Yalova Belediyesi, depreme hazırlık konusunda önemli bir adım daha atıyor. “Depreme Karşı Bilimsel İş Birliği Protokolü” çerçevesinde; Yalova Üniversitesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliklerinin katkısıyla, Yalova’daki tüm yapıların risk tespiti için geniş çaplı bir saha çalışması başlatılıyor.
TMMOB’a bağlı mühendislik odalarının Yalova Temsilcilikleri, Yalova Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinin katkısıyla, Yalova’daki tüm yapıların risk tespiti için geniş çaplı bir saha çalışması başlatılıyor.
Yalova’nın depremsellik riskine karşı kentte topyekûn bir seferberlik başlatılıyor. 2007 ve öncesi tüm yapılar taranacak, riskler belgelenecek, veriler dijital sisteme işlenecek. Yalova Belediyesi öncülüğünde yapılan iş birliği protokolü sayesinde deprem riskine karşı akademisyenler, mühendisler ve gönüllüler sahada olacak.
Bu kapsamda ilk olarak, saha öncesi teknik eğitimler kapsamında Yalova Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programla Yalova Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nden akademisyenler, bu çalışmalarda yer alacak gönüllülere ve meslek odalarının temsilcilerine eğitimler verdi. Toplantıya Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ömür Bayar, Afet İşleri Müdürü Göktuğ Ardıç, meslek odalarının temsilcileri, teknik personeller ve gönüllüler katıldı.
VERİ AKTARIMI PROFESYONEL DÜZEYDE OLACAK
Konuyla ilgili yapılan açıklamada proje içeriği hakkında bilgi verildi. Buna göre proje kapsamında; 2007 öncesi inşa edilen tüm binalar tek tek taranacak, zemin, yapı ve mühendislik özelliklerine göre risk seviyesi belirlenecek. Fotoğraflı ve coğrafi bilgi sistemlerine aktarılan tespitli verilerle Yalova’nın risk haritaları oluşturulacak. Tüm bu süreçte AFAD tarafından sağlanan yaklaşık 30 tablet kullanılarak veri aktarımı profesyonel bir düzeyde gerçekleştirilecek.
“YALOVA’DA BİLİMİ ESAS ALAN TOPYEKÛN BİR DEPREM HAZIRLIĞI BAŞLIYOR”
Programda konuşan Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ömür Bayar, projenin kapsamı hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“İlimizde 2007 yılından önce inşa edilen tüm binaları tek tek tarayacağız. Bu süreçte meslek odalarımızdan, belediyemizden teknik personeller ve gönüllüler aktif olarak görev alacak. Yalova’da meslek odalarımızla yaptığımız protokol sayesinde detaylı risk haritaları oluşturacağız. Merkez ilçe belediyesi olarak biz de elimizden gelen tüm katkıyı ortaya koyuyoruz. AFAD, sahada kullanılmak üzere bize tabletler gönderdi. Bu tabletlerle coğrafi bilgi sistemlerini aktif şekilde kullanacak, sahadan elde edilen tüm verileri dijital olarak aktaracağız. Hedefimiz Yalova’daki tüm binaları fotoğraflı ve analizli biçimde tespit etmek. Geçtiğimiz günlerde bu sürecin bir denemesini Bayraktepe Mahallesi’nde manuel olarak yaptık. Şimdi bunu profesyonel biçimde, tabletler üzerinden gerçekleştireceğiz. Haftaya bu işe tam anlamıyla start vermek istiyoruz. Önce hocalarımız teknik eğitimleri tamamlayacak, ardından tüm paydaşlarımızla sahaya çıkacağız. Bu süreç topyekûn bir çalışma olacak. Katkı sunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yalova Belediyesi olarak bilimsel temelli, planlı ve kurumlar arası iş birliğine dayalı bu proje ile deprem risklerine karşı güçlü ve hazırlıklı bir şehir oluşturmayı hedefliyor.”