Cümle kelimesinin eş anlamlısı ‘’Tümce’’ dir. Eş anlamlı kelimeler, anlam olarak aynı fakat yazılışları ve okunuşları farklı olan kelimelerdir. Cümle ya da eş anlamlısıyla tümce; bir soru, ünlem, ifade ya da emir dile getiren kendi başına anlamlı olan kelimeler dizisidir. Tümceler; özne, yüklem ve tümleçten oluşur.
Cümle; bir duygunun, düşüncenin, oluşun ya da isteğin belirtildiği ve bildirildiği söz dizisidir. Cümle kelimesinin en bilindik ve en çok kullanılan eş anlamlı ya da anlamdaş kelimesi tümcedir. Cümle kelimesinin eş anlamlısı olsa da zıt anlamlısı bulunmamaktadır. İnsanların iletişiminde çok önemli bir yeri olan cümlenin eş anlamlısı olarak birkaç kelime daha sayılabilir. Bunlar; bütün, hep ve cemidir. Fakat cümle kelimesi günlük hayatta daha çok kullanılan bir kelimedir.
Cümlenin yazılabilmesi için en önemli kısım yüklemi olmasıdır. Cümleyi oluştururken, kelimelerin doğru bir şekilde sıralanması gerekir. Doğru bir şekilde cümle kurulduğunda, bir duyguyu, düşünceyi ya da işi düzgün bir şekilde karşı tarafa aktarma sağlanır.
Cümle kurarken özne, nesne ve yüklem sırasına göre yazmalıyız. Örneğin karışık olarak verilmiş olan; seviyorum, çok, seni kelimelerini düzgün bir cümle haline getirirsek, özne olarak ilk önce seni, ikinci olarak çok, daha sonra yüklem olarak seviyorum kelimesi gelmelidir.
Doğru sıralama yaparak kelimelerle düzgün bir cümle oluşturulabilir. Cümlenin bir çeşidi olarak da devrik cümle vardır. Devrik cümlelerde ise yüklem cümlenin sonunda değildir. Günlük konuşmalar sırasında ya da deyimlerde bazı zamanlar devrik cümleler kullanılır. Örnek verecek olursak; Sensiz kaldım bu yabancı yerde. Bu cümlede yüklem özneden sonra gelmiştir.
Cümlelere her zaman büyük harfle başlanır ve cümlenin anlamına göre sonuna uygun noktalama işareti konulur. Soru cümlesi ise soru işareti, ünlem cümlesi ise ünlem işareti, tamamlanmamış ya da eksik bırakılan bir cümle ise üç nokta, eğer bunlar yoksa nokta ile cümle bitirilmelidir.
TDK kaynaklarına göre cümle kelimesinin zıt anlamı bulunmamaktadır. TDK’da yer alan her kelimenin zıt anlamı vardı diye bir kaide yoktur.
Bir Duyguyu Bir Düşünceyi Veya Bir İsteği Bildiren Kelime Ya Da Kelime Dizisine Ne Denir?
Bir duyguyu bir düşünceyi veya bir isteği bildiren kelime ya da kelime dizisine ‘’Tümce’’ adı verilmektedir. Bu da cümle ile aynı anlama gelmektedir.