DOLAR 32,2960 0.06%
EURO 34,7858 -0.09%
ALTIN 2.438,53 0,27
BITCOIN 2026847 1,77%
Yalova
14°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Enerjide 2022 böyle geçti: Temmuz-aralık

ABONE OL
Aralık 23, 2022 11:10
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA (AA) – Türkiye ve dünyada yılın ikinci yarısında enerji sektörü önemli gelişmelere sahne oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabar Dağı'nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarma Esma Çevik'in adının verildiği bölgede 150 milyon varil net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfedildiğinin müjdesini verdi.

Dünyada bu yıl karada yapılan en büyük 10 keşiften biri niteliğindeki rezervin ekonomik değeri yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Söz konusu keşifle, Türkiye'nin üretilebilir petrol rezerv miktarı 450 milyon varilden 600 milyon varile çıkmış oldu.

Türkiye'nin, enerji arz güvenliği alanındaki dev yatırımları arasında bulunan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde kapasite artırma çalışmaları tamamlandı. Tesis, 4,6 milyar metreküpe ulaşan yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı. Denizlerde Avrupa'nın en büyük depolama tesisi unvanının da sahibi olan tesis, günlük 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesiyle Türkiye'nin, en sert kış günlerinde gaz ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilecek altyapıya sahip bulunuyor.

Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle, 9 Ağustos'ta ilk görev yeri Yörükler-1 kuyusuna uğurlandı. Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun sembolü olan gemi, teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle "Mavi Vatan"daki filonun "en güçlüsü" olarak görev yapacak. Yedinci nesil olmasının yanı sıra 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve çift güvenlik sistemiyle öne çıkan gemi, hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak. Fatih, Yavuz ve Kanuni Sondaj Gemileri Karadeniz'de, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ise Akdeniz'de görevlerine devam ediyor.

AAtölye'de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Dönmez, Karadeniz gazını 2023'ün mart ayı içinde karada yakmış olacaklarını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını içeren 6'ncı yaptırım paketi, 5 Aralık'ta uygulamaya girdi. Yaptırımla, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ına son verilmiş oldu. Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı da aynı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un ev sahipliğinde Türkmenistan gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması konusunun masaya yatırıldığı "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde" üç ülke arasında "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" imzalandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, enerjide yılın ikinci yarısında öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

8 TEMMUZ

– Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), günlük 62 bin varil petrol eşdeğeri üretime ulaşarak yurt içi üretiminde rekor tazeledi.

10 TEMMUZ

– Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük doğal gazı taşıyacak borular, sığ kısımların ardından "Castorone" adlı gemi tarafından derin sularda deniz tabanına yerleştirilmeye başlandı.

12 TEMMUZ

– Avusturya ve Almanya, olası bir doğal gaz krizini aşmak için iş birliği yapma hususunda ortak bildiri imzaladı.

14 TEMMUZ

– Brent petrol fiyatları, marttan beri en düşük seviyeye gerileyerek uluslararası piyasalarda 97,25 dolardan işlem gördü.

18 TEMMUZ

– Azerbaycan ile AB arasında enerji alanında Stratejik Ortaklık Mutabakat Zaptı imzalandı.

19 TEMMUZ

– İran ile Gazprom arasında İran'daki petrol ve doğal gaz sahalarına yönelik 40 milyar dolarlık yatırımları öngören mutabakat zaptı imzalandı.

21 TEMMUZ

– Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dördüncü reaktörünün temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katıldığı törenle atıldı.

22 TEMMUZ

– Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş öncesi Moskova'dan Avrupa'ya günlük 500 milyon metreküpü bulan doğal gaz akışı temmuz başı itibarıyla 100 milyon metreküpün altına indi.

30 TEMMUZ

– Gazprom, Letonya'ya doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu bildirdi.

1 AĞUSTOS

– Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Haitham Al-Ghais görevine başladı.

3 AĞUSTOS

– OPEC+ grubu, petrol üretimini eylülde günlük 100 bin varil artırma kararı aldı.

– Rusya Maliye Bakanlığı, ülkenin ilave petrol ve doğal gaz gelirlerinin temmuzda tahminlerin altında kalarak 259 milyar ruble seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

5 AĞUSTOS

– Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini kaydetti.

9 AĞUSTOS

– AB ülkelerinin, Rusya'dan akışın kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladıkları doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltma planı yürürlüğe girdi.

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni, Mersin Taşucu Limanı'nda gerçekleştirildi.

10 AĞUSTOS

– AB ülkelerinin nisanda kabul ettiği, Rusya'dan kömür ithalatını yasaklamayı içeren yaptırım paketi, geçiş sürecinin sona ermesiyle uygulamaya girdi.

11 AĞUSTOS

– AAtölye'de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Dönmez, Karadeniz gazını 2023'ün mart ayı içinde karada yakmış olacaklarını bildirdi.

16 AĞUSTOS

– AB'nin Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70 azalarak günlük 100 milyon metreküpün altına indi.

17 AĞUSTOS

– Bakan Dönmez, Abdülhamid Han'ın Yörükler-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi.

25 AĞUSTOS

– Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiğini bildirdi.

29 AĞUSTOS

– ABD'nin stratejik petrol rezervindeki ham petrol, 450 milyon varille Aralık 1984'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

31 AĞUSTOS

– Bakan Dönmez, temmuzda rüzgardan ve güneşten elektrik üretiminde rekor kırıldığını duyurdu. Buna göre, güneşten 2 milyar 7 milyon kilovatsaat, rüzgardan 4 milyar 237 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.

2 EYLÜL

– Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süre için durdurulduğunu açıkladı.

20 EYLÜL

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını Filyos'a taşıyacak boru hattının 140 kilometresinin tamamlandığını bildirdi.

6 EKİM

– Bakan Dönmez, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki görüşmeler neticesinde Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) kapasitesinin iki katına çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı.

14 EKİM

– Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında trafo kaynaklı patlama meydana geldi.

19 EKİM

– Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye ile Sinop'ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını açıkladı.

28 EKİM

– Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında Çaycuma-1 kuyusuna ulaştı.

31 EKİM

– Polonya ülkenin ilk nükleer santrali için ABD ile yapılan anlaşmanın ardından ikinci santral için Güney Kore ile iyi niyet anlaşması imzaladı.

1 KASIM

– Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD, temiz enerji projelerine 100 milyar dolarlık yatırım yapmak için stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

4 KASIM

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de bir gaz merkezi oluşturmanın adımlarını attıklarını ve yıl sonuna kadar yol haritalarını netleştireceklerini bildirdi.

11 KASIM

– Bakan Dönmez, Türkiye ile Cezayir'in bölge ülkelerinde faaliyet gösterecek ortak bir petrol ve doğal gaz arama şirketi kuracağını açıkladı.

18 KASIM

– Bakan Dönmez, Karadeniz gazının deniz tarafındaki iletim hatları inşaatının tamamlandığı bilgisini verdi.

– Rus enerji şirketi Gazprom, yapılan anlaşma kapsamında Azerbaycan'a doğal gaz sevkiyatının başladığını ve ülkeye Mart 2023'e kadar yaklaşık 1 milyar metreküpe kadar gaz sevk edileceğini duyurdu.

22 KASIM

– Türkiye'nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 204 bin 375 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 25 oldu.

30 KASIM

– Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Karadeniz gazının karaya çıktıktan sonra miktar ve kalitesinin belirleneceği Filyos Ana Ölçüm İstasyonu'nun gaz alımına hazır hale getirildiğini duyurdu.

2 ARALIK

– Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması konusunda anlaştı.

5 ARALIK

– AB ülkelerinin Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını içeren 6'ncı yaptırım paketi, uygulamaya girdi.

– TPAO, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'de, Taşucu-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi.

12 ARALIK

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarmamız Esma Çevik'in adını verdiğimiz bölgede 150 milyon varil net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik. Dünyada 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezervin değeri günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 12 milyar dolara denk geliyor." dedi.

14 ARALIK

– "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde" üç ülke arasında "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" imzalandı.

16 ARALIK

– Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin ikinci fazı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı.

17 ARALIK

– TPAO, Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin Karadeniz'de, Abdülhamid Han sondaj gemisinin ise Akdeniz'de aynı anda görev başında olduğunu bildirdi.

​​​​​​​

En az 10 karakter gerekli