Acil rapor verir. Hastanelerin acil servisleri 7 gün 24 saat açıktır ve burada her daim doktorlar bulunur. Rapor ise sağlık konusunda yaşadığı problemler sebebi ile okula ya da işe gidemeyecek kişilere verilir. Sağlık sorunları illa ki polikliniklerin açık olduğu saatte insanların başına gelmez. Bu nedenle herhangi bir sağlık sıkıntısı ile hastanelerin acil servislerine giden kişiler eğer doktor tarafından işe ya da okula gidemeyeceği düşünülürse rapor alabilirler. Hastanelerin acil servislerinde en fazla 10 günlük iş göremez raporu verilmektedir. Rapor süresinin daha uzun olması için hasta mutlaka heyet kontrolünden geçerek heyet raporu talep etmelidir. 10 günlük rapordan sonra doktor hastayı tekrar muayene ederek gerekli görürse ara vermeden bir on günlük rapor daha yazabilir.
Özel hastane acilden alınan rapor geçerlidir. Özel hastanelerde de haftanın 7 günü 24 saat boyunca aynı devlet hastanelerinde olduğu gibi doktorlar görev yapar. Herhangi ağır bir hastalık sebebi ile özel hastanelere giden hastalar, eğer gerekli görülürse burada ki doktorlardan 20 güne kadar iş göremezlik raporu alabilirler. Özel hastane ya da devlet hastanesi olması fark etmeksizin iş göremezlik raporu olduğu için işe gitmeyen kişiler, SGK tarafından iş göremezlik ödeneği alabilir.
Devlet hastanelerinin acillerinden en fazla 10 gün, öze hastanelerin acillerinden en fazla 20 gün olacak şekilde rapor alınabilir. Daha uzun süreli rapor almak isteyen kişilerin heyet muayenesinden geçerek heyet raporu almaları gerekir. İş göremezlik raporunun süresi bittiği zaman kişi tekrar hastaneye giderek muayene olabilir ve eğer doktor uygun görürse hiç ara vermeden tekrar rapor alabilir. Alınacak 2. Raporun süresi de devlet hastanelerinde 10 gün, özel hastanelerde 20 gün kadardır. Her iki hastaneden alınan rapor da SGK da geçerlidir. İş göremezlik raporu alarak işe gidemeyen kişiler SGK tarafından iş göremezlik ödeneklerini alabilirler.
Acilden bir günlük rapor alınır. Her hastalık ne yazık ki ayakta ve sadece ilaç tedavisi ile atlatılamamaktadır. Bazı hastalıklar gerekli ilaçlar kullanılırken aynı zamanda da istirahat edilerek atlatılabilir. Bir hasta, hastanelerin acil servislerine gittiğinde doktor gereken tahlilleri yapar ve hastanenin istirahate ihtiyacı olup olmadığına karar verir. Hastanın hastalık durumuna bağlı olarak bu istirahat süresi 1 gün ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilir. Acillerde ki doktorlar 10 günlük rapor yazabileceği gibi, gerekli gördükleri durumlarda yalnızca 1 günlük rapor da yazabilirler. Hastanelerin acil servislerinden alınan raporlar SGK için geçerlidir ve iş göremezlik raporu olduğu için işe gitmeyip istirahat eden kişiler, işe gitmedikleri gün için SGK dan iş göremezlik ödeneği alabilirler.
Hafta sonu acilden rapor alınır. Hastanelerin acil servisleri haftanın 7 günü 24 saat açıktır ve acil servislerde her daim doktor bulunur. Sağlık sorunlarının belli bir saati ve düzeni olamayacağı için hastanelerin acil servisleri sürekli açıklardır. İster gece, ister hafta sonu olsun fark etmeksizin hastanelerin acil servislerinde görev yapan doktorlar gerekli gördükleri durumlarda hastalara rapor yazabilirler. Acil servislerde yazılan raporlar devlet hastanelerinde 10 gün, özel hastanelerde 20 gün kadar uzatılabilir. Rapor süresi bittiğinde eğer hasta hala işe gidebilecek durumda değilse ve hastalığı devam ediyorsa tekrar doktor muayenesine giderek doktor uygun görürse yeni bir rapor yazdırabilir.