AÇIK
İMSAK'A KALAN SÜRE
Devlet memurları ayaktan tedavi kapsamında aldığı tek seferde 7 güne kadar olan raporlarda herhangi bir maaş kesintisi uygulanmaz. Bununla birlikte yine ayaktan ve tek seferde alınan 8 ve üzeri gün alınan raporlar için maaşın yalnızca tazminat ve zamlarında geçerli olmak üzere %25 kesinti uygulanır.
Memurlarda yapılacak olan maaş kesintisinin standart bir rakam bulunmamaktadır. Bordroda yer alan yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve varsa zam farkı toplamı üzerinden %25 kesinti uygulanır. Elbette gün sayısı da hesaplama bir çarpan olarak yer alır.
Yalnızca kesintinin miktarını açıklayabilmek adına sayısal bir örnek verilebilir. 2023 memur rapor kesintisi hesabı doğrultusunda 14 Bin TL maaş alan bir memurun alacağı 18 günlük rapor doğrultusunda yapılacak kesinti 450 TL tutarında olacaktır. Bu hesaplama yapılırken, ücretsiz sayılan ilk 7 gün hesaba katılmazken, yalnızca son 11 gün hesap edilir.
Memurların maaşında yapılan rapor kesintisi için SGK üzerinden herhangi bir rapor parası alınmaz. Yapılan kesinti, niteliği gereği, günlük ücret hakedişi üzerinden yapılmadığı için SGK’nın herhangi bir ödeme yapması söz konusu değildir.
Kadrolu veya sözleşmeli devlet memurlarının ayaktan tedavi kapsamında tek seferde alacağı 7 günü aşan raporlarda maaş kesintisi uygulanmaz. Bu tedavilerin toplamı ise bir takvim yılı içerisinde 40 günü geçemez. Tek seferde 7 günü, veya 1 yılda toplam 40 günü aşan rapor durumlarında memurlarda maaş kesintisi uygulanır.
657 sayılı DMK’ya tabii çalışan kadrolu/sözleşmeli memurların tek hekim imzalı ayaktan tedavi raporları tek seferde 7 günle sınırlıdır. Bir yıl içerisindeki toplamı içinse 40 gün rapor hakkı verilir. Bu süreler heyet raporu durumlarında 12 veya 18 aya kadar uzatılması mümkündür.
Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine göre çalışan sözleşmeli memurlarda rapor kesintisi yapılmaz. Aynı 4/a’ya tabii çalışan kadrolu memurlar gibi tek seferde 7, bir yılda 40 güne kadar ayaktan tedavi rapor hakkı bulunmaktadır.
Devlet memurlarının heyet raporu ile istirahat hakkı farklı durumlar için 18 aya kadar maaş kesintisi olmadan uzatılabilir. 657 sayılı DMK’nın 105. Maddesinde belirtildiği üzere uzun süreli tedavi gerektiren kanser, verem ve akıl hastalıklarının heyet raporuyla tespiti halinde memurlara 18 aya kadar ücretli izin verilebilir.
Bunun haricindeki diğer ameliyat ve tedavi durumları içinse, yine hekimin uygun görmesi ve raporda belirtmesi şartıyla 12 aya kadar maaş kesintisiz rapor hakkı tanınmaktadır.
Bayan memurlar için doğum izni 16 hafta olarak uygulanır. Heyet raporuyla birlikte 16 haftanın sonunda bu sürenin 6 aya kadar uzatılması mümkündür.
Devlet memurlarının alacağı tek seferde 7 günü geçen raporlar için farklı kesintiler uygulanır. Memurun kadro unvanı, derecesi, kademesi ve hangi ay içinde bulunduğuna göre kesintinin miktarı 2023 yılı için günlük kesinti miktarı 40 TL ile 65 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Memurlarda rapor kesintisine etki eden durumlar: