Robotik kodlama nedir sorusu, teknoloji ile yakından ilgilenen kişilerin sormuş olduğu sorulardan bir tanesidir. Robotik kodlama, son zamanlarda oldukça ilgi çeken bir konu haline gelmiştir. Bu terimin ne anlama geldiğini iyi bir şekilde kavrayabilmek için hem robotik, hem de kodlama kelimelerini ayrı ayrı incelemek gerekir.
Robotik: Makine, bilgisayar, yazılım, elektrik – elektronik, mekatronik gibi pek çok mühendislik bilimini bir arada toplayan bilim dalının adıdır.
Kodlama: Bir robot ya da bir bilgisayarın programları okuyup, işleyebileceği halihazırda yazılı talimatların tümüne verilen addır.
Robotik kodlama kavramı, bu iki temel kavramın birleşiminden gelmekte olup oldukça kapsamlı bir kavramdır. Robotik kodlama: Elektronik cihazların ve robotların yazılmış olan kodları okuyarak talimatları yerine getirebilmesine yarayan bilimin adıdır.
Robotik kodlama nedir sorusunu ayrıntılı bir şekilde cevapladıktan sonra bu robotik kodlamanın nerelerde işe yarayabileceğine göz atma zamanı gelmiş demektir. Robotik kodlama, günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte her alanda karşımıza çıkmaktadır. Robotik kodlama ile birlikte hayatımızı kolaylaştırabilecek yeni sistemler üretmek mümkün hale gelmiştir. Elektronik parçalar ile bilgisayarda yazılabilecek sistemler sayesinde bu parçaları harekete geçirebilecek kodlar üretilebilmektedir. Daha sonra bu kodlar, üzerinde çalışılan robota gönderilerek robotun bu hareketi yerine getirmesi sağlanmaktadır.
Robotik kodlama yapılırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de şudur: Çocuk ya da yetişkin olsun, bir kişi kod yazıp ilgili robota bu kod emrini yerine getirmesi için göndermeyi düşündüğünde yazılan bu kodun eksiksiz, kusursuz ve net olmasını sağlamalıdır. Yani robotun yerine getirmesi istenilen emrin kodlar tarafından doğru bir şekilde robota iletilmesi şarttır. Eksik yazılmış kodlar robotları elbette ki harekete geçiremeyecektir. Bu nedenle robotik kodlama işlemi, kişilerdeki dikkati de geliştiren çok yönlü bir uygulamadır.
Robotik kodlama nedir yazımızda hem çocuklar hem de yetişkinler için robotik kodlamanın nasıl öğrenilebileceğine de kısaca değinmek isteriz. Son yıllarda çocuklara robotik kodlama eğitimleri verilmeye başlanmaktadır. Böylece çocuklar robotik kodlama ile birlikte pek çok farklı eğitimi bir arada almaktadır. Ayrıca robotik kodlama çocuklara:
Öğretmektedir. Peki robotik kodlama nasıl öğrenilir? Robotik kodlamanın öğrenilebilmesi için çocuklarda temel düzeyde bir eğitimle işe başlanması gerekir. Bunun için çocuklar elektronik parçaları tanıyarak işe başlayabilir. Daha sonra bu elektronik parçaların birbirleri arasındaki ilişkiyi, bağlanma şekillerini, söküp takarak montaj yapılmasını öğrenebilirler. En son da robotik kodlama için kod sistemlerini tanımaları gerekmektedir. Bunun için internet üzerinde pek çok eğitici set bulunmaktadır. Ayrıca robotik kodlama eğitimlerine katılabilirler. Bunlara ek olarak da robotik kodlama ile ilgili kitaplardan faydalanabilirler.
Yetişkinlerin robotik kodlama ile robot geliştirmeleri için kullanacakları pek çok program mevcuttur. Bu programların başında Arduino ve Raspberry Pi gibi programlar yer almaktadır. Bunlara ek olarak programlama dillerini bilmek, bu işi en iyi şekilde yapabilmek için son derece önemlidir:
Gibi programlama dilleri, robotik kodlama için öğrenilmesi tavsiye edilen dillerdendir.
Robotik kodlama nedir adlı yazımızda robotik kodlamanın tanımını, neler yapılabileceğini ve nasıl öğrenilebileceğini sizlere aktarmış olduk. Robotik kodlama ile insanların kendini geliştirerek hem ülkesine hem de dünyaya faydalı birer birey olmaları, geleceğimiz için en iyi şeylerden birisidir.