılık.
Ülkenin önemli balıkçılık merkezlerinden biri olan 16 bin nüfusa sahip Kerkene Adası'nda başta ahtapot olmak üzere, mavi yengeç, karides, orkinos gibi birçok değerli deniz canlısı avlanıyor.
– Ahtapot avcılığında geleneksel yöntem terk ediliyor
Kerkene Yerel Tarım ve Balıkçılık Birliği Başkanı Munir Heşarim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Denize en büyük zararı, plastik sepetlerle yapılan avlanma yöntemi veriyor. Masraflı ve meşakkatli olduğu için geleneksel balıkçılık yöntemlerini bırakarak bu metodu kullanan balıkçılar çoğaldı. Özellikle ahtapot avcılığında kullanılan plastik sepetler, denize kalıcı zararlar veriyor." dedi.
Ahtapot avcılığında geleneksel yöntemlerin denize zarar vermediği değerlendirmesinde bulunan Heşarim, şöyle konuştu:
"Geleneksel ahtapot avcılığında 25-30 santimetre uzunluğunda 20 santimetre çapında toprak küpleri kullanıyoruz. Geceden birbirine bağlı küpleri denize bırakıyoruz, sabah erken saatlerde topladığımız küplerin içine giren ahtapotları tek tek küplere zarar vermeden çıkarıyoruz. Hem denize hem de denizdeki diğer canlılara zarar vermeyen bu avlanma yönteminde kullanılan tüm malzemeler doğal maddelerden üretiliyor."
– Denize zarar veren avlanma yöntemleri
Geleneksel avcılığında dışında kullanılan yönetmelere ilişkin de bilgi veren Heşarim, şunları kaydetti:
"Birçok balıkçı, daha kolay ve ucuz olduğu için denize ve denizde yaşayan canlılara zarar vermeleri pahasına geleneksel avcılık yönetmelerinin dışına çıkıyor. Denize zarar veren yöntemlerin başında plastik sepetlerle yapılan avcılık geliyor. Bunun yanında metalden yapılan av malzemeleri de denize kalıcı zarar veren yöntemlerden. Denize düşen ya da denizde kalan plastik atıklar, deniz canlılarına zarar vermesinin yanı sıra yıllarca doğaya karışmadığı için zararlı. Metal ürünleri ise oksitlenmeden dolayı denize ve deniz canlılarına zarar veriyor."
– Plastik sepetlerle yapılan ahtapot avcılığı denize zarar veriyor
Kerkene Adası'nda balıkçılıkla geçinen Hafız ise ekmek tekneleri olan denize zarar veren avcılık yöntemlerini kullananlara karşı öfkeli olduklarını söyledi.
Geleneksel avlanma yöntemlerini korumaya çalıştıklarını belirten balıkçı Hafız, "Plastik sepetlerle yapılan ahtapot avcılığının en büyük zararlarından biri, balıkların beslendiği faydalı deniz yosunlarının da ahtapotlarla beraber denizden çıkarılması. Bu yöntem denizlerin ölmesine neden olduğu için bölgenin geçim kaynağı olan balıkçılık tehlike altında. Küçük balıklar ve deniz canlılarına yaşam ortamı sağlayan yosunların denizden çıkarılması birçok deniz türünün neslinin tükenmesine neden oluyor." şeklinde konuştu.
– "Zararlı yöntemleri kullanan balıkçılara yönelik yaptırımlar yeterli değil"
Denize zarar veren balıkçılık yöntemini kullanan teknelerin tespit edilmesi için yetkililere destek olduklarını aktaran Hafız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıyılarımızı koruyabilmek için, denize zarar veren avcılık yöntemlerine karşı mücadele veriyoruz. Zararlı yöntemleri kullanan balıkçılara yönelik yaptırımlar yeterli değil. Tespit ettiğimiz teknelerin avcılık ruhsatlarının iptal edilmesini istiyoruz ama her seferinde para cezası ödeyerek kurtuluyorlar. En son yetkililere yaptığımız çağrıda eğer ruhsatları iptal edilmezse benim gibi düşünen ve 120 tekneden oluşan balıkçılar olarak bölgeden göç edeceğimizi söyledik."
– Tunus'ta deniz ürünleri ihracatı yüzde 32,7 arttı
Tunus Ulusal Tarım Gözlemevinin verilerine göre, Tunus 2022'nin ilk 9 ayında deniz ürünlerinde 241 milyon dinar dış ticaret fazlası verdi.
Gözlemevinin 22 Kasım'da yayımladığı raporda, ülkenin deniz ürünleri ihracatında 2021 yılının aynı dönemlerine göre ortalama yüzde 32,7 artış sağlandığı kaydedildi.
İhracatta ağırlıklı olarak balık, deniz kabukluları, konserve ve yarı işlenmiş deniz ürünlerinin yer aldığı belirtilen raporda, "Eylül ayı sonuna kadar 25,9 bin ton deniz ürünü 48 farklı ülkeye ihraç edildi. Tüm deniz ürünlerinde yapılan ihracat 548 milyon dinara ulaştı. Buna karşılık başta dondurulmuş balık olmak üzere 307 milyon dinar tutarında deniz ürünü ithal edildi. 2021 yılının aynı dönemine göre toplam ihracatta yüzde 32,7 artış sağlanırken, ithalatta ise bu artış yüzde 13,7’de kaldı." bilgisi paylaşıldı.