Nişanda yüzükleri aile içerisinden yaşı büyük olan ve saygı duyulan biri takar. Bu kişi genelde dedeler olsa da o ailenin en saygı duyduğu kişiler de nişan yüzüklerini takabilir. Evliliğe atılan ilk adımlardan biri olan nişan merasimi, çiçeği burnunda ki çiftlerin en heyecanlı günlerinden biridir. Yüzük takılma esnasında ise belirli bir gelenek bulunmamaktadır. Nişanda yüzükleri, yaşı büyük ve saygı duyulan bir aile üyesi takar. Yüzüğü takan kişinin yüzükleri takmadan önce hem çifte hem de o an merasimde bulunan herkese anlamlı bir konuşma yapması beklenir.
Sözde yüzükleri yaşça büyük ve kendisine saygı duyulan bir aile bireyi takar. Bu bir büyük amca, dayı bazen de dede olabilir. İki aile tarafından da sevilip sayılan sözüne itimat edilen bir aile büyüğü, evlenecek gençlerin bu anlamlı gününde yüzüklerini takar ve onlara anlamlı bir konuşma gerçekleştirir.
Nişanda gelinin yüzüğünü erkek tarafı, damadın yüzüğünü ise kız tarafı alır. Yüzüklerin yanı sıra, erkek tarafı geline söz merasiminde takı aldıysa kız tarafı da nişan merasiminde damada takı alır. Bazı yörelerde nişanda geline erkek tarafı bilezik takarken damada da kız tarafı saat takar. Nişanda alyanslar karşılıklı alınırken, nişan öncesinde geline alınan tek taş yüzüğü damat alır ve sözde ya da evlenme teklifinde takar.
Nişan yüzüğünü yaşça büyük ve sözüne itimat edilen bir aile bireyi keser. Evliliğinde mutlu, sözü sayılan ve kendisine güvenilen bir kimsenin nişan yüzüklerini kesmesinin yeni evlenecek çiftin de huzurlu bir yuvasının olmasında atılan ilk adım olduğu düşünülür. Yüzükleri kesen aile bireyi, yüzük kesme esnasında anlamlı bir konuşma yaparak çifti tebrik eder. Bu konuşma genel olarak mutlu evlilik için verilen tavsiyeleri içeren bir konuşmadır.
Söz yüzüğünü sevilen ve sayılan ailede sözü geçen bir aile büyüğü keser. Nişan ve söz merasimi gibi merasimlerde yüzükler tek bir kurdeleye geçirilmiş şekilde gelinin ve damadın parmağına takılır. Tek bir kurdelede bağlı olan bu yüzüklerin kurdelesi ise her iki aile tarafından da sevilen sayılan bir aile büyüğü tarafından kesilir. Yüzük kesilme esnasında aile büyüğü hem gençlere hem de söz merasimine katılan davetlilere anlamlı ve duygusal bir konuşma yapar. Söz merasimi esnasında takılan yüzükleri ise geline erkek tarafı, damada kız tarafı alır. Her iki aile de birer yüzük alarak evlenecek çiftlerin söz merasimini gerçekleştirir.
Söz tepsisi genel olarak gelinin kız kardeşi tarafından tutulur ancak tabii ki istisnai durumlar da olabilir. Söz tepsisi, gelin ve ailesi tarafından hazırlanan bir tepsidir. Bu tepsinin içerisinde söz merasimi esnasında kullanılacak kurdele, makas ve yüzükler bulundurulur. Yüzükler daha öncesinden geline erkeğin ailesi damada ise kızın ailesi tarafından alınarak tepsiye koyulur. Eğer gelinin kız kardeşi varsa söz tepsisi onun tarafından tutulur. Eğer gelinin kız kardeşi yoksa o zaman tepsi bir kız kuzeni ya da arkadaşı tarafından tutulur. Yüzükler kesilirken makas kesmiyor denilerek damadın tepsiye para koyması istenilir. Tepsiye koyulan para tepsiyi tutan kişiye aittir.
Nişan yüzüğünü hem erkek tarafı hem de kız tarafı takar. Nişan merasiminde takılacak yüzükler geline ve damada karşılıklı olarak alınır. Erkek tarafı gelinin yüzüğünü alırken, kız tarafı da damadın yüzüğünü alır. Daha önceden alınan bu yüzükler nişan merasiminde nişan tepsisine koyulur ve bir aile büyüğü tarafında evlenecek çiftlere takılarak kurdelesi kesilir. Yüzüklerinin yanı sıra nişan merasiminde kız tarafı damada saat, erkek tarafı ise geline bilezik takar.