DOLAR 32,2960 0.06%
EURO 34,7858 -0.09%
ALTIN 2.438,53 0,27
BITCOIN 2026847 1,77%
Yalova
14°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bozcaada Kalesi’nde ilk arkeolojik kazılar gerçekleştirildi

Bozcaada Kalesi’nde ilk arkeolojik kazılar gerçekleştirildi

ABONE OL
Kasım 25, 2023 12:22
Bozcaada Kalesi’nde ilk arkeolojik kazılar gerçekleştirildi
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde bulunan ve her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Bozcaada Kalesi’nde Tenedos Kazıları kapsamında 2023 yılında ilk kez arkeolojik kazılar gerçekleştirildi. Önemli bilgilere ulaşılan çalışmalarda, Venedikliler tarafından inşa edilen ve Osmanlı Dönemi’nde değişikliklere uğrayan Bozcaada Kalesi’nin ilk yapımı öncesi Bizans ve Roma dönemlerinde de iskan gördüğü ve Geç Tunç Çağı sırasında da yerleşildiğine dair bulgular ortaya konuldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Takaoğlu başkanlığındaki bir ekiple gerçekleştirilen kazı çalışması sırasında Bozcaada Kalesi’nin kültürel katmanlaşması hakkında önemli bilgilere ulaşıldı. Yapılan çalışma, Venedikliler tarafından inşa edilen ve Osmanlı Dönemi’nde değişikliklere uğrayan Bozcaada Kalesi’nin ilk yapımı öncesi Bizans ve Roma dönemlerinde de iskan gördüğü ve Geç Tunç Çağı sırasında da yerleşildiğine dair bulgular ortaya koydu. Arkeolojik kazı çalışmaları ayrıca kale içinde günlük yaşam konusunda da bazı buluntular ortaya çıktı.

Her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği Bozcaada Kalesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Kazı Başkanı Prof. Dr. Turan Takaoğlu, “Çanakkale Boğazı girişini kontrol eden ve konumu gereği Osmanlı Dönemi boyunca önemli askeri/siyasi olaylara sahne olmuş Bozcaada Kalesi, kendi hikayesini iyi anlatan bir Kale Müze olarak değerlendirilmeyi hak etmektedir. Bunun için kale içinde varlığı bilinen, kısmen korunmuş veya şimdilerde toprak altında kalmış Kale Cami, hamam, levazım deposu, sarnıç, cephanelik ve çeşme gibi yapıların gün ışığına çıkarılması, ihya edilmesi ve ayağa kaldırılması gerekir. Bozcaada Kalesi içindeki yapılar ve kale de yaşam ve konusunda Osmanlı arşivleri, seyyah kayıtları ve Çanakkale Savaşı sırasında adada bulunan İtilaf Devletleri askerlerinin günlüklerinde yer alan bilgilerin arkeolojik kazılarla desteklenmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Tarihi belgelerin anlatmadığı bilgilere ulaşmak konusunda arkeolojik kazıların katkıları büyük önem taşımaktadır” dedi.

En az 10 karakter gerekli