Sığ kelimesinin zıt anlamlısı derindir. Sığ kelimesi; derinliği az olan deniz, göl veya gölet gibi yerleri tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Sığ olmayan yerleri, daha derin olan yerleri tanımlamak için sığ kelimesinin zıttı olan derin kelimesi kullanılır.
Sığ kelimesinin bir tane zıt anlamlısı vardır. Derin kelimesinin anlamı, dip kısmı yüzeyinden ya da ağız kısmından uzak olan yerler için kullanılmaktadır. Zıt anlamlı kelimelerin hem yazılışları farklıdır hem de anlamları farklıdır. Sığ zıt anlamlısı ile bir cümle kurulacaksa derin kelimesinin kullanılması gerekir.
Sığ kelimesinin eş anlamlısı yüzeyseldir. Yüzeysel ya da üstünkörü kelimeleri sığ eş anlamlısı olarak kullanılabilmektedir. Anlamdaş kelimeler yani eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Sığ kelimesinin yerine de yüzeysel kelimesi kullanılabilir.
Anlamdaş sözcükler birbirlerinin yerine kullanıldığında cümle içerisinde herhangi bir anlam kayması ya da bozulması gerçekleşmez, yazılışları farklı olsa da anlamları aynı olduğundan dolayı cümlede farklı bir anlam ortaya çıkmaz.
Derin kelimesinin zıt anlamlısı sığdır. Derin kelimesi yüzeye uzak olan kısımları, özellikle de deniz, göl, gölet gibi yerleri ifade etmek için kullanılır. Derinin tam zıttı olarak ise sığ kelimesi yüzeye yakın, fazla derinliği olmayan yüzeyleri ifade etmek için kullanılır.
Sığ kelimesi, derin olmayan herhangi bir yeri, durumu ya da olguyu ifade etmek için kullanılmaktadır. Asıl anlamının dışında birçok cümlede mecazi anlamda da kullanılabilir.
Sığ ve derin kelimeleri zıt anlamlıdır. Sığ kelimesi yüzeye yakın ve derin olmayan yerleri, durumları ifade etmek için kullanılırken, derin kelimesi ise yüzeyden uzak olan yerleri ve durumları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Birbirlerinin tam tersi durumları ifade etmek için kullanılan sözcükler zıt anlamlı sözcüklerdir. Yazılışları da anlamları da farklıdır, dilimizde neredeyse her sözcüğün zıt anlamlısı bulunmaktadır ve cümle içerisinde sıkça kullanılmaktadır.
Sığ kelimesi, derinliği az olan ve dibi yüzeye yakın olan yerleri ifade etmek için kullanılır. Bu şekilde kullanıldığında cümle içerisinde sıfat olarak tanımlanır. Günlük cümle kullanımında özellikle de deniz, göl, gölet gibi yerlerin derinliğini ifade etmek için kullanılır.
Bir de mecazi olarak kullanılan bir anlamı vardır. Bu da ayrıntıya inemeyen, yüzeyde kalan kişiler ya da durumlar için kullanılır. Bu anlamı gerçek anlamının dışında mecazi durumları ifade etmek için söylenmektedir.