TBMM (AA) – İYİ Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın, "İktidarın öve öve bitiremediği yap-işlet-devret projeleri sürekli kasanın kazandığı bir kumarhane düzenine dönüşmüştür." dedi.
İYİ Parti milletvekilleri, Meclis Genel Kurulunda görüşülen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçeleri üzerinde konuştu.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan projelerin Türkiye'nin ve milletin geleceğini ipotek altına aldığını savundu.
Yap-işlet-devret modeli projelerle ilgili önemli bilgilerin verilmediğini belirten Aydın, "Soru önergelerimize de dalga geçer gibi cevaplar veriyorlar. Hesaplamalar derseniz tabiri caizse arapsaçı gibi birbirine karışmış durumda." ifadelerini kullandı.
İktidarın milleti aldattığını öne süren Aydın, "Devletin kasası iktidar sahipleri tarafından hortumla yandaşa bağlanmış, beytülmal da yağmalanmıştır. İktidarın öve öve bitiremediği yap-işlet-devret projeleri sürekli kasanın kazandığı bir kumarhane düzenine dönüşmüştür. Bu düzende kazanan devletin kasası değil, yandaşın kasasıdır. Bu yağmanın, bu talanın, bu vurgunun ve bu soygunun hesabı bir gün gelecek elbet sorulacaktır." diye konuştu.
– "Çöken yolların yeniden yapılma bedellerinin nasıl karşılandığı bilinmiyor"
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünün son yıllardaki bütçe ödeneğinin başlangıç ödeneğine göre büyük sapmalar gösterdiğini, ödenek aktarmalarının yüzde 70'lere çıktığını öne sürdü.
Artan ödeneklerin yandaşlara aktarıldığı iddialarının cevapsız kaldığını dile getiren Nuhoğlu, "Uzun yıllardır inşaatı devam eden, ne zaman bitirileceği belli olmayan kara yollarına yeterli miktarda ödenek ayrılmadığı görülmektedir. Son yıllarda sıkça görüldüğü gibi bazı yollar açıldıktan kısa süre sonra çökmektedir, çöken bu yolların yeniden yapılma bedellerinin nasıl karşılandığı bilinmemektedir. Denetim yollarının işletilmediği, Sayıştay bulgularına önem verilmediği için kamuoyunda, yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmediğine inanılmaktadır." sözlerini sarf etti.
Bilgi teknolojilerinde ciddi bir ilerleme kaydedilemediğini savunan Nuhoğlu, Türkiye'nin teknoloji üreten ülkeler arasına girmekten uzakta, teknoloji kullanan ülkeler arasında bile gerilerde olduğunu ileri sürdü.
Yabancılara konut satışının son yıllarda hızla arttığına ve yıllık 60 bine ulaştığına işaret eden Nuhoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı parayla bu kadar kolay ve ucuza satılmamalıdır. Gayrimenkul alarak vatandaş olmak isteyen yabancıların alacağı taşınmazın bedeli daha önce olduğu gibi 1 milyon dolara çıkarılmalıdır. Onunla birlikte diğer bazı şartlar konulmalı ve titizlikle, gelişmiş ülkelerdeki gibi uygulanmalıdır." diye konuştu.
– "Çiftçilerimizin borcu 2,6 milyar liradan 260 milyar liraya çıktı"
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, AK Parti iktidarında çiftçiye ve besiciye hak ettiği değerin verilmediğini savundu.
Çiftçi ve üreticinin her geçen yıl toprağa küstürüldüğünü söyleyen Yokuş, şöyle devam etti:
"AK Parti iktidara gelmeden önce tarımın gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 10'larda iken bugün yüzde 5,5'lara kadar gerilemiştir. 2002 yılında çiftçilerimizin toplam borcu 2,6 milyar lira iken bugün 260 milyar liranın üzerine çıkmıştır. Çiftçilerimizin borçları 20 yıllık AK Parti iktidarında tam 100 kat artmıştır. Aynı dönemde çiftçilerimizin gelirleri ise sadece yüzde 11 civarında artış göstermiştir."
Her beş çiftçiden birinin tarımsal gelirinden memnun olduğunu kaydeden Yokuş, "Bu sonuç, iktidarın çiftçiyi, üreticiyi ihmal edişinin bir göstergesidir. Çiftçilerimize ve besicilerimize kanunda öngörülen destekler verilseydi yirmi yıllık iktidarlarında çiftçilerimizin borçları 100 kat artmayacaktı, gıda üretimimiz bugünkü üretimin yüzde 50 fazlasına ulaşacaktı, çiftçimiz tarlasına küsmeyecekti, vatandaşlarımız gıda maddelerinde bir yıl içinde yüzde 2000'lere varan artışlarla perişan olmayacaktı." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin su stresi yaşadığına dikkati çeken Yokuş, şöyle konuştu:
"Bunun için hiçbir tedbir alınmıyor. Bakanlığın sulama amacıyla kullanabileceği kaynaklar verimli bir şekilde kullanılmıyor. Bakanlığın sulama amaçlı yürüttüğü projeler çok ağır işliyor. 21'inci yüzyılda hala açık kanallı sulama projeleri yapılıyor. Yine bazı bölgelerde projeler bir türlü sonuçlanmıyor ve hayata geçirilemiyor. 2011'de Türkiye Su Enstitüsü kuruldu. Kuraklık sorunu bu kadar ciddi biçimde yoğunlaşırken bu konuda çözüm üretmesi gereken Devlet Su İşleri nerededir Sayın Bakan, ne işe yarar? Milli güvenlik meselesi olan gıda güvenliğinin sağlanması açısından sulamanın önemi ne yazık ki AK Parti hükümeti tarafından yeterince anlaşılamamış, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan da ders alınmamıştır."
– AK Parti iktidarı ormanı ihmal etti"
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, 1999'da yaklaşık 21 milyon hektar olan genel orman alanının, 20 yılda 2 milyon hektar artırılabildiğini söyledi.
Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 43'ünün ormanlarla kaplı olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 29'da kaldığını anlatan Sezgin, "AK Parti iktidarı ormanı ihmal etmiştir, orman yangınlarıyla mücadeledeki şaşırtıcı başarısızlığı da bunun bir parçasıdır." diye konuştu.
Orman köylüsünün kurduğu orman kooperatiflerine verilen desteklerin azaldığını öne süren Sezgin, "Orman kesimleri dikili olarak orman müteahhitlerine verilmektedir. Orman köylüsü, kendi köyünün çevresindeki ormanlardan fayda elde edememekte, sadece orman yangını çıktığında yangını söndürmek için göreve çağrılmaktadır. Orman köyleri sınırları içindeki ormanların kesimi ve ağaçlandırılması mutlaka ilgili orman köy kooperatifi kanalıyla yapılmalı, orman köylümüze destek sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.