DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’nin ilk uluslararası Vikiveri etkinliği Üsküdar’da başladı

ABONE OL
Ekim 21, 2022 18:20
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Dünyanın 10 ülkesinden ve özerk bölgesinden Türk dilleri konuşan gönüllüler, 21-23 Ekim 2022 tarihinde Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleşen Wikidata İstanbul 2022 Vikiveri Konferansı’nda bir araya geldi.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Prof. Dr. Ayhan Songar Konferans Salonu’nda üç gün boyunca sürecek Wikidata İstanbul 2022 Vikiveri Konferansı, Türk dillerini konuşan gönüllülerin Vikiveri hakkındaki bilgi ve becerilerini geliştirmesini, böylece internette kendi kültürleri ve dilleri hakkında bilgiyi erişilir kılma yolundaki çalışmalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Dijital Bilgi Derneği ve Türk Dilleri Wikimedia Topluluğu iş birliği ile düzenlenen konferans Azerbaycan, Başkurtistan, Gürcistan, İran Azerbaycanı, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Saha, Tataristan ve Türkiye’den katılımcıları bir araya getiriyor. Kendi ülkesinde Vikipedi ve kardeş projelerine (Vikiveri, VikiSöz, VikiSözlük, VikiKaynak gibi) yazı yazma, çeviri yapma, kod yazma gibi yollarla katkı veren bilgi gönüllüleri olan katılımcılar konferansta yeni iş birliklerinin geliştirilmesini hedefliyor. Konferansı İtalya, İsrail ve Hindistan’dan gelen katılımcılar da takip etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitelerin 4 ana fonksiyonu olduğunu belirterek, “Birincisi meslek edindirmek, ikincisi AR-GE yapmak, üçüncüsü toplumu bilgilendirmek ve dördüncüsü ise bilginin ürüne dönüşmesini yani ticarileşmesini sağlamaktır. Toplumu bilgilendirme faaliyetini yaparken bizim işimizi çok kolaylaştıran bir kurumun toplantısını gerçekleştiriyoruz. Doğruya en yakın bilgiye ulaşılabilmesi için referanslar paylaştığı ve bilimselliğin topluma mal olmasını sağladığı için Vikipedia iyi ki var diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir toplumu dedikodulardan, hurafelerden, batıl inançlardan ve paranoyalardan kurtarmak için çok etkili olduğunu ifade eden Tarhan, “Vikipedia, daha kaliteli doğru bilgiye ve hakikate ulaşma açısından çok ciddi bir kapıdır. Bu kapının hep açık kalması gerekiyor. 3 yıla yakın bu kapı kapalı kaldı. Aslında bu Türkiye’ye yakışmayan bir durumdu. Dünyada gelişmemiş toplumlarla gelişmiş toplumların kültürel farklılıklarının incelediğimiz zaman önemli farklılıklar olduğunu görüyoruz. Gelişmemiş toplumlarda genellikle monolotik dediğimiz tek tip insan yetişir. Bunlar emir ve komuta zincirinde çalışan, sorma-düşünme-itaat et kültürüne sahiplerdir.” şeklinde konuştu.

– Serbest müzakere ortamı şart

Özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra serbest fikir piyasası olmadan serbest ekonomik piyasa, keşif, yenilik ve girişimciliğin de olmayacağının fark edildiğini aktaran Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Emir komuta zincirinin içinde ‘emrediyorum girişimci ol’ denilmez. Özgürlük ortamı, serbest müzakere ortamı ve muhalefet olacak. İtiraz olacak, aykırı düşünceler olacak karşı çıkılacak. Böylelikle de hakikat bulunacak. 1850’li yıllarda Namık Kemal ‘fikirlerin çarpışmasından hakikat kıvılcımları ortaya çıkar’ demiş. Bu fikrin halen de Türkiye’de çok tabana yayıldığını söyleyemeyiz ama dünyanın gidişi bu yönde. Hakikatlerin tartışılabildiği, serbest fikir müzakerelerinin olabildiği toplumlarda keşifler oluyor. Bunlara yüksek güvenlikli ve özgürlükçü toplumlar deniyor. Herkes fikrini söylüyor ve fikrini söylediği için de cezalandırılmıyor.”

Üsküdar Üniversitesi Dijital Teknolojiler & Yazılım Daire Başkanı ve Wikimedia Türk Dilleri Kullanıcı Grubu Kurucu Üyesi Hakan Özdemir de ev sahipliği yapan Üsküdar Üniversitesi’ne ve organizasyon ekibine teşekkür ederek konferans çıktıklarının faydalı olacağına inandığını kaydetti.

Özdemir, “Etkinliğimizin amacı Türk dili konuşulan ülkelerde iş birliğini artırmak. 2019’da İsveç’te yaptığımız bir toplantıda böyle bir hedef koyarak bugünlere geldik. Bundan sonra da bu iş birliğini daha çok artırarak devam etmeyi umuyoruz. Etkinliğimiz üniversitemizde yapılan 3. Wikimedia etkinliği ama bu diğerlerinden ayrı olarak uluslararası bir etkinlik. Ülkemiz ve üniversitemiz için bu nitelikteki ilk etkinlik. Bu kapsamda bilginin önemi, serbestçe paylaşılması ve geliştirilebilirliğini artırma vizyonuyla bize destek veren kurucu rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

Dijital Bilgi Derneği Genel Sekreteri Başak Tosun da Türkiye ve Türk dili konuşulan ülkelerde Vikipedia ve Vikiveri, Vikisöz, Vikisözlük gibi onun kardeş projelerine katkı veren gönüllüler olduklarını belirterek “Gönüllülerin birbirini tanıması ve iş birliği fırsatlarını araştırması ve Vikiveriyi daha yakından tanımak, daha etkin bir şekilde kullanmak için bu etkinliği düzenledik. Vikiveri, kendi dilimizde içerikler geliştirmede, onları daha güncel ve erişilir kılmada, kendi kültürümüzü, birikimimizi ve dilimizi dünyaya aktarmada bize çok yardımcı olan bir araç. Bu sene Wikimedya gönüllüleri Vikiverinin 10. yaşını kutluyor ve biz de bir araya gelerek kutlamak istedik.” değerlendirmesinde bulundu.

22 ve 23 Ekim günlerinde de devam edecek konferansta, Vikiveri projesinde nasıl veri sorgulanır ve veri nasıl paylaşılır, farklı çalışma alanlarında ve ülkelerde Vikiveri'den yararlanarak gerçekleştirilmiş ilham verici projeler nelerdir, bir dilin sözcük bilgisini kaydetmede Vikiveri'nin kullanımı konularında sunum ve atölye çalışmalarının yanı sıra katılımcıların kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri yerel faaliyetler ve Türkiye’deki farklı müşterek-bilgi oluşumlarının tanıtıldığı sunumlar yapılacak.

En az 10 karakter gerekli