Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluşu ve tarihine ilişkin Osmanlıca ve Latin harflerle yazılmış belgeler, fotoğraflar ve objelerden oluşan eserlerin yer aldığı “Belgelerle Diyanet İşleri Başkanlığı Sergisi” açıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından Başkanlığın kuruluşu ve görev alanlarıyla ilgili hazırlanan “Belgelerle Diyanet İşleri Başkanlığı Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen serginin açılışına Başkan Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal, Başkanlık bürokratları ve personelleri katıldı. Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Erbaş, Cumhuriyet ile birlikte Diyanet İşleri Reisliğinin kurulduğunu belirterek, 2024 yılının Diyanet İşleri Başkanlığının 100’üncü yılı olacağını hatırlattı.
Sergide, 1924 yılından bugüne belge ve fotoğrafların yer aldığını kaydeden Erbaş, “Arşiv o kadar önemli ki kuruluşu esnasından itibaren başkanlığımızda neler yapılmış? Hangi faaliyetlere imzalar atılmış? Onu görüyoruz ve bugünle mukayese ediyoruz. Bugün daha iyisini nasıl yapabiliriz? Geçmişte devletimizin zor zamanlarında din adamları, milli mücadele dönemlerinde ve ondan sonraki devletimizin gelişmeye başladığı dönemlerde ne gibi katkıları olmuş? Bütün bunlar işte bu belgelerde yer alıyor” dedi.
“İslam’ın hakikatleri ve evrensel mesajını insanlıkla buluşturmanın gayreti içerisindeyiz”
Milleti ve insanlığı din konusunda aydınlatmanın Diyanet İşleri Başkanlığının anayasal görevi ve sorumluluğu olduğuna dikkati çeken Erbaş, “Başkanlığımız kurulduğu günden beri Kur’an-ı Kerim’in rehberliği ve Peygamber Efendimizin örnekliğinde İslam’ın hakikatleri ve evrensel mesajını insanlıkla buluşturmanın gayreti içerisindedir” diye konuştu.
Başkanlığın, Cumhuriyet döneminin en önemli kurumlarından biri olduğunun altını çizen Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığımız, milletimizin birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşma ilkeleriyle huzur ve güven içinde yaşaması için çalışmayı kendisine görev addetmiştir. Uzun tarihi tecrübelerden beslenen köklü mazisine ve medeniyet birikimine dayalı ufku ile milletimizin manevi hayatına rehberlik etmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının İslam ülkelerinin örnek aldığı bir kurum haline geldiğini söyledi.
Serginin, başkanlık ve Türkiye’deki din ve diyanet hizmetlerinin tarihi süreç içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümü bakımından dikkat çekici olduğunu dile getiren Erbaş, “Büyük bir arşivden özenle seçilerek burada sergilenen belgeler aynı zamanda geçmişten günümüze, başkanlığımızın misyonu ve vizyonunu göstermesi bakımından da önemlidir” dedi.
Sergide 1921-1951 yıllarına ilişkin belge ve evrakların yer aldığını aktaran Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bugüne kadar hizmet verenleri şükranla yad ederek, ahirete irtihal edenlere Allah’tan rahmet diledi.
Devlet Arşivleri Başkanı Ünal ise Diyanet İşleri Başkanlığının Cumhuriyet’in asırlık çınar kurumlarından biri olduğuna ve belgeleriyle köklü bir arşiv mirasını taşıdığını vurguladı.
Konuşmaların ardından, Devlet Arşivleri Başkanı Ünal ile açılış kurdelesini kesen Erbaş, daha sonra sergiyi gezdi.