RABAT (AA) – Hollanda, Fas'ın 2007 yılında sunduğu özerklik girişimini, Birleşmiş Milletler'in Batı Sahra sorununa çözüm bulmak amacıyla yürüttüğü siyasi sürece "ciddi ve inandırıcı bir katkı" olarak değerlendirdi.
Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Marakeş kentinde 76 devlet ve uluslararası kurumun katılımıyla düzenlenen DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısı esnasında Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile bir araya geldi.
Görüşmeden sonra yapılan ortak yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Batı Sahra Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın çabalarının desteklenmesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, "(De Mistura'nın) BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca adil, kalıcı ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasi çözüme ulaşmayı amaçlayan siyasi süreci yeniden başlatma çabalarını destekliyoruz." denildi.
Rabat yönetimi, Batı Sahra'da kendi egemenliği altında genişletilmiş özerkliği önerirken, ayrılık yanlısı Polisario Cephesi, halkın kendi kaderini tayin için referandum yapılmasını talep ediyor ve bunu Cezayir destekliyor.
-Batı Sahra sorunu
İspanya'nın eski sömürgesi Batı Sahra'dan 1976 yılında çıkmasıyla Fas bu bölgeyi topraklarına katmış ve ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında günümüze kadar devam eden sorunlar başlamıştı.
Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunarak Batı Sahra'da "genişletilmiş özerklik" olmasını teklif ediyor. Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor ve kendi kaderini tayin için referandum çağrısında bulunuyor.