PEKİN (AA) – Çin'de sanayi sektörü şirketlerinin karlarındaki artış nisan ayında yavaşladı.
Ulusal İstatistik Bürosu (UIB) verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 3 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin karları, Ocak-Nisan 2022'de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artışla 2,66 trilyon yuana (yaklaşık 400 milyar dolar) ulaştı.
Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artış gösteren karların artış ivmesinin belirgin şekilde düştüğü gözlendi.
41 sanayi kolunun 19'unda kar artışları kaydedilirken 20 sanayi kolunda karlılık azaldı, 2'sinde sabit kaldı.
Sanayinin yoğun olduğu ülkenin doğusundaki kuruluşların karları yüzde 16,7 azalırken, orta kesimlerdekilerinki yüzde 18,2, batıdakilerin ise yüzde 47,5 arttı.
Maden sanayisinde karlar yüzde 146 artarken, imalat sanayinde yüzde 8,3 düşüş kaydetti.
UIB Kıdemli İstatistikçisi Cu Hong, yaptığı açıklamada, ilgili dönemde Kovid-19 vakalarındaki artış ve küresel belirsizliklerin sanayi kuruluşlarının karlarını aşağı çektiği değerlendirmesinde bulundu.
Cu, Omicron varyantının tetiklediği salgının kontrol altına alınması, fabrikaların ve şirketlerin üretime dönmesiyle performansın aşamalı olarak gelişeceği öngörüsünü dile getirdi.
– Sanayi üretimi ve imalat alanındaki ekonomik etkinlik gerilemişti
Çin'de yılbaşından bu yana artan Omicron vakaları nedeniyle çok sayıda şehirde uygulanan karantina tedbirleri ve kısıtlamaların ekonomiye olumsuz etkisi hissediliyor.
Nisanda başta Çin'in en büyük kenti Şanghay olmak üzere büyük nüfusu barındıran, kritik sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan büyük şehirlerindeki Kovid-19 kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkisi belirgin şekilde hissedilmişti. Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, Vuhan kentinde Kovid-19'a ilişkin ilk vakaların görülmesinden bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.
UIB verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 3 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin katma değerli çıktılarının hesaplandığı sanayi üretimi, nisanda yıllık bazda yüzde 2,9 azalmıştı. Bu, salgının üretim üzerindeki etkilerinin ilk kez hissedildiği Şubat 2020'den bu yana kaydedilen en sert düşüş olmuştu.
İmalat sektöründe ekonomik etkinliği ölçen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de nisanda 2,1 puan azalarak 47,4'e gerilemiş; bu, Şubat 2020'den bu yana kaydedilen en düşük seviye olmuştu.