İDLİB (AA) – AHMET KARAAHMET/BURAK KARACAOĞLU – Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de firik hasadı, Beşşar Esed rejimi güçlerince yerinden edilen siviller için gelir kaynağı sağlıyor.
Yaş buğdaydan elde edilen firik, Türkiye'nin güneyindeki bazı illerde olduğu gibi Suriye mutfağının da vazgeçilmez ürünlerinin başında geliyor.
Buğdayın firik kıvamına gelmesiyle çiftçileri, her yıl olduğu gibi tatlı bir telaş sardı.
Çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olan firiğin hasadı dikkat gerektiren zahmetli aşamalardan geçiyor.
Buğday yeşilken biçilen başaklar, 35 dereceyi bulan sıcakta yığınlar haline en az bir gün bekletiliyor.
Bu aşamadan sonra usta eller devreye girerek, buğdayın ütme işlemi başlıyor.
Ütme işleminin ardından 3-4 gün kurumaya bırakılan başaklar, daha sonra tanelerine ayrılıyor ve değirmenlerde öğütülerek "firik bulguru" haline getiriliyor.
– "Bu işi 50 kişiyle yapıyoruz"
İdlib'in kuzeydoğusundaki Maratnasan köyünde firik üretimi yapan Mahmut Rahmun, AA muhabirine, firik işi yaparken birçok zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.
Esed rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle 4 yıl önce zorla yerinden edilen Rahmun, yakıt ve gübre gibi ürünlerindeki yüksek fiyatlar yüzünden çiftçilerin çeşitli zorluklarla karşılaştığını kaydetti.
Rahmun firik hasadında çok sayıda sivile iş imkanı sağladıklarını aktararak, "Bu yılki yağışların az olması ve kışın son aylarının çok soğuk geçmesinden dolayı verimlilik olumsuz etkilendi." dedi.
İşçilerin çalışma sırasında yanma tehlikesi olduğunu ve her an Esed rejim güçlerinin saldırılarına maruz kalabildiklerini belirten Rahmun, "Bu işi 50 kişiyle yapıyoruz. Her gün sabah saat beşte işe başlıyoruz. Gece saat 12'ye kadar kaldığımız günler de oluyor. İşçinin günlük ücreti 75 -100 TL arası değişiyor." şeklinde konuştu.
Rahmun, "Mevsim geçen yıla göre daha az verimli. Daha önceki yıllar ortalama 10 dönümlük araziden 5-6 ton buğday elde ederdik ancak bu yıl bu rakam 1-1,5 tona düştü." dedi.
Han Şeyhunlu 30 yaşındaki firik işçisi Ali Şavva da hem okulda öğretmenlik yaptığını hem de ek gelir olarak firik üretiminde çalıştığını dile getirdi.
Firik ütmenin yorucu bir iş belirten Şavva, uzun saatler çalışmalarına rağmen düşük ücret aldıklarını kaydetti.
Annesi ile firik işinde çalışan 4. sınıf öğrencisi İbrahim Esvad ise bu iş yaparken vücudunda yanıklar oluştuğunu ve bir an önce Esed rejimince yerinden edildikleri evlerine tekrar kavuşmak istediğini söyledi.