İSTANBUL (AA) – MEHMET NURİ UÇAR – Yemen'de yıllardır devam eden iç savaşta İran destekli Husiler tarafından döşenen mayın ve patlayıcılar binlerce kişinin ölümüne ya da yaralanmasına yol açtı.
Yemen'deki Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen hükümetinin yayımladığı raporlara göre, Husiler, savaşın başından bu yana ülkenin farklı bölgelerinde yaklaşık 2 milyon mayın döşedi.
Suudi Arabistan'ın Yemen'deki mayınları temizlemek için başlattığı, hükümet güçleriyle çalışan ve uluslararası kabul gören "Masam Mayın Temizleme Projesi"nin Genel Müdürü Usame el-Kusaybi, çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Yemen'de "Mayınsız Hayat" sloganıyla yola çıktıkları Haziran 2018'den bugüne toplam 378 bin 636 mayın, patlayıcı ve infilak etmemiş füzeyi imha ettiklerini söyleyen Kusaybi, "Yemen'de proje çalışmalarının başlangıcından bu yana görevlerini icra ederken aralarında mühendis ve saha ekip yetkililerinin de bulunduğu 33 arkadaşımızı kaybettik. Bunlardan 5'i yabancı uzman ekibindendi. Çalışmalar sırasında 52 arkadaşımız da ağır yaralandı." dedi.
– Aralarında çocukların da olduğu binlerce sivil öldü veya yaralandı
Kusaybi, şimdiye kadar mayın ve patlayıcılar nedeniyle hayatını kaybeden sivillere ilişkin de şu bilgileri verdi:
"Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı geçen nisan ayında Yemen'de mayın, patlayıcı ve patlamamış mühimmat nedeniyle 689'u kadın ve çocuk olmak üzere 1800 sivilin hayatını kaybettiğini veya yaralandığını açıklamıştı. Ancak Yemen'de mayın ve patlayıcılardan dolayı hayatını kaybeden ve yaralananların açıklanandan çok daha fazla olduğuna ve her geçen gün bu sayının arttığına şahit oluyoruz."
Masam Genel Müdürü Kusaybi, Husi milislerin işlediği bu suçlarda hakim modelin, ayrım gözetmeksizin bubi tuzaklı kara mayınları, ev yapımı mayınlar ve doğaçlama patlayıcı cihazlar yerleştirmeleri olduğunu söyledi.
Proje ekiplerinin karşılaştığı en belirgin zorluğun mayınların rastgele yerleştirildiği bölgelerde haritasız çalışmak olduğunu belirten Kusaybi, uzmanların mayınlı alanların yerlerini belirleyebilmek için uzunca bir zamana ihtiyaç duyduğunu, bu durumun da operasyonları geciktirdiğini ifade etti.
– "Husilerin hayatın her alanını hedef aldığına tanık olduk"
Mayın ve patlayıcıları temizleme çalışmalarını sadece meşru hükümetin kontrolündeki bölgelerde yürütebildiklerini vurgulayan Kusaybi, şunları söyledi:
"İstatistiklerimize göre Taiz ve ardından Hudeyde en çok mayın döşenen vilayetlerden. Husiler Taiz'in 23 ilçesinin 18'ine mayın ve patlayıcı yerleştirdi. Çalışmalarımızın başlamasından bu yana Taiz ve ilçelerinden 90 bin, Hudeyde de 20 binden, Marib, Şebve Ve Cevf kentlerinden ise 150 binden fazla mayın ve patlayıcıyı temizlemeyi başardık."
Husiler, Yemen'in güneybatısında yer alan, hükümet güçlerinin kontrolündeki Taiz'i yaklaşık 7 yıldır abluka altında tutuyor.
Husilerin askeri ve sivil alanlarda ayrım gözetmeksizin mayın ve patlayıcı döşediğini aktaran Kusaybi, "Husi milislerin ülkede camiler, okullar, çiftlikler, yollar, köprüler ve diğer sivil tesisler dahil hayatın her alanını hedef aldığına tanık olduk." diye konuştu.
Kusaybi, tüm proje çalışmaları hakkında düzenli olarak haftalık, üç aylık ve altı aylık raporlar yayımladıklarını ve Masam'ın Yemen topraklarını mayınlardan temizlemeyi amaçlayan bir insani yardım projesi olduğunu belirtti.
Yemen'de mayın patlaması sonucu yaralananların büyük kısmı engelli kalıyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi verilerine göre, Yemen'de 150 binden fazla kişi, protez uzva ihtiyacı olduğunu söylemişti.