Roma rakamları veya romen rakamları olarak da bilinir çok eski yıllara dayanan bir sayı gösterme dizisidir diyebiliriz. Dizi dediğimizde günümüzdeki televizyon dizileriyle karıştırmamanız gerekir. Mesela nasıl derseniz “V” olarak birşey gördüğünüzde roma rakamları arasında bunun karşılığı “5”‘tir yani bildiğimiz 5 sayısına denk gelir. Romalılar 5 yazacaklarına V yazmışlar durum bundan ibaret. Daha detaylı bakıp roma rakamlarını hesaplamak istiyorsanız romarakami.com adresinden yapabilirsiniz.
Sadece V olarak mı sayı var derseniz hayır tabii ki sadece 5 olur mu? Nasıl bugün 1-2-3-4-5… gibi gidiyorsa zamanında romalılar da bakmış bizim bu hesap kitap işlerinde sayılara ihtiyacımız var demiş. Mesela durun bakın 1 sayının karşılığı ne olabilir? “I”… Evet ne kadar benziyor değil mi? Mesela 2 dersek “II” yani iki tane bir sayısından oluşuyor. 3 de aynı şekilde yan yana 3 tane 1 koyuyoruz. Yani biz şu anda romalı ya da romen olsaydık 3 yazacağımıza 111 yazabilirdik. Neden derseniz çünkü onlar 3 yerine “III” yazmış tabi ki bunu 4’e kadar sürdürmüşler. Çünkü o zaman böyle kağıtlara ya da internet bloglarına yazmıyorlar direkt duvarlara dağlara taşlara yazdıkları için 4 için “IV” demişler yani beşten bir eksik. Bence mantıklı bir durum bu yani şu anda da düşündüğümüzde o zamanki duvar işçileri muhtemeln örgütlendi ve dediler ki abi 4 tane “I” yerine bi tane yapalım yanına da “V” koyalım anlayan anlasın. Bence çok mantıklı bu durum
Peki büyük sayıları nasıl yapmışlar derseniz mesela 10 yerine “VV” olabilirdi. Ancak yine bence bu yazı işleriyle uğraşan kişiler dedi ki abi biz bu 10’u çok kullanıyoruz lütfen başka bişey bulalım. Ne olsun diye düşünürlerken “X” diyelim demiş bir matematikçi bence. Bu şekilde devam etmiştir bu roma rakamı olayları.