DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77 -0,15
BITCOIN 2042770 6,55%
Yalova
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

TBMM – Bakan Çavuşoğlu: ''Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığımız dış politika taraflı tarafsız herkesin en çok memnun kaldığı alan”

TBMM – Bakan Çavuşoğlu: ''Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığımız dış politika taraflı tarafsız herkesin en çok memnun kaldığı alan”

ABONE OL
Kasım 9, 2022 14:10
TBMM – Bakan Çavuşoğlu: ''Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığımız dış politika taraflı tarafsız herkesin en çok memnun kaldığı alan”
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
– TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu
– Dışişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçesi görüşmeleri
– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun milletvekillerinin sorularını cevaplaması Dışişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda
– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: (1)
– “Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığımız dış politika taraflı tarafsız herkesin en çok memnun kaldığı alan”
– “İlişkiler kötüyken eleştiriyorsunuz, şimdi ilişkiler normalleşti onu da eleştiriyorsunuz. Hangisinde haklısınız?”

TBMM (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uyguladıkları dış politikanın herkesin en çok memnun olduğu alan olduğunu belirterek, tüm dünyanın Türk dış politikasından övgüyle bahsettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin eleştiri
ve sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, konuşmasında, “Sizin uluslararası ilişkileriniz içeride olduğu gibi çıkarlara endekslidir. Sizin uluslararası ilişkilerinizin ilkesi, ahlakı yok” ifadesine tepki gösterdi.
Toplantıda Bekaroğlu'nun konuşmasına müdahale etmek zorunda kaldığını anımsatan Çavuşoğlu, Bekaroğlu'nun “son derece çirkin üslupla” yalan söylediğini, bu nedenle sesini yükseltmek zorunda kaldığını ifade etti.

Çavuşoğlu, milletvekillerinin eleştirilerine saygılı olduklarını belirterek, “Ama bu sene gerçekten samimi söylüyorum yorum yaparken eleştirirken çok zorlandığınızı görüyorum.” dedi.

Bazı milletvekillerinin “gerçeklerin dışına çıktığını” gördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye'nin gerçeklerinden bu kadar uzak mısınız? Övünerek söylüyorum, bugün hükümetin politikalarıyla ilgili memnuniyet anketi yapıldığı zaman, Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığımız dış politika taraflı tarafsız herkesin en çok memnun kaldığı alan.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, tüm dünya Türk dış politikasından övgüyle bahsettiğini belirterek, şimdi en zengin ülkelerin dahi Türkiye'den medet umduğunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in görevi süresince en büyük başarısının Türkiye'yle yaptığı iş birliği sayesinde tahıl anlaşması olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Türk dış politikasını kimsenin küçümsemediğine işaret etti.

– “İlişkiler kötüyken eleştiriyorsunuz, şimdi ilişkiler normalleşti onu da eleştiriyorsunuz”

Yaklaşık 8 yıldır Dışişleri Bakanlığı yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, “8 senedir aynı şeyleri dönüp dolaşıp söylüyorsunuz. Aynı şeyleri söylüyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, “İlişkiler kötüyken eleştiriyorsunuz, şimdi ilişkiler normalleşti onu da eleştiriyorsunuz. Hangisinde haklısınız?” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Washington'a gittiğini hatırlatan Çavuşoğlu, tüm çabalarına rağmen hiçbir kongre üyesiyle görüşemediğini söyledi.

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğine atanan Aşkın Asan'ın görev yeri olan Endonezya'da bulunmamasına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, bu konuda söz konusu Büyükelçinin insani durumunun olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, Büyükelçinin sağlıkla ilgili özel bir durumunun olduğunu belirterek, bu tür durumların yaşanabileceğini söyledi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan'ın büyükelçi hakkındaki sözlerine tepki gösteren Çavuşoğlu, “Sayın Erozan, bakanlık terbiyesini almadığınızı biliyorum. Ama insanlıktan da nasibinizi almadığınızı bugün öğrenmiş oldum. Hiç kusura bakmayın. Sorsaydınız, biz size bu cevabı verirdik.” ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Libya'yla imzaladığı muhtıraları, Libya hükümetinin imzalama yetkisinin olduğunu aktaran Çavuşoğlu, ekonomiyle ilgili bir unsur olduğu için bunu Meclisten geçirdiklerini, ancak Libya hükümetinin böyle bir zorunluluğunun olmadığını belirtti.
Çavuşoğlu, öte yandan Türkiye-Afrika Zirvesi'nin neden zamanında yapılmadığına ilişkin soruya geçen sene Afrika Birliğinin Zirve gerçekleştirdiği tek ülkenin Türkiye olduğu yanıtını verdi.

Öte yandan, Hamas'la ilgili herhangi bir talebi karşılamadıklarını bildiren Çavuşoğlu, Suriye'yle ilgili herhangi siyasi düzeyde planlanmış bir görüşmenin de olmadığını vurguladı.

– “Biz ABD'ye gerekli uyarıları yaptık”

Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Yunanistan konusunda ABD'nin terazisinin bozulduğunu belirterek, “Biz ABD'ye gerekli uyarıları yaptık. Son zamanlarda daha dengeli açıklamalar yapmaya başladılar. Ama bu yetmez. Bununla tatmin olmamız mümkün değil.” dedi.

Ege konusunda Yunanistan'ın kara propagandasıyla ilgili Türkiye'nin cevaplarını hazırladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, bu cevapları NATO, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) gönderdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, ABD ve Schengen vizesi konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin soruya da bu konuda yaptıkları çabalarla ABD dahil bazı ülkelerin vize sürecini hızlandırmaya başladığı yanıtını verdi.

– “Bu sene çözüm bulamazlarsa rezervleriyle kışı geçirirler”

Rus doğal gazının Avrupa'ya ulaştırılması için Türkiye'de yeni bir gaz dağıtım merkezi oluşturulması teklifine değinen Çavuşoğlu, bu konuda herhangi bir tehdit veya risk görmediğini belirterek, bu teklifinin hedefinin Avrupa piyasaları olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, fiyatların oluşması için Türkiye'nin bir merkez olma özelliğini kazandığının altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de vatandaşların bu yıl gaz ya da elektrik kesintisi yaşayacaklarına yönelik bir endişe dile getirmediklerine dikkati çekerek, “Bu nedendir biliyor musunuz? Bu yıllardır izlediğimiz akıllı stratejik politikaların bir neticesidir. Avrupa'da 19'a 20'ye sabitlediler. Çünkü tasarruf etmek zorunda, sıkıntı var. Çünkü tasarruf etmek zorunda sıkıntı var. Bu sene çözüm bulamazlarsa rezervleriyle kışı geçirirler.” diye konuştu.

Doğal gaz konusunda Avrupa'da gelecek yıl daha büyük sıkıntı yaşanacağını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye olarak sadece kendilerini düşünmediklerini, bu ülkelere de yardım etmek durumunda olduklarını vurguladı.

– F-16 ve F-35 konusu

Öte yandan F-16 ve F-35 konularının gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, F-35 konusuyla ilgili şu anda bir şey söylemenin zor olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, “F-16 konusunda görüşmelerde herhangi bir sıkıntı yok. Seyrinde işliyor. Kongrede en aykırı olan kişilerin bile daha makul olduğunu, çünkü yönetiminin de bu konuda çalıştığını biliyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'la görüşme konusunda kompleksi olan bir lider olmadığına işaret ederek, “Türkiye artık öyle bir Türkiye değil. Siz Türkiye'nin konumunu nerede zannediyorsunuz? Böyle Biden'la onla bunla görüşmek için yalvaran bir lider, yalvaran bir Türkiye mi var artık? Hafife almayın Türkiye'yi.” diye konuştu.

Osman Kavala konusunda mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararını uyguladığını söyleyen Çavuşoğlu, Kavala'nın diğer suçlardan dolayı tutukluluğunun devam ettiğini, iç hukuk yolunun işlediğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin son 3 yılda uyguladığı ve kapattığı AİHM kararı sayısının 1122 olduğunu dile getirdi.

– “Biz arabuluculuk yapıyoruz”

Ukrayna'nın Azov taburundan 5 kişinin Türkiye'ye gelmesinin yanlış olduğuna ilişkin eleştirilere yanıt veren Çavuşoğlu, “Biz arabuluculuk yapıyoruz. Biz sadece savaşın durması için çaba sarf etmiyoruz. Aynı şekilde Avrupa Atom Enerjisi Ajansıyla (Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu) Rosatom uzmanlarını da bir araya getiriyoruz biz. Başka perde arkası çalışmalara da aracılık ediyoruz. Bu Rusya'yla Ukrayna arasında bir anlaşma. Aksi takdirde Rusya bunları bırakmayacaktı. Bizde kalması şartıyla bıraktı.” diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusuna da değinen Çavuşoğlu, bu iki ülkenin bazı adımlar attığını ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Irak'ın Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde bir dere kenarına yapılan saldırının soruşturulması konusunda Irak'a ortak bir komisyon kurmayı teklif ettiğini, ancak Irak'ın tek yanlı açıklamaları tercih ettiğini dile getirdi.

Dış politikanın alanının çok değiştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu nedenle dış politikanın çok aktörlü olması gerektiğini ifade etti.
(Sürecek)

En az 10 karakter gerekli