Hastane temizlik görevlisi maaşı en düşük 9,524 Türk Lirası, ortalama hastane temizlik görevlisi maaşı 12.465 Türk Lirası, en yüksek temizlik personeli maaşı ise 13.540 Türk Lirası’dır. Kişinin yaşı, pozisyonu, deneyimi ve eğitim düzeyi gibi farklılıklardan maaşlarda değişiklik oluşabilir. Çalışma süreleri 8 ile 10 saat arasında değiştiği gibi çoğunlukla ayakta kalınan ve aktif olunan meslektir.
Sağlık Bakanlığı Temizlikçi Maaşları
Sağlık Bakanlığı temizlikçi maaşları 12.000 ile 16.000 Türk Lirası arasında maaş alırlar. Büyük yerleşkesi ve ek binaları olduğu için ciddi alımlar yapılır. Mesaiye kalındığında ekstra ücret, özel günlerde ve hafta sonunda tatil izinleri gibi birçok iyi imkanları bulunur.
Kadrolu Temizlik Personeli Maaşı
Kadrolu hastane personeli maaşları 2023 en düşük 9.675, ortalama 10.425, en yüksek 13.420 Türk Lirası maaş alır. Alınan maaşlar asgari ücretin çok üstünde olduğu için sık tercih edilen departmanlar arasındadır. Fazla rağbet olması nedeni ile alımlar belirli aralıklarla ve belirli kontenjanlarla yapılır. Kadrolu çalışan olunduğu için memur haklarından da yararlanılır.
Hastane Temizlikçisi Kaç Saat Çalışır?
Hastane temizlikçisinin çalışma süresi haftada en fazla 45 saattir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. Maddesine göre çalışma saati haftada 45 saat olduğu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit miktarda dağıtılacağı hükme bağlanmaktadır.
Sağlık Personeli Ayda Kaç Saat Çalışır?
Sağlık personeli aylık 195 saat çalışır. Tam zamanlı çalışan sağlık personelinin yılda en fazla 270 saat fazla mesai çalışma süresi bulunur. Bu zamanda aylık 22.5 saat olarak hesaplanır. İSG- KATİP sistemi, tam zamanlı sağlık personeli için aylık 195 saatlik sözleşme ve 22.5 saatlik fazladan mesaiye izin verir.
Üniversite Hastanelerinde Çalışan Temizlik Personelleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
Üniversite hastanesinde çalışan personelin maaşı 11.050 Türk Lirası ile 13.400 Türk Lirası arasında değişir. Özel sektörde ise 10.625 ile 11.062 Türk Lirası arasında maaş alırlar. Aradaki maaş farkı; deneyim, kıdem, yaş ve eğitim düzeyine göre değişiklik gösterir.
Hastanede Çalışan Temizlik Görevlisi Ne İş Yapar?
Hastanede çalışan temizlik görevlisi çalışma saatleri boyunca;
- Temizlik ile ilgili genel içtihat çerçevesinde üst amirleri tarafından verilen yazılı ve sözlü kurallara uymak zorundadır.
- Enfeksiyon komitesi ve eğitim birimleri tarafından belirli zaman dilimleri arasında temizlik, hijyen kalite gibi eğitimlere uygun bir şekilde görevini ifa etmelidir. Eksik olduğu konularda enfeksiyon komitesi ve eğitim birimlerinden eğitim talep etmelidir.
- İş planlarını öğrenmeli ve işlemlere uygun koruyucu ekipman kullanmalıdır.
- Yapılan tüm uygulamalarda el hijyenine dikkat etmelidir.
- Ortak alan, idari birim, poliklinik, klinik, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, acil ünite, izolasyon odası, görüntüleme odası, izolasyon odası gibi tüm uygulama ve işlemler temizlik standardına uygun yapılmalıdır.
- Sorumlu olduğu yerin temizliğinin yapılması birincil derecede önemlidir.
- Temiz sırasında tuvalet ve banyo dezenfekte edilmelidir.
- Çöp toplama işlemi sırasında verilen eğitimler doğrultusunda yerine getirilmelidir. (Yerinde ayrıştırarak biriktirilen çöpler birbirine karıştırılmamalıdır.)
- Tuvalet, lavabo fayans ve musluk başlıkları temizliği düzenli yapılmalıdır.
- Tuvaletler en son temizlenmelidir.
- Çalışanların soyunma odalarının temizliği düzenli yapılmalıdır.
- Tuvaletlerde kullanılan malzemelerin kontrolü ve temini yapılmalıdır.
- Genel alanların temizliği düzenli yapılmalıdır.
- El ile temas edilen yüzey ve ekipman uygun kimyasal madde ile dezenfekte edilmelidir.
- Koltuk, sandalye, kapı ve duvar temizliği düzenli yapılmalıdır.
- Kirli bez ve paspas temiz bez ve paspas ile değiştirilmelidir.
- Dolap içleri temizlenip yeniden yerleştirilmelidir.
- Pencere camları ve pervazların temizliği dışarıya sarkmadan iş sağlığına ve güvenliğine uygun şekilde temizlenmelidir.
- Mesai bitiminde kullanılan alet ve ekipmanlar uygun yerlerde, temiz olarak saklanmalıdır.