DOLAR 35,4699 0.02%
EURO 36,6642 0.27%
ALTIN 3.075,36 0,05
BITCOIN 3535262 2,48%
Yalova

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Milas’ta halatı kopan ve 1 kişinin ölümüne neden olan asansörün yönetmeliklere uymadığı belirtildi

Milas’ta halatı kopan ve 1 kişinin ölümüne neden olan asansörün yönetmeliklere uymadığı belirtildi

ABONE OL
Ekim 3, 2023 17:49
Milas’ta halatı kopan ve 1 kişinin ölümüne neden olan asansörün yönetmeliklere uymadığı belirtildi
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milas’ta geçtiğimiz hafta bir binanın dışına monte edilen yük asansörünün halatın kopması sonrası yaşanan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından bölgede inceleme yapan uzmanlar rapor hazırladı. Hazırlanan raporda yük taşıma amaçlı bina dışına monte edilen tertibatın halk arasında her ne kadar asansör olarak adlandırılsa da asansör olmadığı ve yönetmeliklere de uygun olmadığı belirtildi.

Milas’ta 26 Eylül günü Hacıabdi Mahallesi’ndeki bir binanın dış cephesine monte edilen yük taşıma asansörünün halatının kopması sonucu 82 yaşındaki Gülşen Demirbaş adlı kadının hayatını kaybetmesinin ardından bölgede incelemelerini tamamlayan Makine Mühendisleri Odası Milas Şubesi açıklama yaptı.

İş yerlerinde ve çok katlı binalarda insan veya yük taşımalarda yaşamı kolaylaştıran asansörlerin belli kural ve yönetmeliklere uygun olması gerektiğini belirten Makine Mühendisleri Odası Milas Şube Başkanı Dr. Mehmet Günlük, “Asansörler standart ve yönetmeliklere uygun olarak, yetkili makine mühendisleri tarafından mühendislik ve fen bilimleri çerçevesinde tasarlanmak zorundadırlar. Tasarlanan asansörler imalatçı firmalar tarafından ilgili kanun, yönetmelik ve standartlara uygun olarak imal edilir ve daha sonra Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirildikten sonra ilgili idareler ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşları tarafından kontrol edilirler. A tipi muayene kuruluşlarının kontrollerinden geçebilen asansörler “yeşil etiket” alarak hizmete alınırlar. Milas kamuoyu tarafından da bilindiği üzere ilçemizdeki asansörlerin periyodik kontrolü Milas Belediyesi ile yapılan protokol gereği Makine Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilciliği tarafından yapılmaktadır. 26 Eylül günü yaşanan kazadan sonra yerinde yapılan incelemelerde binanın dış kısmına montajı yapılan ekipmanın, halk arasında ’yük asansörü’ olarak adlandırılan fakat asansör yönetmelik ve emniyet standartlarını karşılamadığı için asansör sınıfına girmeyen Makine Emniyet Yönetmeliğine tabi yük taşıma sistemi olduğu, asansör yönetmeliğindeki tanıma uymadığı için asansör olmadığı ve periyodik kontrollerinin yapılmadığı görülmüştür. Binaların dış cephelerine ilgili kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra ve mühendislik hesapları yapılarak güvenli asansörler veya hareket engelliler için platformlar yapılabilir. Fakat halkımız bazen yasal prosedürlerin fazla olması bazen de ekonomik gerekçelerle teknik esasa dayanmayan ve kontrolleri olmayan aletler yaparak, daha uygun maliyetlerle güvensiz çözümler üretmeye çalışmaktadırlar. Bu tür ekipmanlar, Odamızın veya başka herhangi bir yetkili kuruluşun, periyodik kontrollerin dışında oldukları için büyük risk oluşturmaktadırlar. Yaşanan kaza, yük asansörleri ile kamuoyunda ’yük asansörü’ olarak adlandırılan fakat asansör yönetmelik ve emniyet standartlarını karşılamadığı için asansör sınıfına girmeyen Makine Emniyet Yönetmeliğine tabi yük taşıma sistemlerinin piyasaya arzı sırasında kayıt altına alınmaları ile yetkili kurum ve kuruluşlarca denetim ve periyodik kontrollerinin yapılmasının önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Günlük, bu tip sistemlere ihtiyaç duyan işletme ve kişiler bu ihtiyaçlarını mevcut yönetmeliklerle belirlenmiş yetkili ve belgeli kişileri kullanarak karşılaması gerektiğini de kaydetti.

En az 10 karakter gerekli