DOLAR 32,4209 0.01%
EURO 34,5410 0.03%
ALTIN 2.485,63 0,11
BITCOIN 2056999 -2,91%
Yalova
21°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

AA Çevre Forumu'na doğru

ABONE OL
Ekim 18, 2022 11:10
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – DİLAN PAMUK – Anadolu Ajansınca düzenlenecek "AA Çevre Forumu" (AA Environment Forum) katılımcılarından, Portekiz'in eski Avrupa İlişkileri Bakanı ve siyaset bilimci Bruno Macaes, forumun iklim değişikliği konusunda halkın bilinçlendirilmesi açısından kritik bir önem taşıdığını ve bu rol için atılan büyük bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk kez Çevre Haberleri Editörlüğünü hayata geçiren Anadolu Ajansı 20 Ekim'de "AA Çevre Forumu"nu düzenliyor. Çok sayıda yerli ve yabancı sivil toplum örgütü ve uluslararası kuruluş temsilcisi, politikacı, akademisyen ve medya temsilcisinin konuşmacı olarak katılacağı forumda iklim değişikliği, enerji, medyanın iklim değişikliğine bakışı ve çevre eğitimi gibi birçok konu ele alınacak.

Foruma konuşmacı olarak katılacak isimlerden Portekiz'in eski Avrupa İlişkileri Bakanı ve siyaset bilimci Bruno Macaes, AA muhabirine, "İstanbul'da iklim krizini unutmaya yönelik eğilimle mücadele etmeye çalışan, iklim krizini yeniden tartışmalarımızın odağına getirmeyi hedefleyen, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve enerji krizinin aslında sadece iklim dönüşümü ile çözülebileceğini vurgulayan bir forum düzenlenmesine sevindim." ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarının son derece spesifik ve izole alanlarda çalışması nedeniyle, yetkin gazetecilerin bilim insanlarından aldıkları verileri birleştirerek büyük resmi oluşturmalarının iklim değişikliği konusunda halkın bilinçlendirilmesi için kritik önem taşıdığına değinen Macaes, Anadolu Ajansı Çevre Forumu'nun bu rol için atılan büyük bir adım olduğunu belirtti. Macaes, şöyle konuştu:

"Bence bu forum, bilim insanlarıyla gazetecileri ve politikacıları bir araya getirerek bahsettiğim noktaları birleştirme rolünü oynayabilir. Çünkü iklim krizi, toplumumuzun her alanını etkilemesi bakımından küreseldir. Uzmanlaşmış akademik, bilimsel toplantılara değil, herkesin buluşabileceği ve fikir alışverişinde bulunabileceği bu tür toplantılara ihtiyacımız var. Bu tür forumlar, farklı aktörleri ve farklı bakış açılarını buluşturduğu için gerçekten vazgeçilmez."

– "Medya, tüm ana aktörler arasındaki bağlantıdır"

İklim krizi ve iklim dönüşümünün kamuoyu tartışmalarına gerçek boyutuyla yansımadığı görüşünü paylaşan Macaes, "İklim dönüşümü, hayatımızın her unsurunu ve ekonomilerimizi etkileyecek bir konu. Toplumda herkes üzerine düşeni yapmadıkça veya ne yapılması gerektiğine dair net bir bilince sahip olmadıkça bu dönüşüm gerçekleşemez. Tüm büyük değişimler kamu algısı ve halkın bilinciyle başlıyor. Karşımızdaki zorluk hakkında çok sınırlı bir anlayışımız var. Dönüşüm, hayatımızın her bir alanını içeriyor. Bence medyanın, bu konuda farkındalık yaratma çabasına katkıda bulunması gerekiyor." diye konuştu.

Macaes, medyanın iklim kriziyle mücadeledeki rolü hakkında şunları söyledi:

"Medya, birçok durumda bilim ile toplum arasındaki ve toplum ile politikacılar arasındaki bağlantıyı sağladığı için kritik bir role sahip. Politikacılar sadece üzerlerinde baskı olduğunda harekete geçer ve baskıyı ise toplum medya aracılığıyla oluşturur. Dolayısıyla medya, tüm ana aktörler arasındaki bağlantıdır."

– "Pandemi 2 yıl sürdü; iklim krizi yüzyılın sonuna dek sürebilir"

İklim krizinin sadece iklim veya sıcaklıklarla ilgili olmadığına dikkati çeken Macaes, iklim krizinin sonucunda, birkaç on yıl içerisinde ulaşım kısıtlamalarına yol açacak derin enerji krizleri, yüksek nemin eşlik ettiği yaşamı tehdit eden ölümcül sıcaklar ve ekosistemlerin bozulmasından kaynaklanan pandemiler, aşırı hava olayları ve felaketler nedeniyle zarar gören altyapılar gibi nedenlerle karantinalar yaşanacağı tahminini paylaştı.

Macaes, sözlerini şöyle sürdürdü:

"COVID-19 pandemisinde deneyimlediğimiz birçok şey iklim krizi nedeniyle tekrarlanacak, karantinalardan tedarik zincirlerindeki bozulmalara ve elbette sağlık krizine kadar. Pandemi zor bir sınavdı ama iklim krizi bir yönüyle farklı olacak: Pandemi iki yıl sürdü, oysa iklim krizi yüzyılın sonuna dek sürebilir. İşte sorunun boyutu bu ve şimdiye kadar kamuoyunda tartışılanlar sorunun sadece küçük parçaları. Umuyorum ki sorunun giderek daha fazla boyutu kamuoyu tartışmalarında yer bulmaya başlar."

– "Noktaları birleştirmek medyaya düşüyor"

Bilim insanlarının kendi alanlarında uzmanlaşarak çalışmalar yapmaları nedeniyle iklim krizi gibi geniş çaplı konuları sadece belli yönleriyle değerlendirdiklerini anlatan Macaes, farklı disiplinlerden uzmanların görüşlerini bir araya getirme görevinin medyaya düştüğünü kaydetti.

Medyanın sorumluluklarından birinin toplanan verileri doğru ve anlamlı bir bütün halinde aktarmak olduğuna işaret eden Macaes, "İklimdeki değişimlerin tedarik zincirlerini nasıl etkilediğine dair bir fikir edinmek çok zor çünkü tedarik zincirleriyle ekonomistler ilgilenirken sıcaklık artışlarıyla bilim insanları ilgileniyor. Bu farklı unsurları kim birleştirecek? Bir bakıma iş medyaya düşüyor. Aksi takdirde, tam bir resim elde edemeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Macaes, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aslına bakarsanız, medyanın sadece bilim insanlarının görüşlerini aktarması gerektiğine katılmıyorum. Bilim insanlarının spesifik bir alanda son derece uzmanlaşmış olmaları büyük resmi elde etmemizi engelliyor. Medyanın yaptığı tek şey bu görüşleri yazıya dökmek olursa, tam bir resim elde edemeyiz ve noktaları birleştiremeyiz. Peki noktaları kim birleştirecek? Farklı bilim insanlarıyla konuşan ve farklı görüşleri birleştiren son derece yetkin ve bilgili gazeteciler ile yorumcular bunu yapmalıdır."

En az 10 karakter gerekli