DOLAR 32,3675 -0.36%
EURO 34,6681 -0.43%
ALTIN 2.382,81 -1,63
BITCOIN 1891517 1,44%
Yalova
14°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Libya’daki uluslararası etkinliklere yabancıların katılımı istikrar işareti olarak yorumlanıyor

ABONE OL
Aralık 22, 2022 13:45
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TRABLUS (AA) – AYDOĞAN KALABALIK – Libya’da 2021 yılı şubat ayında Ulusal Birlik Hükümetinin kurulmasının ardından hedeflenen parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri henüz yapılamasa da güven ve istikrar ortamı, her geçen gün artıyor.

Özellikle başkent Trablus’ta düzenlenen uluslararası faaliyetlere yabancıların yoğun bir şekilde katılması, ülkedeki normalleşmenin en önemli işaretlerinden birisi olarak yorumlanıyor.

Başkent Trablus’un “2022 Yılı Arap Dünyası Medya Başkenti” olması dolayısıyla yapılan etkinlikler çerçevesinde, 20-23 Aralık tarihleri arasında “Medya ve Reklamcılık Fuarı" düzenleniyor.

Çok sayıda yabancı kurum ve kuruluşun katıldığı fuarın açılışı, Başbakan Abdülhamid Dibeybe tarafından gerçekleştirildi. Farklı forum ve çalıştayların yapılacağı etkinlikler kapsamında, Arap ülkeleri enformasyon bakanları toplantısı da yer alıyor.

Söz konusu etkinlikler için Libya’ya gelen Cezayirli siyaset bilimci Prof. Dr. Tevfik Bukade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya Enformasyon Bakanlığının daveti üzerine Trablus’a geldiğini ifade etti.

Arap ülkelerindeki medyanın gelişmeleri yakından takip etmesi ve geride kalmaması gerektiğinin altını çizen Bukade, “Trablus’un 2022 Yılı Arap Dünyası Medya Başkenti olması nedeniyle yapılan faaliyet ve çalışmalar hiç şüphe yok ki yeni katkılar sağlayacaktır.” dedi.

Bu tür etkinliklerin Libya toplumunun hayat tarzı ve kültürünü diğer ülkelere tanıtmasında etkili olacağına vurgu yapan Bukade, “Özellikle de Libya’da istikrar ve güven ortamının oluştuğunu, uluslararası topluma gösteriyor olması bir kazanımdır. Burada barış ortamında bulunma ve ülkelerimize döndüğümüzde gördüğümüzü anlatma fırsatı vermesi bakımından da önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Libyalı oyuncu Randa Abdullatif de "Medya ve Reklamcılık" fuarına değinerek, böyle bir "kültür şenliğini" ülkesinde görmekten çok memnun olduğunu söyledi.

Fuarda medya alanında faaliyet gösteren şirketleri görme ve tanıma fırsatı bulduklarını dile getiren Abdullatif, “Bütün dünyada son dönemde reklam ve medya alanında önemli gelişmeler yaşandı. Günümüzde bütün şirketlerin çalıştığı bir reklam ajansı ve medya kuruluşları olması gerekir. Ülkemde böyle bir organizasyon yapılması bizim için şereftir.” ifadelerini kullandı.

-Libya'da sosyal ve kültürel hayatın geri dönüşü

Iraklı gazeteci yazar Dr. İsra Halife de Trablus’taki etkinlikleri, medya organlarının yeniden faaliyet göstermeye başlamasının ve ülkede tekrar oluşan güven ortamının bir işareti olarak gördüğünü kaydetti.

Halife, “Trablus’un Arap Dünyası Medya Başkenti olarak seçilmesi isabetli bir karardır. Bu uluslararası toplum ve Arap dünyasına Trablus’un tekrar sosyal ve kültürel hayata döndüğünü göstermek adına iyi bir vesiledir. Kendilerine başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Faslı hukukçu aktivist Latife Ahsim ise Libya’nın her geçen gün daha da geliştiğini gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Libya’da hayat gayet normal seyrediyor. İnsanlar buraya gelip Libya kültürünü daha yakından tanıyabilir. Bu tür faaliyetler Libya’yı daha yakından tanıma fırsatı vermesi bakımından önemli. Bugün Libya hakkında daha önce duyduklarımdan faklı bir ortam gördüm. Ülkemde Libya’da sıkıntılar yaşandığını ve terör olayları olduğu şeklinde söylentiler duyuyordum. Gözlerimle gördüğüm gerçeklerin duyduklarımla alakası yok. Geldiğim ilk gün biraz korkuyordum. Halbuki hiç öyle değil.”

Arap Birliği, 16 Haziran 2021 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen oturumda, Trablus’u “2022 Yılı Arap Dünyası Medya Başkenti” seçmişti.

En az 10 karakter gerekli