TBMM (AA) – Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, EÜAŞ tarafından geçen yıl 53,5 milyar kilovatsaat elektrik üretildiğini ve Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 16'sının karşıladığını bildirdi.
EÜAŞ'ın 2019 ve 2020 yılı hesapları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda görüşüldü.
Alagöz, burada yaptığı konuşmada, EÜAŞ'ın geçen yıl sonunda 21 bin 172 megavatlık kurulu güçle Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücünün yüzde 21'lik kısmını oluşturduğunu söyledi.
Şirketin toplam elektrik üretimindeki payı, sağladığı istihdam ve üretim olanakları, enerji arz güvenliğine yaptığı katkılar yanında yüzde 65'lik yenilenebilir enerji payı bulunduğunu ifade eden Alagöz, "EÜAŞ'ın stratejik hedefleri arasında, verimliliği artırma, yerli kaynakları daha fazla kullanma, çevresel duyarlılığı geliştirme ile kurumsal faaliyetlerin etkinliğini artırma şeklinde belirlendi ve teşekkülün sermayesi ise 27,4 milyar lira oldu." diye konuştu.
Alagöz, EÜAŞ'ın portföyünde yer alan santrallere ve yerli türbin üretim çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Toplamda teşekkül içinde 45 hidrolik, 10 termik santral ve 2 rüzgar santrali bulunduğunu dile getiren Alagöz şunları kaydetti:
"EÜAŞ tarafından geçen yıl 53,5 milyar kilovatsaat elektrik üretildi ve Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 16'sı karşılandı. EÜAŞ portföyünde yer alan üretim santrallerinde ürettiği elektrik enerjisinin yanı sıra, kamu adına elektrik enerjisi alım yükümlülükleri kapsamında almış olduğu elektrik enerjisini başta elektrik dağıtım şirketleri olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kuruluşlarına ve serbest piyasaya satıyor. Bugünkü durumda, dışa bağımlı olduğumuz ama elektrik üretim santralleri için hayati öneme sahip, türbin, jeneratör ve kontrol sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi kapsamında, türbin tasarım ve mühendislik çalışmaları tamamlanarak ilk prototip üretildi ve konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Yıl sonunda yerli türbin montajı yapılacak, Türkiye'nin ilk büyük güçlü santrallerinden Sarıyar Hasan Polatkan Santrali'nde üretime geçirilmesi planlanıyor."
– Jeneratör fabrikası hazırlıkları
Alagöz, jeneratör üretimi konusunda EÜAŞ'ın elde ettiği tecrübelerle hazırlıkların tamamlandığını, bu yılın sonunda Ankara sınırları içinde jeneratör fabrikasının açılışının yapılmasının planlandığını söyledi.
Elektrik üretim santrallerinde kullanılması zorunluluk olan yüksek maliyetli ve yüksek teknoloji ürünü olan otomasyon sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Alagöz şöyle konuştu:
"EÜAŞ bu çalışmalar kapsamında EÜAŞ Otomasyon Sistemi'ni ülkemizin kullanımına sunmuştu. Bu teknoloji endüstriyel tesiste bulunan çeşitli sensörlerden verileri toplayan ve bu verileri tesisin otomatik kontrolünü gerçekleştirmek ve tesisi yönetmek amacıyla kullanan donanım, yazılım, iletişim altyapısı, veri tabanı, siber güvenlik gibi farklı alt öğelerden oluşan bir otomasyon sistemi. EOS kısaltmasıyla kullandığımız otomasyon sistemi ilk kez Kepez II Hidroelektrik Santralinde başarılı bir şekilde 2020'de devreye alındı. 2021'de 5 hidroelektrik santralimize entegre edilen EOS'un, 2022'de 6 hidroelektrik santraline daha entegre edilmesi çalışmaları devam ediyor. Ayrıca nükleer santraller için kontrol sistemleri için de çalışıyoruz."
Görüş ve önerilerin sunulmasından sonra EÜAŞ'ın 2019 ve 2020 yılı bilanço hesapları ibra edildi.