DOLAR 34,2158 0.03%
EURO 36,8090 0.09%
ALTIN 2.925,98 0,04
BITCOIN 2573387 5,14%
Yalova
12°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

Telefondaki Virüs Nasıl Temizlenir?

Telefondaki Virüs Nasıl Temizlenir?

ABONE OL
Ekim 26, 2021 18:33
Telefondaki Virüs Nasıl Temizlenir?
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Telefondaki virüs nasıl temizlenir sorusu, pek çok telefon kullanıcısının internet üzerinde de araştırdığı konulardan bir tanesi haline gelmiştir. Virüsler, şüphesiz ki bu teknoloji çağının güzel getirileri arasında en kötü olayların başında gelir. Özellikle telefon ve tabletler, pek çok program ve uygulama yüklenmesi halinde bazen virüsler ile karşı karşıya kalabilir. Bunun için bilgisayar ve telefonları olabildiğince dikkatli kullanmak ve güvenli olmayan siteler vb. başka yerlere girmemek gerekir.

Android telefonlar, açık işletim sistemine sahip oldukları için virüslerin kolaylıkla girebildiği telefonlardandır. iOS işletim sistemine sahip olan telefonlarda bu durumlarla karşılaşmak neredeyse imkansız diyebiliriz. Fakat Android bir telefona sahipseniz ve telefonunuzda virüs olduğunu düşünüyor iseniz, telefonda virüs varlığını nasıl anlaşılır ve telefondaki virüs nasıl temizlenir sorularına verdiğimiz yanıtlara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Telefondaki Virüs Nasıl Temizlenir

Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Telefonda virüs varlığı, pek çok farklı yöntem ile anlaşılır. Genel olarak bir telefonda virüs varlığı, telefonun sahibi tarafından telefondaki anormal değişikler aracılığı ile anlaşılmaktadır. Bu anormal değişiklikler şu şekildedir:

  • Telefonunuzdaki yabancı uygulamaların varlığı sizi şüphelendirmelidir. Kendiniz yüklemediğiniz uygulamalar telefonunuzda var ise, telefonunuzun virüs kapma olasılığı yüksektir.
  • Uygulamalarınız kullanırken sürekli çöküyor ise bir virüs bu hatayı almanıza sebep oluyor olabilir.
  • Bataryanın hızlı bir şekilde tükenmesi, arka planda virüs tarafından çalıştırılan bir uygulama olduğu anlamına gelebilir. Bu durum telefonun aşırı ısınması ile de ilişkilidir.
  • İnternet kullanımınızda anormal bir artış var ise ve bu artışın sizden kaynaklanmadığına emin iseniz, telefondaki virüs nasıl temizlenir sorusuna cevap aramaya başlayabilirsiniz.

Telefondaki Virüs Nasıl Temizlenir?

Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var ki, her virüs aynı şekilde çalışmamaktadır. Kimi virüsler telefondaki bazı uygulamaları etkilerken kimi virüsler de telefonunuzu açmanıza dahi izin vermeyebilir. Bu nedenle virüsü telefondan uzaklaştırmak için şu yöntemlere başvurulabilir:

  • Virüsün telefonunuzdaki etkinliğini bilmediğiniz için bir antivirüs programı edinmenizi tavsiye ederiz. Eset, Kaspersky, Avast, Norton gibi bilindik şirketler, Android telefonlar için antivirüs programları geliştirmiştir ve hepsi birbirinden kaliteli uygulamalardır. Bu programlardan birini edinerek sık sık telefonunuzu virüslere karşı taratabilir ve olan virüsleri temizleyebilirsiniz.
  • Telefonunuzu Güvenli Mod’a alırsanız, üçüncü parti uygulamaların çalışmasını durdurursunuz. Eğer telefonunuz Güvenli Mod’da daha farklı bir çalışma şekli gösteriyor ise, şüphelendiğiniz kötü amaçlı uygulamayı arayarak hangisi olduğunu bulabilirsiniz.
  • Eğer bu iki seçenek de işe yaramıyor ise, telefonunuzdaki, rehberdeki kayıtlı kişiler dahil tüm bilgilerinizi bir bilgisayara aktarın. Daha sonra bilgisayar üzerinden bir antivirüs programı ile bu belgelerinizdeki kötü amaçlı yazılımları temizleyin. Sonra tekrar bu belgelerinizi telefonunuza aktarın.
  • Bunların hiçbirisi işe yaramadı ise, telefonu fabrika ayarlarına sıfırlamaktan başka çare kalmadı demektir. Böylece telefondaki ciddi virüs probleminden tamamiyle kurtulmuş olursunuz.

Telefon Virüslerden Nasıl Korunuz?

Telefondaki virüs nasıl temizlenir sorusuna cevap verdikten sonra temizlenen telefona bir daha virüs bulaşmaması için antivirüs programını telefonunuzda daima bulundurmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca indireceğiniz uygulamaların yalnızca Google Play Store aracılığı ile indiğinden emin olmalısınız. Buna ek olarak şüpheli linklere, doğrulanmamış internet sitelerine asla tıklamayın. Aynı şekilde şüphelendiğiniz e-maillerinizi de açmadan direk çöpe atın. Telefon işletim sistemini güncel tutmak, telefonun zararlı yazılımlara karşı kendisini korumasına büyük katkı sağlayacaktır. Son olarak şifresiz, ortak bir Wi-Fi ağına bağlandıysanız bu ağ üzerinden bankacılık ve şifre işlemlerinizi yapmayın. Bu tarz ağlara mümkün olduğunca bağlanmamaya da dikkat edin.

En az 10 karakter gerekli