WASHINGTON (AA) – ABD yönetimi, Çin ile gerilimin yüksek olduğu bir dönemde Pekin yönetimiyle egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla girişim başlattı.
ABD Ticaret Temsilciliğinden (USTR) yapılan açıklamada, ABD ve Tayvan arasında ticaret girişiminin başlatıldığı aktarıldı.
Söz konusu girişim ile ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için somut yollar geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, ortak değerlere dayalı karşılıklı ticaret önceliklerinin geliştirilmesi ve inovasyon ile kapsayıcı ekonomik büyümenin teşvik edilmesinin de hedeflendiği kaydedildi.
Açıklamada, iki tarafın, ticaretin kolaylaştırılması, düzenleyici uygulamalar, tarım, yolsuzlukla mücadele, ticarette KOBİ'lerin desteklenmesi, dijital ticaret, işçi merkezli ticaretin teşviki, çevre ve iklim hareketini destekleme, standartlar, devlete ait işletmeler ve piyasa dışı politikalar ile uygulamalar gibi alanlarda müzakerelere yönelik bir yol haritası geliştirmek için çalışacağı ifade edildi.
ABD ve Tayvan arasındaki ticaret girişiminin, ABD Başkanı Joe Biden'ın 23 Mayıs'ta Japonya'yı ziyareti sırasında "Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda askeri karşılık verileceğine" ilişkin değerlendirmesi nedeniyle Çin ile gerilimin yükseldiği bir döneme denk gelmesi dikkati çekti.
Biden, Japonya ziyareti sırasında, Japonya dahil 13 ülkeyle "Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi"ni (IPEF) başlattıklarını da duyurmuştu.
Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklama, başlangıçta IPEF'te ABD ve Japonya'nın yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Endonezya, Tayland, Singapur, Malezya, Filipinler, Vietnam, Yeni Zelanda ve Brunei'nin yer aldığı belirtilmişti. Tayvan IPEF'teki ülkeler arasında yer almamıştı.