D vitaminin vücutta eksik olması egzamaya yol açmaktadır. D vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemli bir rol oynar. Bu sebeple D vitamini eksikliği ve egzama arasında bir bağlantı olduğu görülmüştür. Bilimsel araştırmaların yayımlandığı Allergy Dergisi’nde, 2018 yılında bir araştırma sonucunda, D vitamini eksikliği olan kişilerin egzamaya yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. 2019 yılında Nutrients Dergisi’nde, yapılan araştırmalar sonucunda 1500-1600 IU aralığında D vitaminini takviye olarak alan egzama hastalarının belirtilerinde azalma olduğu görülmüştür. Bunlara ek olarak E vitamini ve B vitamini kontrolleri de yapılmasında fayda vardır.
Egzama, dünya üzerinde akneden sonra en yaygın olarak görülen ikinci cilt rahatsızlığıdır. En yaygın olarak atopik dermatit, kişilerin kuru ve kaşıntılı olarak ciltte rahatsız edici döküntülere ve ciltte lezyon oluşumuna yol açan inflamatuar kaynaklı bir hastalıktır.
Saç egzama oluşmasında B6 ve B2 vitaminlerinin eksik olmasının önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür. Vitamin eksikliği, insan vücudunda çok önemli problemlere yol açabilir. B vitamini eksikliğinde hücrelerin yenilenmesi yavaşlar ve egzama, deride oluşan sorunlar ve iltihaplanma gibi problemlere yol açabilir.
Egzamanın oluşumunda birçok farklı faktör etkili olmakla birlikte ortaya çıkma sebebi tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler egzamaya yol açabilir fakat genetik faktörlerle birlikte çevresel faktörler birleştiği zaman egzamanın başlamasına yol açmaktadırlar. Egzamanın başlamasındaki bazı nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Atopik dermatit, yaş ilerledikçe gerileme gösteren bir hastalık olsa da ergenlik ve yetişkinlik döneminde de devam edebilir. İleriki yaşlarda da ortaya çıkabilen bir durumdur. Genetik olarak annede ve babada alerjik durumların görülmesi çocukta ortaya çıkma olasılığını artırmaktadır ve egzama görülen çocukların yaşı ilerledikçe alerjik astım, alerjik rinit gibi rahatsızlıklar da görülebilir, bundan dolayı mutlaka çocuklar takip edilmelidir.
Egzama için gidilecek doktor öncelikle dermatologdur. Hangi egzama çeşidi olduğuna ve egzamanın seviyesine göre farklı tedaviler uygulanır. Eğer ki egzamanın çıkış sebebi alerjik bir durum olduğundan şüpheleniliyorsa mutlaka bir alerji uzmanına ya da immünoloğa gidilmelidir. Egzamayı tetikleyen alerjenleri belirlemek adına alerji testi yapılabilir ve alerjenden uzak durarak egzama kontrol altına alınabilir.
Aynı zamanda, egzamaya yol açan durumlardan birisi de stres olduğu için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatrdan destek almak gerekir. Kaygı, depresyon ya da diğer ruhsal problemlerle ilgili danışmanlık almak oldukça önemlidir.