Bambuların sararma nedeni, yaşadığı hava değişimleridir. Çevresel faktörlere bağlı olarak habitatına aykırı biçimde yetiştirilmeye çalışılırsa bambular sararır. Bunun için klima çevresine ya da doğrudan klima karşına konmamalıdır. Bambu, ılık ortamı sevdiği için cereyandan uzak tutulmalıdır. Aynı şekilde yaz aylarında da direkt olarak uzun süre güneş ışınlarının karşısına konmamalıdır.
Sıcak havayı seven bu bitkiler, soğuk ortam sevmediği için soğuk havalara maruz kalması sebebi ile sararma gerçekleşir. Bitkinin içerisinde bulunan suyun içme suyu olarak kullanılması, sararmasını engeller aksi taktirde suyun klorlu olması sararmaya neden olur. Yaz mevsiminde direkt güneş ışınları ile temas etmesi sararmasına sebep olan etkenlerdir. Bambu bitkisi bakım konusunda tozu sevmez. Tozlanan yapraklar zamanla hava alamaz ve bu durum da sararmalara sebep olur.
Ilık ve nemli ortamı seven şans bambusu, uzun süre güneş ışığı alamazsa demir eksikliğinden dolayı uçları sararabilir. Buna ek olarak çok fazla rüzgara maruz kaldıysa ve uzun süre güneş ışığına direkt olarak maruz kaldıysa da sararabilir. Ortamdaki nem miktarının düşük olması da sararmaya neden olan faktörlerdendir.
Yaprakları sararan bambuların, sararan yaprakları koparıldığında düzelir. Sararmış olan yaprakları kopardıktan hemen sonra silikonla kopan yerler kapatılmalıdır. Sap ya da dipten sararan bambu için yapılması gereken ise yeşil filizleri ve kökü kesilerek tekrar yeniden filizlenmesi sağlanmalıdır. Kökten sararan bambu, hastalıklı kök yapısına sahip olduğunda saptan çıktıkları yerden kesilerek çıkarılır. Bu sayede yeni filizlerin gelişmesi sağlanır. Kesilen her bölgeyi silikon ya da mum ile kapatılarak tekrar filizlenmesi sağlanır. Tüm yapılan işlemlere rağmen düzelme göstermiyor ise yeni filiz oluşumu gerçekleşmez ve sararmaya devam eder.
Şansa bambusunu uzun yıllar canlı bir şekilde yetiştirmek için yapılması gereken belirli adımların gerçekleştirilmesi gerekir. Bunlar;
Şans bambusu bakımında ışık görüyor olması şart olup, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekir. Aksi takdirde bitki sararır. Özelikle mekan içlerinde pencere kenarlarında ışık alan bir alana yerleştirilmesi gerekir. Karanlık ortamları asla sevmeyen bu bitki, aydınlık alanlarda ortalama en az 18 en fazla 30 derecedeki ısıdaki alanlarda kolaylıkla yetiştirilir.