DOLAR 38,7786 0.39%
EURO 43,8944 0.27%
ALTIN 4.142,72 0,97
BITCOIN 4041675 1,02%
Yalova
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

en iyi smm panel
Memur Refakat İzni Alma Şartları ve Detaylar

Memur Refakat İzni Alma Şartları ve Detaylar

ABONE OL
Eylül 22, 2023 15:34
Memur Refakat İzni Alma Şartları ve Detaylar
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet memurlarının birinci derece yakınlarının refakat gerektirmesi hallerinde memurlara refakat izni verilebilir. Bunun için öncelikle hasta olan kişinin memura yakınlık durumu:

  • Çocuk
  • Anne-baba
  • Kardeş

bağlarından biri olmalıdır. Bu yakınların haricinde memurlara refakat izni verilmez. Bu hükümler 657 sayılı kanunun 105. Maddesinde belirtilmiştir. Aynı maddenin devamında ise hastanede yatan hasta için refakat izni şartları belirlenmiştir:

  • Hasta olan kişinin, memurun yukarıda belirtilen birinci derece yakınlığı olması
  • Hastaya, memurun refakat etmemesi halinde hayatının tehlikeye girebilmesi
  • Hastanın hayati bir kaza geçirmesi veya uzun süreci bir tedavi alması ve bu hallerin sağlık raporuyla belgelendirilebilmesi

Bu şartları taşıyan hasta yakını memurlara 3 aya kadar refakat izni verilebilir. Bu süre boyunca memurların maaşında kesinti olmaz. Ayrıca yıllık izin ve mazeret izni süreleri eksilmez.

Memura Refakat İzni Hangi Durumlarda Verilir?

Memurların refakat izni alabilmesi için gerekli durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Hastanın; memurun anne-babası, eşi, çocuğu veya kardeşi olması
  • Hastaya refakat edebilecek uygun durumda başkasının olmaması
  • Hastanın geçirdiği kaza, ameliyat, tedavi vb. durumların sağlık kurulu raporuyla belirlenmiş olması
  • Refakat izin süresinin 3 ayı geçmemesi

Eşim Ameliyat Oldu Refakat İzni Alabilir Miyim?

Eşi ameliyat olan devlet memurları refakat izni alabilirler. Bunun için hastaya refakat edebilecek uygun bir yakının olmaması şartı aranır. Bununla birlikte refakat gerektiğine ilişkin doktor raporu da istenen belgeler arasındadır. Bu şartları sağlayan memurlara 3 aya kadar refakat izni verilebilir.

Memur Refakat İzni Kaç Gün?

Yakınlarına refakat etmek zorunda kalan memurlara 3 ay refakat izni verilebilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 105. Maddesinde belirtildiği gibi bu süre 3 ayı geçemez. Memurun kendi ameliyat olması halinde uzatılabilen bu izin, refakat halinde uzatılmaz. Tedavi süresi 3 ayı geçecekse memurların bu süre zarfında refakat edebilecek birini bulması gerekir.

Memur Refakatçi Raporu Nasıl Alınır?

Memurlara verilen refakat izni için gerekli rapor hastanelerden alınır. Bunun için öncelikle hastanın durumunu gösterir bir sağlık kurulu raporu gereklidir. Bu raporda hastanın refakat gerektirdiği ibaresi yer almalıdır. Bununla birlikte memur, hastaya refakat edebilecek başka kimsenin olmadığını da beyan etmek zorundadır. Gerekli hallerde diğer aile üyelerinin ikametgahını gösterir nüfus kayıt örneği idare tarafından istenebilir.

Memur Refakat İzni Maaştan Kesilir Mi?

Memurların aldığı refakat izni maaştan kesilmez. Zaten DMK’nın 105. maddesinin son paragrafında refakat izni 3 ay ile sınırlandırılmıştır. Bu sebeple kaza, ameliyat vb. durumları veya kanser hastalarına refakat izni gerektiğinde alınabilecek 3 aylık izin memurların maaşında kesinti yapmaz. Aynı zamanda senelik izin hakları ve mazeret izin süreleri de refakat izninden etkilenmez. Memur, refakat izninden döndükten sonra yıllık izinlerini veya mazeret izinlerini eksiksiz olarak kullanabilir.

En az 10 karakter gerekli