Flame, İngilizce kökenli bir kelime olup alev anlamına gelmektedir. Ülkemizde çeşitli kullanımları mevcuttur. Özellikle Instagram hikayelerinde atılan alevler flame olarak ifade edilir. Bununla birlikte çevrimiçi oyunlarda da flame kavramı sık karşılaşılan bir terimdir. Aynı zamanda araç modifiye işlemlerinde yan taraflara işlenen alevli boyalar da flame olarak tanımlanır.
En yaygın kullanımının ise oyun dünyasında olduğu söylenebilir. League of Legends (LOL) ve Valorant gibi popüler internet tabanlı oyunlarda flame atmak deyimine sıkça rastlanır. Daha eski Knight Online oyununda flame tabiri bir yetenek (skills) olarak karşımıza çıkmaktayken, yeni oyunlarda ise olumsuz bir durumu ifade eder.
Flame over ifadesi bir yangın terimi olup alev dili anlamında kullanılmaktadır. Yarı yanmış gazların sıcaklık etkisiyle genleşmesi sonucu bir alev dili oluşturması manasına gelir. Yangının büyümesi için oldukça tehlikeli bir durumu ifade eder.
Oyunlarda flame atmak, diğer kullanıcıları rahatsız edici mesaj ve aksiyonlarda bulunmak anlamına gelir. Yalnızca ülkemizde değil dünya çapında da çok sayıda kullanıcısı olan Valorant ve LOL gibi internet tabanlı oyunlarda flame deyimi, diğer oyuncular için taciz ve rahatsızlık içeren mesajlar atmak anlamında kullanılır. Bununla birlikte oyunu “trollemek” eylemleri de yine flame kapsamında değerlendirilir.
Valorant flame eylemine karşı ceza uygulayan bir oyun platformudur. Diğer oyuncuların motivasyonunu kırmak veya amacından saptırmak maksadıyla flame yapılır. Bu durumun bildirilmesi ve tespiti halinde ise flamer unvanını alan oyunculara oyun içi yaptırımlar uygulanır. Aynı şekilde LOL flame tespitlerinde de benzer bir süreç uygular. Oyunda toksik etki gerçekleştirilen oyuncular, uzaklaştırma, puan silme ve skill kaybetme gibi cezalar alırlar.
Online oyunlarda flamelemek deyimi flame atmak anlamında kullanılır. Başka oyuncuların rahatsız olmasına veya motivasyon kaybetmesine neden olacak her türlü eylem flame olarak değerlendirilir. Oyunun amacını saptıran veya oyunu trolleyen kişilere ise flamer adı verilir. Oyun yönetici ve moderatörleri tarafından flame eyleminin tespiti ise uygulayan kişi için ceza gerektiren bir durumu ortaya çıkarır.