DOLAR 32,2960 0.06%
EURO 34,7858 -0.09%
ALTIN 2.438,53 0,27
BITCOIN 2026847 1,77%
Yalova
14°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

MERSİN – Zehirlenme vakalarında “Hastayı kusmaya zorlamayın” uyarısı

MERSİN – Zehirlenme vakalarında “Hastayı kusmaya zorlamayın” uyarısı

ABONE OL
Kasım 7, 2022 13:44
MERSİN – Zehirlenme vakalarında “Hastayı kusmaya zorlamayın” uyarısı
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
– Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil tabelası
– Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu'nun zehirlenmelerde yapılacakları senaryo gereği hasta üzerinde anlatması
– Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu'nun açıklamaları – Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu:
– “Önemli bir nokta da zehirlenmeye neden olan ilaç, zirai ürün gibi maddeleri tanımlayacak, ne kadar kullanıldığını belirleyecek kutuların acil servislere getirilmesi”
MERSİN (AA) – SEZGİN PANCAR – Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, zehirlenmelerde hastanın kusmaya zorlanmasının yemek borusu ve akciğerde hasara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine, vatandaşların zehirlenme şikayetiyle sıkça acil servislere başvurduğunu söyledi.
En çok görülen vakaların sindirim yoluyla zehirlenme olduğunu, bunu solunum ve cilde temas yoluyla zehirlenmelerin izlediğini belirten Yüzbaşıoğlu, günlük hayatta kullanılan birçok maddenin bu hastalığa yol açabildiğini vurguladı.
Yüzbaşıoğlu, ilk müdahalenin önem taşıdığını ifade ederek, “Yapmamız gereken, bilinci kapalı hastalarda koma pozisyonu almasını sağlayarak kusma gibi bir durumda solunum yolunun tıkanmasını engellemek. Acil sağlık ekipleri gelinceye kadar kişi bu pozisyonda güvenli şekilde bekleyebilir.” dedi.
Zehirlenmeye neden olan maddenin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, “Eğer kişi kimyasal maddeye maruz kaldıysa, kendi güvenliğimizi de alarak üzerindeki kıyafetleri çıkarıp, sabunlu suyla yıkadıktan sonra uzaklaştırabiliriz. Kişinin bilinci açıksa müdahaleye hastayı sakinleştirerek başlayabilir, acil sağlık ekipleriyle iletişime geçebiliriz.” diye konuştu.
– “Hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor”
Yüzbaşıoğlu, hastaların kusturulmaya çalışılmasının komplikasyonlara yol açabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Yapılması gereken önemli şeylerden biri kişiyi asla kusturmaya çalışmamak. Eğer kişinin ciddi mide bulantıları varsa zaten kendisi kusacaktır. Ancak kişiyi ekstradan kusmaya zorladığımızda hastanın yemek borusunda yırtılmalara kadar uzanan değişik tablolarla karşılaşabiliriz. Kusma, her zaman tartışılan bir konu. Vatandaşlar tarafından çok fazla teşvik ediliyor. Biz, güncel literatüre göre kesinlikle kusmayı önermiyoruz çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar kişinin almış olduğu ilaçlar, zehirli maddelere bağlı meydana gelecek durumdan daha kötü tablolara yol açabiliyor. Acil servise geldiğinde hızlı müdahalelerle rahatlıkla tedavi edilebilecek hastada, kusmaya bağlı meydana gelmiş yemek borusu yaralanmaları, yırtılmaları veya kusmuğun akciğere kaçması sonucu ciddi problemler meydana gelebiliyor. Bunları engel olmak için hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor. Eğer kişinin kusması gerekiyorsa zaten kendi kusmuştur veya kusar.”
Zehirlenmenin yaşandığı ortamın havalandırılması gerektiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, hastalara müdahale eden kişilerin de tedbirli olmasını önerdi.
– “Meşrubat, gazlı içeceklerin şişelerine çamaşır suyu gibi maddeler konulmamalı”
Yüzbaşıoğlu, tüketilen meşrubatların şişelerine farklı maddelerin konulmaması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Kimyasal maddelerin kazayla içilmesi vakalarıyla sık karşılaşıyoruz. Burada herkesin dikkat etmesi gereken şey, meşrubat, gazlı içeceklerin şişelerine çamaşır suyu gibi maddeler konulmamalı. Özellikle çocuklar bunu içecek zannedip tüketmek isteyebiliyorlar. Buzdolabına konulan bu şişeleri biri yanlışlıkla alıp hızlıca içtiği zaman zehirlenmeye maruz kalabiliyor. Bu tür zehirlenmeler büyük risk barındırıyor çünkü kişinin ağzından başlayarak midesine uzanan tabloda ciddi yaralanmalara, lezyonlara yol açabiliyor. Bir de bu kişilerin kusturulması için çabaya girildiğinde yemek borularında yırtıklar, hatta ölüm meydana gelebiliyor. Dolayısıyla ilk yardım müdahalesine 'önce zarar verme' ilkesine dikkat ederek başlamamız gerekiyor.”
– “Tedavi, hangi maddenin ne kadar alındığıyla ilgili olacak”
Zehirlenme şüphesi olan kişilere yoğurt gibi ürünlerin yedirilmesini önermediklerini söyleyen Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, bu tür müdahaleler için sağlık ekiplerinin beklenmesi uyarısında bulundu.
Yüzbaşıoğlu, tedavinin belirlenmesi için zehirlenmeye neden olan maddenin acil servislere getirilmesinin önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Kişi, zehirlenme nedeniyle acil servise getirilecekse sağlık ekiplerine olayın bilgisinin net şekilde verilmesi gerekiyor. Önemli bir nokta da zehirlenmeye neden olan ilaç, zirai ürün gibi maddeleri tanımlayacak, ne kadar kullanıldığını belirleyecek kutuların acil servislere getirilmesi. Bu bir kimyasal maddeyse, getiren kişinin temas etmemesi önemli. Kapalı, hava almayacak bir kutu içerisinde maddenin getirilmesi gerekiyor. Hastanın çevrede en son ne zaman sağlıklı görüldüğü gibi bilgilerin aktarılması önemli. Acil serviste yapacağımız birçok tedavi, hangi maddenin ne zaman, ne kadar alındığıyla ilgili olacaktır. Buna dikkat edilmesi bizim için önemli.”

En az 10 karakter gerekli