DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Malazgirt ruhunu yaşatmayı ilke edinmemiz gerekiyor”

ABONE OL
Ağustos 26, 2022 17:50
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Malazgirt ruhunu yaşatmayı ilke edinmemiz, altını çizmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Tarhan, Malazgirt Zaferi’nin 951. yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Malazgirt Zaferi’ndeki birliktelik ruhunun iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, “O zamanlar Sultan Alparslan’a Güneydoğu’daki tüm halklar destek verdi. Sadece Türkler değil, Kürtler de ciddi destek verdi.

Malazgirt Zaferi’nin kazanılmasında bu birlikteliğin önemli etkisi oldu. Dil ve din bir ise millet birdir sözü önemli bir sözdür. Bütün halkları ve kültürleri birleştiren milli birlik ruhunun önemini vurgulamak açısından Malazgirt Zaferi’nin ayrı bir yeri vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Malazgirt Zaferi’nin 951’inci yıl dönümü dolayısıyla Muş’ta yapılan kutlamaların anlamlı olduğunu aktaran Tarhan, şunları kaydetti:

“Malazgirt Zaferi’nin o bölgedeki tüm halkları birleştiren bir şekilde kutlanması önemli. Bu zaferin sadece Türklerin değil, bölgedeki diğer halkların da birlikte kutlaması önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın o bölgeye giderek orada bu kutlamaların yapılması çok anlamlıdır. Bu aslında Türkiye milliyetçiliğine bir adımdır. Malazgirt Zaferi’ndeki başarıyı anlamak için Malazgirt ruhunun anlaşılması gerekiyor. Burada üzerinde durulması gereken Malazgirt ruhudur.

Çanakkale ruhunda olduğu gibi Malazgirt ruhunda da Alparslan ve beraberindekiler motivasyonluydu. Alparslan’ın motivasyonu neydi, ona bakmak lazım. Bir insanın motivasyonunun olması için bu konuda ihtiyaç olması gerekiyor. İhtiyaç olması için istek gerekiyor. İstekler ihtiyaçları oluşturur. İhtiyaçlar da motive eder. Yani Alparslan hangi isteklerle ve niyetlerle hareket etti? Burada Alparslan’ın hareketi, cihangirlik hareketi değil, şehitlik derecesidir.”

Prof. Dr. Tarhan, Malazgirt Zaferi ruhunun genç kuşaklara anlatılmasının önemini vurgulayarak, bu zaferin tıpkı Çanakkale ruhu gibi anlatılması gerektiğini bildirdi.

Malazgirt Zaferi’ndeki ruhun Osmanlı’da da ortaya çıktığını, o ruhun daha sonra cumhuriyetin kurulmasını sağladığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Cumhuriyetin kuruluş kodlarına bakın Çanakkale ruhu vardır. Malazgirt ruhu vardır. Halkı harekete geçiren odur. Bizim bu ruhu ve anlayışı yaşatmamız gerekiyor. Mehmet Akif’in dediği gibi Allah bu millete bir daha istiklal Marşı yazdırtmasın. Akıllı olanlar başına musibet gelmeden tedbir alırlar. Bizler de öyle yapalım.” ifadelerini kullandı.

– "Malazgirt Zaferi'nin önemini anne ve babalar çocuklarına anlatmalı"

Prof. Dr. Tarhan, Malazgirt Zaferi’nin öneminin de anne-babalar tarafından çocuklarına anlatılmasını tavsiye ederek, “Çocuklara bugün Malazgirt’te ne olduğunu öğretmeleri gerekiyor. Bugün neden Malazgirt Zaferi önemli? Çocuklar Malazgirt’te ne oldu? Neden tören yapılıyor? Oradaki ruh nedir? Orada hangi değerler o savaşı kazandırdı? Bunlar çok önemli. Kendi manevi değerlerimizi, kültürel değerlerimizi, şehitlik duygumuzu kaybedersek savaş duygumuzu kaybederiz. Bu çok önemli. Onun için anne-babalar çocuğunuza öğretin.” tavsiyesinde bulundu.

En az 10 karakter gerekli