TCMB Başkanı Fatih Karahan, ekonomi ve enflasyon konusundaki açıklamalarında, piyasalardaki oynaklığın geçici olduğunu ve ekonomiye yansımasının kısa vadeli olacağını belirtti. Ekonominin temel dinamiklerinin sağlam olduğunu ve cari açığın tarihi düşük seviyelerde seyrettiğini vurguladı. Karahan, son haftalarda yaşanan gelişmelerin ardından alınan önlemlerle finansal piyasalardaki istikrarın korunmaya devam edileceğini ifade etti.
Ayrıca, küresel büyüme, ticaret politikaları ve jeopolitik risklerin, enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdığına dikkat çekti. Enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu ancak hizmet sektöründeki yüksek enflasyon ve gıda fiyatları gibi unsurların bu süreç üzerinde etkili olabileceğini söyledi.
2024 yılının son çeyreğinde hanehalkının mal talebinin güçlü seyrettiğini ve hizmet talebinin de yatay bir seviye izlediğini belirtti. 2025’te cari işlemler açığının artacağına işaret eden Karahan, dış ticaretin pozitif seyretmesine rağmen, iç talebin dengeli şekilde devam ettiğini ifade etti.
Enflasyonun dezenflasyon sürecinin devam ettiğini, ancak enflasyon beklentilerinin halen yüksek olduğunu, bu nedenle sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini kaydetti. Piyasaların istikrarlı işleyişini sürdürmek için gerekli her türlü önlemi alacaklarını ve kararlı bir şekilde tüm para politikası araçlarını kullanacaklarını söyledi.