İSTANBUL (AA) – Oyun endüstrisi dijital görselleştirme, gerçekçi aydınlatma ve gerçekçi insanlar oluşturabilme gibi özelliklerle gerçekçiliğe hergün biraz daha yaklaşıyor.
Casper'dan yapılan açıklamaya göre, sanal dünyada gerçeğe bir adım daha yaklaşmak, dijital evrenin en önemli mottosu oldu. Özellikle oyun geliştiricileri bu konuda sınırları zorlayan çalışmalara imza atıyor. Excalibur da yeni oyun dünyasının geleceğini şekillendiren 3 önemli gelişmeyi sıralıyor.
Birçok oyun geliştirici için bu amaca en yakın sonucu veren ise 3D tasarım yazılımları oluyor. Özellikle bu alanda Unreal Engine adlı 3D tasarım yazılımının son versiyonu hem oyun geliştiricileri hem de oyuncular için büyük heyecan uyandırıyorken, video oyunlarında gelecekte kullanıcıları nelerin beklediğine güç ve performans bilgisayarı Excalibur ışık tutuyor.
– Oyun endüstrisinde dijital görselleştirme gerçekliğe yakınlaştırıyor
Oyunlar sanal ve gerçek dünyalar arasındaki ayrımı bulanıklaştırıp, en yüksek eğlence standardını tüketmeye izin veriyor. Casper Excalibur da artan oyun bilgisayarı gücünün, oyun geliştiricilerinin daha gelişmiş ve fotogerçekçi oyunlar oluşturmasına olanak tanıdığını, oyun motorlarının daha akıllı ve daha verimli hale geldikçe de geliştiricilerin daha kısa sürede daha fazla oyun yapabileceğine ve kalitenin üst seviyelere geleceğine dikkat çekiyor. Tam olarak Unreal Engine 5 ise oyun endüstrisinde 3 önemli yeniliği geliştiricilere ve dolaylı olarak da oyunculara sunuyor.
– Artık oyunlarda daha gerçekçi aydınlatmalar olacak
Bir oyunda geliştirmesi en zor şeylerden biri gerçekçi ışıklandırma olarak öne çıkıyor. Yıllar içerisinde önce NVIDIA’nın RTX serisi ile ışın izleme ekran kartlarını piyasaya sürmesi, beraberinde de Unreal Engine 4 ile bunun desteklenmesi bu alanda ilerlemeler sağladı. Unreal Engine de lumen teknolojisi ile sahnelerin gerçek zamanlı olarak gerçekçi aydınlatma oluşturmasını sağlayan tamamen dinamik bir küresel aydınlatma ve yansıma motorunu devreye soktu.
– Dinamik ayrıntı düzeyi yükünü azaltarak oyun geliştiricilerinin iş yükünü hafifletecek
3B modellemede, her öğe kendi yüzeyini oluşturmak için farklı çokgenlerden oluşuyor. Bir nesnedeki ayrıntı ne kadar büyükse, o kadar çok çokgen oluyor. Örneğin, sanal bir araba yaratıldığında, o arabayı temsil eden sekiz farklı nesneye sahip olunabiliyor, her nesne, yalnızca belli belirsiz bir araca benzeyen bir şekil elde edene kadar ayrıntısını azaltıyor. Unreal Engine 5'in Nanite teknolojisi bunu otomatik olarak yapacak. Oyun motoru, her nesne için ayrı ayrıntı düzeyleri oluşturmak yerine, nesne kameradan uzaklaştıkça üzerindeki çokgen sayısını azaltıyor. Bu teknik, bilgisayarın yüklemesi gereken sahnenin karmaşıklığını azaltırken aynı zamanda oyun geliştiricisinin iş yükünü de hafifletiyor.
– Devasa bir varlık kitaplığıyla hızlıca insanlar yaratılabilecek
Oyunların yaratılmasında özellikle her şeyi sıfırdan inşa etmek gerektiğinde, sanal dünyalarda özel ya da kaotik sahneler oluşturmak zor bir durum olarak görülüyor. Burada Megascans varlık kitaplığı devreye giriyor. Quixel ile ortaklaşa oluşturulan kitaplıkta geliştiricilerin artık 16 binden fazla farklı ve benzersiz varlığa erişimi var. Hatta 3D tasarım yazılımının yeni versiyonunda geliştiricilerin hızlı bir şekilde gerçekçi insanlar yaratmasına olanak tanıyan Metahumans'ı da içeriyor. Elmacık kemikleri, sakal, göz rengi, kırışıklıklar ve daha fazlası gibi yüz özelliklerini geliştiriciler istedikleri gibi özelleştirebiliyor. Ayrıca bu araç sanal insanın vücudunu hazırlayarak oyun motorunda canlandırmayı kolaylaştırıyor.