DOLAR 32,3150 -0.15%
EURO 34,8889 0.16%
ALTIN 2.394,43 -0,08
BITCOIN 2003757 4,38%
Yalova
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Cezayirliler İngilizcenin ilkokul müfredatına alınmasından memnun

ABONE OL
Eylül 29, 2022 11:30
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CEZAYİR (AA) – ESAT FIRAT – Fransızcanın yoğun bir şekilde kullanıldığı Cezayir’de bu yıl ilk defa İngilizcenin Cumhurbaşkanlığı talimatıyla ilkokul müfredatına alınması, halk tarafından memnuniyetle karşılandı.

İngilizcenin ilköğretim müfredatına dahil edildiği ve Kovid-19'la mücadele kapsamındaki önlemlerin kaldırıldığı Cezayir'de yeni eğitim-öğretim yılı 21 Eylül'de başladı.

Fransa'ya karşı verdiği kurtuluş mücadelesinin üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen Fransa'nın ülkedeki nüfuzuna karşı direnişini sürdüren Cezayir'de, sosyal, siyasal ve kültürel nüfuza karşı atılan adımlardan biri de Fransızcanın etkisinin kırılmasını sağlayacak olan İngilizce eğitiminin yaygınlaştırılması oldu.

Cezayir'deki sömürge yönetimi, 5 Temmuz 1962'de sona ererken, Fransa'nın 132 yıl süren işgali, ülkenin servetinin yağmalanması ve ulusal kimliğinin yok edilmesinin yanı sıra ardında 5 milyondan fazla şehit bıraktı.

– Cezayir dünyanın geri kalanına entegre olacak

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un 19 Haziran’daki talimatı doğrultusunda İngilizcenin ilköğretim müfredatına dahil edildiği Cezayir’de öğrenciler devlet okullarında ilk defa İngilizce eğitim alacak.

Tebbun, İngilizcenin ilkokullarda öğretilmeye başlanmasıyla Cezayir’in dünyanın geri kalanına entegre olacağını ifade etmişti.

Fransızcanın geniş toplum kesimleri arasında kullanıldığına ve ilkokuldan itibaren eğitim müfredatında yer almasına dikkati çeken Tebbun, "Fransızca savaştan bize kalan ganimettir, İngilizce ise dünya dilidir.” demişti.

Politik ve kültürel literatürde çokça vurgulanan Fransızcanın "savaş ganimeti" olduğu şeklindeki söylem, Cezayir'de 1830-1962 yıllarındaki Fransız sömürge dönemine atıfta bulunmak için kullanılıyor.

– Fransızca ülkede çok yaygın

Cezayir’in üye olmayı reddettiği Uluslararası Frankofoni Örgütünün 2022 raporuna göre, 45 milyon nüfuslu Cezayir’de yaklaşık 15 milyon kişi Fransızca konuşuyor.

Ülkedeki siyasi parti ve dernekler son yıllarda, küresel çapta bilim çevrelerinde en çok konuşulan dil olduğu gerekçesiyle İngilizcenin eğitimin sisteminin ilk aşamasına konulması yönünde taleplerini artırmaya başlamıştı.

Arapçanın birinci, Berbericenin (Amaziğ dili) ikinci resmi dil olduğu Cezayir’de, Fransızca da halk arasında geniş şekilde kullanılıyor.

– “İngilizce geleceğin projesidir”

AA muhabiri, İngilizcenin ilkokullarda zorunlu hale getirilmesini sokakta halka mikrofon uzatarak sordu.

Vatandaşlardan İbrahim Sancakuddin, Fransızcanın Cezayir toplumunu sınırlandırdığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bugün Afrika’ya, Asya’ya veya Amerika’ya gidin İngilizcenin küresel bir dil olarak tedavülde olduğunu göreceksiniz. Ülkemizde Fransız sömürgeciliği döneminden bağımsızlığa değin Fransızlaşan bir neslin olduğu doğrudur. Bir çırpıda Fransızcadan kurtulmamız kolay olmayacaktır ama bilindiği üzere İngilizcenin eğitim müfredatına alınması bir gelecek projesidir.”

Hassan Budavud da İngilizcenin bilim dili olduğunu dile getirerek, “Eğer bir bilim adamı ya da bir entelektüel olmak istiyorsan mutlaka İngilizce bilmelisin. Çünkü İngilizce bilim dilidir.” dedi.

Fransızca bilen akademisyenlerin İngilizce bilenlere nispeten daha geri kaldığını savunan Budavud, “Yeni neslin İngilizce eğitimini ilkokuldan başlayarak alması olumlu sonuçlar doğuracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

– “Geç atılmış bir adım”

Nureddin Abdi ise Fransızcaya nazaran İngilizcenin ilkokul müfredatına yeni alınmasını gecikmeli adım olduğunu ifade ederek, “İngilizcenin eğitim müfredatına alınması kararı geç atılmış bir adımdır. Tabii bu kararın uygulanması zor olacaktır. Çünkü yeterli altyapının hazırlanması zaman alacaktır.” diye konuştu.

Arapçanın ardından İngilizce eğitimin verilmesinin uygun bulduğunu anlatan Abdi, “Bakın gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin diline, İngilizcenin ikinci dilleri olduğunu göreceksiniz. İngilizce, bilim ve kültür dili olmuş.” şeklinde konuştu.

– Yeni bir dil eğitim masraflarını artıracak

Cezayirli Bualak Bularis de her ne kadar Fransızcayla beraber İngilizcenin müfredata alınmasından memnun olsa da yeni bir dilin ailelere mali yük olarak yansıyacağını savundu.

Bularis, “İngilizce bizim mali yükümlülüklerimizi artıracaktır. Bir Cezayirli vatandaş olarak çocuklarım Fransızca eğitimi alıyorlar, şimdi İngilizce de öğrenmelerini istiyoruz ancak bu çocuklarımızın eğitim masraflarını artıracaktır.” dedi.

– Fransa’nın Cezayir işgali

Fransa’nın Cezayir'deki sömürgesi 5 Temmuz 1962'de, 132 yıl süren bir işgalin ardından son buldu.

Cezayir makamlarına göre, Fransız sömürgesi ülkenin servetini yağmalaması ve ulusal kimliğini yok etme girişimlerinin yanı sıra arkasında 5 milyondan fazla şehit bıraktı.

Fransız sömürgeciliğinin Cezayir'deki suç dosyası, iki ülke arasındaki ilişkileri on yıllardır etkileyen en önemli konuların başında geliyor.

Cezayir, ilişkilerin tamamen normalleşmesini bu sorunun çözümüne bağlarken, Fransa bunu görmezden gelmeye devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli