Birinci, ikinci ve üçüncü derecelerde kadrolu olarak çalışan ya da emekli olan hemşireler yeşil pasaport alabilir. 657 sayılı kanuna tabi iseniz Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu doldurmanız gerekir. Yeşil pasaport hak sahipleri için başvuru yapılacaksa Yeşil Pasaport Talep Formu doldurulmalıdır (Çalışan kişiler için geçerlidir).
Birinci, ikinci ve üçüncü kadrolu dereceden emekli olan hemşireler yeşil pasaport başvurusunda bulunabilir. Sağlık personelinin kazanılmış hak aylık derecesi ve emekli keseneği esas derecesi, yeşil pasaport alımında etkili değildir. Yeşil pasaport alırken aranan tek şart personelin kadro derecesidir. Hemşire yardımcısı unvanı ile görev yapan personeller yeşil pasaport alamaz.
Yeşil pasaport almak isteyen doktorların kadro dereceleri birinci, ikinci ve üçüncü olması gerekir. Şartı yerine getiren devlet memurları, emekliliğe ayrıldığında ya da görevden çekildiğinde yeşil pasaportlarını koruyabilirler. Özelde çalışan doktorların yeşil pasaport alabilmesi için sağlık kuruluşlarında, muayene ve işyeri hekimi olarak en az 15 yıllık kıdemi bulunması gerekir.
Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda görev yapan sağlık personeli; 5682 Sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yeşil pasaport olarak adlandırılan hususi damgalı pasaport alabilir. Yeşil pasaport verilirken bakılan tek şart personelin kadro derecesidir.
Hemşireler 9. derece 1. kademeden göreve başlarlar. Her derece de 3 kademe bulunur ve 3 yılın sonunda bir derece atlanır. 3. dereceden yeşil pasaport alabilmek için hemşirenin yaklaşık 20 yıl çalışması gerekir. Kademenin daha hızlı ilerlemesinin 2 yolu bulunur;