ANKARA (AA) – "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Malzemeleri Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Geçen yıl yürürlüğe giren 7223 sayılı "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu"na dayanılarak hazırlanan yönetmelikle bakanlık tarafından yürütülen yapı malzemesi denetimlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre, teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler piyasaya arz edilemeyecek, piyasada bulundurulamayacak veya hizmete sunulamayacak.
Yapı malzemesinin imalatçısı, yetkili temsilcisi, ithalatçısı ve dağıtıcısı ürün güvenliği sorumluluğu taşıyacak.
İhraç edilen, elektronik ticaret ortamında satılan ürünlere de denetim yapılacak.
Güvensiz ürün üretenlere riskin büyüklüğüne göre 681 bin liraya varan idari para cezası uygulanabilecek, gerekli durumlarda ürünler geri çağrılacak.
Ürünün, bir kişiye veya mala zarar vermesi halinde, ürünün imalatçısı veya ithalatçısı zararı gidermekle yükümlü olacak.
Uygun olmayan ürüne ilişkin içeriğe internette erişimin engellenmesi, ürünün televizyon veya radyo üzerinden tanıtım ve satışının durdurulması istenebilecek.
– Yönetmelik AB ile ticarette ürün güvenliği sistemine katkı verecek
Yönetmelik ayrıca Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında malların serbest dolaşımına imkan tanıyan güçlü bir ürün güvenliği sisteminin oluşturulmasına katkı sağlayacak.
Bakanlığın daha önce ürün denetimlerini düzenleyen "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Faaliyetlerinde Çalışacak Denetim Elemanlarının Görevlendirilmesinde Esas Alınan Temel Kriterlere Dair Tebliğ"i ile "Yapı Malzemelerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"i yürürlükten kaldırıldı.
– Yılda denetlenen ürün sayısı 20 bin
Öte yandan, Türkiye'de piyasaya arz edilecek yapı malzemelerinin can ve mal güvenliği ile çevreye zarar vermemesi ve vatandaşların malzeme güvenliğinden emin olması için bakanlıkça ürün denetimleri yapılıyor. Hazır beton başta olmak üzere, bir yılda denetime tabi tutulan ürün sayısı 20 bini buluyor.
Ürün güvenliğine dair 2002 itibarıyla yürürlükte olan 4703 sayılı kanunun günün şartlarına ve AB pazarı kurallarına cevap verememesi nedeniyle geçen yıl 7223 sayılı "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu" yürürlüğe konulmuştu.