Memur uyarma cezası alırsa, bu ceza siciline işlenir. Bu durum, memurun aylığı veya düzenli terfileri üzerinde bir etkiye neden olmaz. Bununla birlikte bazı durumlarda karşısına engel olarak çıkarabilir. Uyarma cezasının sebep olabileceği bazı haller:
olarak sıralanabilir. Ayrıca bu hallerin bir yasal zorunluluk olmadığı belirtilmelidir. Yalnızca birer ihtimal olarak bu durumlar memurun karşısına problem niteliğine çıkabilecektir. Bunun haricinde uyarma cezasının memuriyetin akışına bir engel teşkil etmediği söylenebilir.
Uyarma cezası memurların siciline işler. Hem personelin özlük dosyasında hem de online personel sistemleri üzerinde bu cezalar görülebilir. Dolayısıyla memur başka bir kurum veya ile tayin olsa bile silinmediği sürece uyarma cezası sicilinde görünecektir.
657 sayılı kanunda belirtilen tanıma göre memur uyarma cezası; devlet memurunun 125-A maddesinde belirtilen hallerde bulunması halinde daha dikkatli olması gerektiği konusunda kendisine bildirilen yazılı bir tebliğdir.
Memurlar kendileri hakkında verilen uyarma cezalarına itiraz edebilirler. Disiplin amiri tarafından uyarma cezalarına itiraz için disiplin kuruluna başvurmak gerekir. Disiplin kurulları, bakanlıkların merkez teşkilatında kurulur. Dolayısıyla uyarma cezalarına itiraz için Ankara’daki bakanlık merkez binasına dilekçe ile başvurmak gerekir.
Ayrıca cezaya itirazın, memurun cezayı tebliğ ettiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde yapılması gereklidir. Bu süre geçtikten sonra yapılan itirazlar değerlendirmeye alınmaz. Bu süre geçtikten sonra itiraz yolu ancak yargı kanallarıyla mümkündür. Memur, kendisine verilen cezanın haksız olduğunu düşünüyorsa idari mahkemelere iptal davası açabilir.
Memurların aldığı uyarma cezası 5 yıl sonra silinebilir. Bunun için memurun 5 yıl dolduktan sonra yazılı olarak müracaatı gerekir. Ayrıca memur, yazılı başvurusunu yaptıktan sonra amirleri tarafından cezanın silinmesi uygun bulunmalıdır. İdare, uygun görmediği takdirde cezayı sicilden silmeyebilir. Bu durumda memur için yargı yolu açıktır ve cezanın silinmesi için idare mahkemelerine dava açılabilir.