Menetmek TDK’nin resmi sitesine göre ‘’Menetmek’’ olarak bitişik yazılır. Etmek yardımcı fiili karşımıza çıktığında bitişik mi ayrı mı yazılır karar vermekte zorlanırız. Yapı yönüyle sondan eklemeli olan Türkçe, zaman içinde Ortadoğu ve Avrupa’nın kültürel, etnik süzgecinden geçmiş Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca kökenli kelimeleri kullanmaya başlamıştır. Halk dili kullanımında çokça tercih edilen ve dilde yozlaşmaya sebep olan bu kelimeler arasındaki ‘’menetmek’’ fiili kökenini Arapçadan alır.
Türk dili uzmanları etmek yardımcı fiilinin bazı kelimelerle ayrı bazı kelimelerle de bitişik yazılmasına karar kılmıştır. Art etmek, azad etmek, terk etmek, söz etmek gibi birleşme sırasında ses olayına uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılırken menetmek bitişik olarak yazılan birleşik bir fiildir.
Örnek Cümleler
Menetmek TDK’nin resmi sitesine göre yasaklamak,engel olmak demektir.
‘’Men’’ Arapçada engel, yasak anlamına gelir.’’ Etmek’’ ise Türkçede yapmak, bir şeyi oluşturmak anlamındadır. İkisinin birleşiminden oluşan menetmek ise yasaklamak, engellemek demektir.
Örnek cümle: Bu son yaşadıklarından sonra sana sevmeyi menettim.
Menetmek cümlede yasaklamak anlamında kullanılmıştır. Cümleyle eş anlamlı bir cümle kuracak olursak ‘’Bu son yaşadıklarından sonra sana sevmeyi yasakladım.’’ denir.
Örnek cümle: Ben okuyacaktım ama babam tarafından menedildim.
Menetmek cümlede engel olmak anlamında kullanılmıştır. Cümle ‘’ Babam benim okumama engel oldu.’’ anlamındadır.
Menetmek birleşik yazılır. Türk dil kurallarına uyumu açısından TDK’nin belirlemiş olduğu kural birleşik yazılması yönündedir.
Örnek cümle: Onları işinden menediyor çalışma verimini düşürüyordu.
Menetmek bu cümlede engel olmak bilhassa da alıkoymak anlamında kullanılmıştır. Cümle içinde hangi öğede işlevi etkinse anlam ona göre şekillenir. Hangi anlamında kullanılıyor olursa olsun menetmek birleşik yazılır.
Menedildi TDK’ye göre bitişik yazılır. Menetmek sözünün çekimlenmiş halidir. Men kelime kökü sabitken etmek fiilinde ‘t’ sesi yumuşamaya uğrayarak çekimlenir ve ‘’edildi’’ halini alır. Menedildi geçmiş zamanda çekimlenmiştir.
Menedildi yasaklanmak, mani olmak anlamındadır.
Örnek cümle: Futbol turnuvasından menedildi.
Anlamı: Futbol turnuvasına girmesi yasaklandı.
Bir Önceki İçerik: Her Gün Nasıl Yazılır?
Menetmek de Arapça kökenli kelimelerden biridir. Men (منع) kökü Arapça yazılışında sonda ki Ayn ( ع) harfinin Türkçede karşılığı bulunmadığı için kesme işareti kullanılır. Kesme işaretinin düşmesi ses olayı olarak kabul edilir ve (Men’+etmek) bu nedenle bitişik yazılır.
İlgili İçerik: Yarımada Nasıl Yazılır?
Osmanlı devletinin kurulumundan bu yana Arapça Farsça ve Türkçe kelimelerle harmanlanmış dil kullanılıyordu. 600 yıllık dönemde Arapça, Farsça sözcükler ve bunların kuralları dile işlenmişti. Cumhuriyet döneminin ilk zamanlarında Arapça ve Farsça kelimelerin kullanımı eskiye nazaran azaldı çünkü bu dönemde kelimeler ve tamlama kalıplarının çoğu dilimizden temizlenmek istendi. Hepsinin temizlenmesi mümkün olmadı. Dilimizde hala Arapça ve Farsça kökenli kelimeler halk arasında kullanılmaya devam ediyor.
Keşfedin: Cümle Eş Anlamlısı