DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uluslararası Güney Afrika'da İslam Medeniyeti Kongresi, Cape Town'da son erdi

ABONE OL
Eylül 18, 2022 22:55
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

JOHANNESBURG (AA) – Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Güney Afrikalı Müslüman sivil toplum kuruluşu Awqaf SA ve Western Cape Üniversitesi (UWC) iş birliğinde düzenlenen "3. Uluslararası Güney Afrika'da İslam Medeniyeti Kongresi" sona erdi.

İlki 2006'da Johannesburg'da, ikincisi ise 2016'da Durban'da düzenlenmiş olan kongrenin üçüncüsü, "Osmanlı alimi Ebubekir Efendi ve Güney Afrikalı ırkçılık karşıtı Müslüman lider Abdullah Harun" temasıyla 16-18 Eylül tarihlerinde Güney Afrika'nın Cape Town kentindeki Islamia Hall'da gerçekleştirildi.

Kongreye, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, Türkiye'nin Cape Town Başkonsolosu Sinan Yeşildağ, Güney Afrika Cumhuriyeti Ekonomik ve Kalkınma Bakanı Ebrahim Patel, Cape Town Büyükşehir Belediye Başkanı Geordin Hill-Lewis, IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, UWC Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tyrone Pretorious, Awqaf SA Üst Yöneticisi Zeinoul Cajee, KwaZulu-Natal Üniversitesi Din, Felsefe ve Klasikler Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suleiman Dangor, Güney Afrikalı gazeteci Şefik Morton'un yanı sıra akademisyen, gazeteci, diplomat ve Müslüman kanaat önderleri katıldı.

Üç gün boyunca düzenlenen çeşitli panellerde, İslam'ın Güney Afrika'da yayılması, Müslüman topluluklardaki kimlik sorunu, İslami eğitim ve entelektüel gelişim, İslami finans kurumlarının kurulması, Müslüman medya, dini liderlik, dil, sanat, mimari, toplum-devlet ilişkileri ve Müslüman STK'ler gibi konular ele alındı.

Kongrenin ikinci gününde 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından dini rehberlik vazifesiyle Güney Afrika'da görevlendirilen İslam alimi Ebubekir Efendi ile Güney Afrikalı ırkçılık karşıtı Müslüman lider İmam Abdullah Harun'un hayatlarını ele alan özel paneller düzenlendi.

Büyükelçi Kandaş ve Prof. Dr. Kılıç'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Ebubekir Efendi: Bir Görevin Adamı" başlıklı özel panelde, Stellenbosch Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Waghied, gazeteci Morton, Türk tarihçi ve akademisyen Dr. Halim Gençoğlu ve Ebubekir Efendi'nin soyundan gelen Hişham Nimetullah Efendi konuşmacı olarak yer aldı.

Güney Afrikalı Müslümanlar tarafından büyük ilgi gösterilen etkinlik kapsamında ayrıca yerel hattatların ve sanatçıların eserlerine yer verilen resim sergisi düzenlendi.

– Güney Afrikalı gazetecinin kaleminden Ebubekir Efendi

Kongre kapsamında Ebubekir Efendi hakkında yazdığı "Ümit Burnu'ndaki Hilal: Ebu Bekir Efendi'nin Gerçek Hikayesi" isimli kitabın tanıtımını yapan Güney Afrikalı gazeteci ve yazar Morton, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu kitap, 140 yılı aşkın süredir onun hakkında hakim olan önyargılı anlatıyı düzeltiyor." dedi.

Morton, tanınmış son Malay bilgini Tuan Guru'nun 1807'de vefatının ardından Cape Malay Müslümanlarının cehalete doğru gitmesinden endişe eden bir grup Müslüman tarafından İngilizler aracılığıyla o dönem hilafet merkezi olan İstanbul'dan bir din görevlisi talep edildiğini ve bunun üzerine Osmanlı Devleti'nin 1863 yılında Ebubekir Efendi'yi Ümit Burnu'na gönderdiğini ifade etti.

Ebubekir Efendi'nin burada bazı din görevlilerince tehdit olarak algılanıp, sürekli saldırılara maruz kalmasına rağmen İslami gelenekleri canlandırarak toplumu eğitmeyi başardığına dikkati çeken Morton, "Ümit Burnu'ndaki Hilal: Ebu Bekir Efendi'nin Gerçek Hikayesi" isimli kitabının, Ebubekir Efendi'nin bu mücadelesine ışık tuttuğunu aktardı.

En az 10 karakter gerekli