DOLAR 38,4544 0.04%
EURO 43,9640 -0.04%
ALTIN 4.095,73 -0,88
BITCOIN 3655879 0,53%
Yalova
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

en iyi smm panel
Doktorlar ve Hemşireler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Doktorlar ve Hemşireler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

ABONE OL
Şubat 2, 2023 14:50
Doktorlar ve Hemşireler Yeşil Pasaport Alabilir Mi?
Avatar
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Birinci, ikinci ve üçüncü derecelerde kadrolu olarak çalışan ya da emekli olan hemşireler yeşil pasaport alabilir. 657 sayılı kanuna tabi iseniz Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu doldurmanız gerekir. Yeşil pasaport hak sahipleri için başvuru yapılacaksa Yeşil Pasaport Talep Formu doldurulmalıdır (Çalışan kişiler için geçerlidir).

Emekli Hemşire Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Birinci, ikinci ve üçüncü kadrolu dereceden emekli olan hemşireler yeşil pasaport başvurusunda bulunabilir. Sağlık personelinin kazanılmış hak aylık derecesi ve emekli keseneği esas derecesi, yeşil pasaport alımında etkili değildir. Yeşil pasaport alırken aranan tek şart personelin kadro derecesidir. Hemşire yardımcısı unvanı ile görev yapan personeller yeşil pasaport alamaz.

Doktorlar Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Yeşil pasaport almak isteyen doktorların kadro dereceleri birinci, ikinci ve üçüncü olması gerekir. Şartı yerine getiren devlet memurları, emekliliğe ayrıldığında ya da görevden çekildiğinde yeşil pasaportlarını koruyabilirler. Özelde çalışan doktorların yeşil pasaport alabilmesi için sağlık kuruluşlarında, muayene ve işyeri hekimi olarak en az 15 yıllık kıdemi bulunması gerekir.

Sağlık Personeli Yeşil Pasaport Alabilir Mi?

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda görev yapan sağlık personeli; 5682 Sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yeşil pasaport olarak adlandırılan hususi damgalı pasaport alabilir. Yeşil pasaport verilirken bakılan tek şart personelin kadro derecesidir.

Hangi Meslekler Yeşil Pasaport Alabilir?

  • TBMM eski üyeleri ve bakanlar,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda görev yapan devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurları,
  • Birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanları,
  • Devlet sporcusu statüsünde bulunan kişiler,
  • Ziraat Bankası, Türk Telekom ve Halk Bank gibi devlet bankalarında özelleştirilmeden önce göreve başlayanlar ve belirli şartları tamamlamış çalışanlar,
  • Baroya kayıtlı ve en az 15 yıldır aktif çalışan avukatlar,
  • Tüm yeşil kart alma hakkı olan kişilerin eşleri ve 25 yaşını aşmamış, evli olmayan öğrenciliği devam eden çocukları,
  • ‘’İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar’’ yasası ile belirli ihracat hacmini tamamlamış iş adamlarına ve ihracat miktarına bağlı şirket yetkililerine,
  • 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli olmayan, iş sahibi olmayan, bedensel, zihinsel ya da özürlerinden en az biri sebebi ile sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kuruluşlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın hususi damgalı pasaport alma hakkı verilir.

Kaç Yıllık Hemşire Yeşil Pasaport Alabilir?

Hemşireler 9. derece 1. kademeden göreve başlarlar. Her derece de 3 kademe bulunur ve 3 yılın sonunda bir derece atlanır. 3. dereceden yeşil pasaport alabilmek için hemşirenin yaklaşık 20 yıl çalışması gerekir. Kademenin daha hızlı ilerlemesinin 2 yolu bulunur;

  • Zorunlu sürekli görevle ülkenin kalkınmasında 1. dereceden öncelikli yörelere atanan devlet memurlarına fiilen çalışmak suretiyle geçirilen 2 yılın sonunda bir kademe ilerlemesi daha verilir.
  • Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara bir kademe ilerlemesi verilir.

En az 10 karakter gerekli