B2, B6, B12 vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir eksiklikleri uyku yapar. Bu vitaminlerin eksikliğinde kişi kendisini sürekli uykulu hisseder. Vitamin eksikliklerinde yorgunluk, halsizlik, kas ağrıları, uyanamama gibi belirtiler ortaya çıkar. Uzun süren bu tarz şikayetler varsa mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmeli ve tahlil yaptırılmalıdır. Kan değerlerine göre, doktor tarafından uygun takviyeler verilecektir.
Sürekli uyku halinde olan ve kendisini yorgun hisseden bir kişide bazı vitamin eksiklikleri olması mümkündür. Yetersiz beslenme, hayat düzeninin bozukluğu, stres, yanlış tüketilen gıdalar gibi sebeplerden dolayı vitamin eksikliği oluşur ve bu durum da kişinin bütün hayat düzenini bozabilir.
Sürekli uyku hali birçok farklı sebebe bağlı kaynaklanabilir. Bazı sebeplere bakacak olursak;
Genel olarak uykusuzluğun sebebi yeterli ve sağlıklı uyuyamamak olsa da biyolojik olarak vitamin eksiklikleri de sürekli uykum geliyor dedirtebilir. Bu şekilde yorgunluk, genel uyku hali, halsizlik gibi durumlarda multivitamin almak sağlıklı olacaktır. Doktorunuzun önereceği vitaminlerin yanında multivitaminler de destek olarak kullanılabilir.
B vitaminin çeşitleri vücutta eksik olduğunda ve yeterli miktarda alınmadığı zaman uyku hali ve halsizlik yapabilir. B vitamini idrarla atılan ve her gün dengeli bir şekilde alınması gereken bir vitamindir. Ayrıca D vitamini ve E vitaminin eksikliği de uyku kalitesinde bozulmaya yol açmaktadır. Vücutta gerekli olan vitaminlerin eksik olması uykusuzluk sorunlarına yol açabilmektedir ve mutlaka bir uzmana başvurarak gereken vitamin desteği alınmalıdır.
Demir, vücudumuzda hemoglobin isimli proteinin yapısında vardır ve hemoglobin kaslara ve dokulara oksijen iletilmesinde görev alır. Demir eksikliği olduğunda aşırı bir yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkabilir.
B12 vitamini eksik olduğunda kafa karışıklığı, unutma, karıncalanma, yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkar. B12 hayvansal gıdalarda daha çok bulunmaktadır ve diyet ona göre belirlenmelidir.
Folik asit, önemli işlevleri olan bir B vitamini türevidir. Çoğunlukla baklagillerde, yumurta, yeşil yapraklı sebzelerden alınır. Eksik olduğunda kansızlığa ve yorgunluğa yol açar.
D vitamini yağda çözünür ve vücutta depolanır. Kemik metabolizması için çok önemlidir ve vücuttaki bağışıklığı etkiler. D vitamini eksik olduğunda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalarda D vitaminin özellikle uykuyu düzenleyen beyin bölgelerine etki ettiği ve uyku hormonu olarak bilinen melatonin yapımında rol aldığı bulunmuştur. Bu sebeple, D vitamini düzeyinin düşük olması, kişinin uyku kalitesinin düşük olmasına ve uykusuz kalmasına yol açabilir.