“Bir yükseköğretim programına yerleşemediniz” bildirimi ile karşılaştığınızda bu durum size yaptığınız tercihlerin hiçbirinin gelmediğini ve tercihleriniz arasından herhangi bir üniversiteye yerleşemediğiniz anlamına gelir. Yaptığınız tercihler tutmadıysa bu bildirim ile karşılaşırsınız. Bu durumda ek tercihleri bekleyerek, tekrar tercih yapabilir ve yerleşebilirsiniz.
ÖSYM sisteminde tercih yapıldığında herkesin tercihi dikkate alınarak yerleştirmeler yapılır. Bu yerleştirmelerin neticesinde üniversiteye girip girmediğiniz belli olur. Sıralaması sizden daha iyi olan kişiler, bölümü tercih ettiyse kontenjan yetmemiş olabilir. Bu durum gayet normaldir. Ek tercih dönemine kadar kayıt yaptırmayanlar olursa tekrar tercih yapabilirsiniz.
Tercihlerde yerleşemediğinizde kısa süre içerisinde ek tercih dönemi başlar. Burada şansınızı deneyerek istediğiniz bölüme gitme imkânınız olabilir. Bu durumda açılacak kontenjanları iyice irdelemeniz gerekir. Bazı kişiler, bölümü kazanır ancak kayıt yaptırmaz. Bu durumda ise ek tercihlerde kontenjan açılmış olur.
İstediğiniz bölümün kontenjanı açık değilse ve istemediğiniz bir bölümde okumak durumunda değilseniz bir sonraki sene için beklemeniz ve bir senelik süre içerisinde yeniden üniversite sınavına hazırlanmanız gerekir. Tercihlerde yerleşemediğinizde okul puanı yarıya inmez. Tercih yapıp yerleşirseniz ve gitmezseniz okul puanınız yarı yarıya düşer.
Tercihlerde yerleşemezseniz önünüzde iki yol vardır:
Bazı bölümlerin kontenjanları tam dolmadığında ek tercih zamanında tercih hakkı sunulur. Bu hakkı kullanarak istediğiniz bölüme yerleşme şansınız olabilir.
Ek tercihlerde genelde istenilen bölümler gelmez. Açıkta kalan ve kimsenin tercih etmediği bölümler üzerinden tercih yapmanız istenir. Bu durumu istemiyorsanız mezuna kalarak bir sene daha verimli bir şekilde çalışmak çok daha mantıklı olacaktır. Herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmediğinizde de bir sonraki sene puanınızda herhangi bir kesilme yaşanmaz.
Bir yükseköğretim programına kayıtlı olmanız sizin üniversite öğrencisi olduğunuz anlamına gelir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan herhangi bir üniversitede kaydınız olduğunu ve bu kayıt ile öğrenci olduğunuzu belli eder. Yükseköğretim programı sizin okuduğunuz ya da kayıtlı olduğunuz üniversitenin, kayıtlı olduğunuz bölümüdür.
Boş kontenjan olması dahilinde herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler elbette ek tercih yapmalıdır. Ek tercih, ÖSYM’nin size sunduğu bir fırsattır. Üniversite tercihlerinde yerleşemeyen adayların ek tercih hakkı bulunur. Bu ek tercih hakkı normal tercih döneminden sonra gelir. Tercih dönemi içerisinde boş kalan kontenjanlar için ek tercih hakkı sunulur. Genellikle fazla tercih edilmeyen okul ve bölümlerde açık olsa da bazı durumlarda şans eseri çok iyi bölüm ve okullarda da açık kontenjanlar olabilir.
Üniversiteye yerleşemeyenler için ek tercih hakkı sunulur. Ek tercihler, genelde sonuçlardan 3-4 hafta sonra yapılır. Bu ek tercih döneminde de herhangi bir programa yerleşemediğinizde o zaman bir sene daha çalışarak mezun bir şekilde sınava girmeniz gerekir. Bir önceki seneden herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olmadığınız için de diplomadan gelen puanda yarılama yaşanmaz.