TUNUS (AA) – Tunus’taki Özgür Anayasa Partisi Genel Başkanı Abir Musi, 17 Aralık genel seçimlerinin ardından oluşacak Meclisi tanımayacaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz 2021'de aldığı olağanüstü kararların ardından kapatılan Mecliste 16 sandalye ile temsil edilen muhalefetteki Özgür Anayasa Partisi lideri Musi, 17 Aralık erken genel seçimlerini değerlendirmek üzere başkent Tunus'ta bir basın toplantısı düzenledi.
Musi, "Anayasayı ihlal eden yeni seçim kanunu ile kadınlar ve gençlerin Mecliste temsil edilmesi engellendi. Yaklaşan genel seçimler uluslararası standartlara uymadığı için seçimlerin ardından oluşacak Meclisi tanımayacağız." açıklamasında bulundu.
Yeni seçim yasasıyla Tunus halkının kendi kaderini tayin etme hakkının elinden alındığını iddia eden Musi, "Seçimlerin ardından, bize dayatılan bir Anayasa üzerine yemin edecek ve yolsuzluk yaparak milletvekili olanların kuracağı gayrimeşru bir Meclis ile karşı karşıya kalacağız." ifadelerini kullandı.
– Tunus'ta siyasi kriz ve yeni siyasi takvim süreci
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.
Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "Siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.
Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni anayasa kabul edilmişti.
Cumhurbaşkanı Said, yeni anayasanın kabulünün ardından 15 Eylül'de yaptığı açıklamayla, erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasının hazırlandığını duyurmuştu.
– Tunus'ta tartışmalı yeni seçim yasası
Listelere göre değil "ferdi oy kullanma" yöntemi benimsenen yeni seçim yasasında milletvekili sayısı 217’den 161’e düşürüldü.
Seçim bölgelerinin daraltıldığı yeni yasada adayların seçime katılacakları bölgede ikamet eden 400 kişiden imza alması gerekiyor.
Partilerin seçim çalışması yapmasının yasaklandığı yasada, sadece bireysel seçim kampanyalarına izin veriliyor.
Yeni seçim yasasında, ikamet edilen bölgeden aday olmak, sabıka kaydının ve vergi borcunun olmadığını kanıtlayan belgelerin sunulması gibi yeni adaylık koşulları da yer alıyor.
Tunus'ta yeni seçim yasasına karşı çıkan birçok siyasi parti, 17 Aralık'ta yapılacak genel seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.