DOLAR 32,4209 0.01%
EURO 34,5410 0.03%
ALTIN 2.485,63 0,11
BITCOIN 2056999 -2,91%
Yalova
21°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Varank, Oyun ve Uygulama Akademisi'nin mezuniyet töreninde konuştu:

ABONE OL
Haziran 30, 2022 21:00
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA (AA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Oyun ve Uygulama Akademisi'ne ülke genelinden 34 bin gencin başvurduğunu bildirdi.

Varank, Google Türkiye, Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi iş birliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle hayata geçirilen Oyun ve Uygulama Akademisi'nin mezuniyet törenine video mesaj gönderdi.

Bakan Varank, mesajında, değişen ve dijitalleşen dünyaya adapte olabilmek için yeni politika setleri geliştiren ülkelerin, bu çerçevede çevrim içi eğitimlere, çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerin bir arada olduğu karma eğitimlere yöneldiğini ifade etti.

Hayata geçirilen Oyun ve Uygulama Akademisi'nin de dijitalleşen dünyadaki kayda değer örneklerden bir tanesi olduğunu kaydeden Varank, "Bu eğitim maratonunda yer alabilmek için 81 ilden 34 bin gencimiz başvurdu. 34 bin başvuru gençlerin teknoloji heyecanını gösteriyor. Gönül isterdi ki daha fazla gencimiz Akademide kendine yer bulabilsin ancak bu yıl, 2 bin gencimiz 400 saatten fazla eğitim alma imkanını yakalayabildi." ifadesini kullandı.

Varank, Akademinin amacının gençlere sadece kodlama ve uygulama geliştirme öğretmek olmadığına dikkati çekerek, öğrenilenleri hayata geçirmek ve girişimci olup bunu sürdürebilmenin bambaşka bir şey olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda, 7 aylık eğitim boyunca gençlerin oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerinin yanında proje başlatma, planlama ve yürütmeyi de öğrendiklerini belirten Varank, "Yatırım sunumu nasıl yapılır, teknoloji girişimi nasıl kurulur, nasıl sürdürülür? Bunları öğrendi. Eğitimin son aşamasında ise kendi oyun veya uygulamalarını geliştirebilmeleri için Bootcamp'e dahil edildi." değerlendirmesinde bulundu.

Akademi paydaşlarının, 7 ayda emek harcayan ve azim gösteren gençlere çeşitli ödüller vereceğine işaret eden Varank, şunları kaydetti:

"Bootcamp sürecinde ön jüri tarafından seçilen 14 takım, T3 Girişim Merkezi ve Girişimcilik Vakfından belirli şartlar dahilinde yatırım görüşmesi hakkı kazanacak. Girişimcilik Vakfı tarafından network desteği verilecek. Teknoloji girişimi destekleme paketi GBox verilecek. Ayrıca bu 14 takım içerisinden seçilen ilk 3 takım San Francisco ekosistem gezisi yanı sıra Türkiye Girişimcilik Vakfı tarafından mentorlük desteği almaya hak kazanacak."

– "Avrupa Birliği'ndeki yazılım mühendisi sayısı 2 milyona yaklaştı"

Bakan Varank, yazılım sektörüne ivme kazandırmanın yolunun nitelikli yazılımcı ordusuna sahip olmaktan geçtiğine işaret ederek, bugün dünyada 6,5 milyonun üzerinde Asyalı yazılım mühendisi olduğunu kaydetti.

Almanya'nın 900 bin, ABD'nin 700 bin ve Birleşik Krallık'ın da 400 bin yazılım mühendisine sahip olduğunu anlatan Varank, Avrupa Birliği'ndeki yazılım mühendisi sayısının 2 milyona yaklaştığına dikkati çekti.

Varank, Türkiye olarak yazılımcı hedefine ilerlemek için birçok atılım gerçekleştirdiklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Google'ın da içinde bulunduğu onlarca kurum ve kuruluşun üyesi olduğu Türkiye Açık Kaynak Platformunu kurduk. Platform çatısı altında yürüyen Beceri Açığının Azaltılması Hızlandırma Programı ile istihdam odaklı projeler yürütüyoruz. Kurduğumuz 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okullarında kendi başına ve birbirinden öğrenme metoduyla yazılımcılar yetiştiriyoruz. Türkiye'nin dört bir tarafına yaydığımız Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde küçük yaştaki evlatlarımıza kodlama öğretiyoruz. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST kapsamında düzenlediğimiz yarışmalarla her yaştan meraklı mucidimizi ödüllerle proje geliştirmeye teşvik ediyoruz. Araştırma geliştirme altyapıları olan teknoloji geliştirme bölgelerinde yazılımcı gençlerimize birçok fırsatlar sunuyoruz."

Söz konusu fırsatlar ve yapılan yatırımların süreç içerisinde meyvelerini verdiğini ifade eden Varank, 2 yıl öncesine kadar 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan tek bir unicorn yokken bugün 6 unicorna ulaşıldığını bildirdi.

Varank, özellikle oyun firmalarının Türkiye'nin hızlı çıkışında başrolü oynadığına işaret ederek, Peak Games ve Dream Games firmalarının, aldıkları yatırımlarla, Türkiye'nin en değerli şirketleri arasında yerini aldıklarını söyledi.

– "Geçen yılki start-up yatırımları, 1 milyar 552 milyon liraya yükseldi"

Oyun sektörü başta olmak üzere yazılım sektöründeki başarıların her geçen gün arttığını ifade eden Varank, "2020 yılında 148 milyon dolar olan start-up yatırımları, 2021 yılında 10 katına çıkarak 1 milyar 552 milyon liraya yükseldi. Ortada büyük başarılar ve bunun da ötesinde geçmişe nazaran çok daha fazla yatırım var. Artık gençlerden milyar dolar değerlemeye ulaşan unicornları değil, 10 milyar dolar değerlemeye ulaşan decacornları bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, Oyun ve Uygulama Akademisi'nin gelecek yıl da gençlerle beraber olacağını dile getirerek, bu kapsamda daha fazla gencin Akademiden faydalanarak ülkenin yazılımcı ordusunun genişlemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli