Oruçluyken göze su kaçması orucu bozmaz. Bu durumun tanımı diyanet tarafından yapılmıştır ve neden olarak da suyun gözden besin olarak kaçmaması şeklinde açıklanmıştır. Oruçluyken su gözünüzden besin olarak gelmediği için orucu bozan bir durum olarak karşımıza çıkmaz. Göze su kaçması bilerek ve isteyerek olabilecek bir durum da olmadığı için oruç bozucu bir durum değildir.
Sağlık açısından gözünüze damla sıkmak durumunda kaldığınızda ise yine vücudunuz için bir besin kaynağı olmadığından dolayı oruç bozucu bir etkisi yoktur. Oruçlu olduğunuzda gözünüze damla damlatmanın herhangi bir zararı yoktur.
Oruçluyken ağlamak kişi için orucu bozan bir durum değildir. Gözyaşının ağızdan kaçması ve midenize gitmesi ise orucun bozulmasına neden olur. Bu yüzden oruçluyken ağızdan ağladığınızda bir sorun bulunmamasına rağmen onu yuttuğunuzda oruç bozulur ve 61 günlük kefaletini tutmanız gerekir. Bu tip durumlarda yüzünüzü hemen silmek ya da yıkamak çok daha doğru olacaktır.
İnsan anatomisinde kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunur. Bu kanal, kulak zarı ile tıkandığında kulaktan kaçan herhangi bir su mideye gitmez bu durumda oruçluyken kulağınıza su kaçarsa orucunuz bozulmaz. Kulak zarınız patladıysa ya da hasarlıysa bu durumda kulağınızdan kaçan suyun midenize gitme olasılığı vardır. Bu durumda kulaktan su kaçışı olur ve bu su mideye giderse oruç bozulur.
Oruçluyken banyo yapıldığında kulaklara, ağıza ve buruna su kaçırmamaya özen gösterilmesi gerekir. Buralarda oluşabilecek bir su kaçma durumu orucunuzun bozulmasına neden olur. Mümkün olduğunda dikkat etmek ve besin değeri olan suyu midenize gitmesine engel olmanız gerekir. Bu duruma engel olamadığınızda orucunuz bozulur ve 61 günlük kefaleti ödemeniz gerekir.
Burun, ağız ve kulaktan su kaçmadığı takdirde oruçluyken banyo yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu durum web sitelerinde açıkça belirtilmiştir. Oruçluyken banyo yapmanın ağız, burun ve kulaktan su kaçmadığı takdirde bir sakıncası yoktur.